donderdag 19 januari 2012

Kroatië


Per ferry langs de eilanden van Kroatië

Volgens verschillende prestigieuze reistijdschriften is Hvar een van de mooiste eilanden ter wereld.
Alle reisspecialisten zijn het erover eens dat Kroatië het deze zomer bijzonder goed zal doen. Niet alleen het vasteland heeft alle troeven - zon, natuur, lekker eten en toch betaalbaar - maar ook de eilanden vallen steeds meer in de smaak. Voor de kust van Kroatië liggen er meer dan duizend. Wil je de mooiste eilanden combineren, kies dan voor Hvar, Korcula en Mljet. Je vaart per ferry van het ene naar het andere en logeert telkens enkele dagen op elk eiland. Eilandhoppen heet dat.
De lavendelvelden doen aan de Provence denken.
De lavendelvelden doen aan de Provence denken.
Hotel Palace
Hotel Palace
Het stadje Korcula ligt bijzonder schilderachtig op een landtong.
Het stadje Korcula ligt bijzonder schilderachtig op een landtong.
Korcula is een van de pareltjes van Kroatië, met een enorme hoeveelheid kunstschatten.
Korcula is een van de pareltjes van Kroatië, met een enorme hoeveelheid kunstschatten.
Hotel Korcula
Hotel Korcula
In het Groot Meer van Mljet ligt het mini-eilandje Sveta Marija
In het Groot Meer van Mljet ligt het mini-eilandje Sveta Marija
Het Veliko Jezero is een grote publiekstrekker op Mljet.
Het Veliko Jezero is een grote publiekstrekker op Mljet.
Hotel Odisej
Hotel Odisej
Van Split naar Hvar: overal hangt de geur van kruiden
Kom je per vliegtuig, dan land je het best in Split. Dan neem je de ferry naar het bergachtige Hvar, de klassieker onder de Kroatische eilanden, en pronkend met de meeste zonne-uren van allemaal. De meeste prestigieuze reistijdschriften rangschikken Hvar onder de mooiste eilanden ter wereld. En dat heeft zo zijn gevolgen: niet alles is er even goedkoop, maar schoonheid beroert nu eenmaal iedereen. Zoals de bloeiende lavendelvelden, die aan de Franse Provence doen denken. Zo wordt de weg naar het dorpje Vrboska in juni omgetoverd tot één zee van lavendel.

De ferry legt aan in Stari Grad. Restaurants en cafés rond de haven zijn er bij de vleet en de vele pakhuizen versterken het plaatje van de stad met een zeevaartverleden. Toch is Stari Grad niet het allerbeste van Hvar. Deze titel gaat naar Hvar-stad, op de zuidwestpunt van het eiland, een levendig slenterstadje, gebouwd rond de havenkom en versterkt door vestingen, waartussen onder meer Napoleon Bonaparte indertijd een fort liet bouwen.

Jelsa
De meeste gebouwen in de historische binnenstad zijn ouder, 16de of 17de-eeuws, met als topper de kathedraal en de vier verdiepingen hoge campanile ernaast. Dan heb je ook nog het Arsenaal, van oorsprong een munitiedepot, met erboven één van de oudste theaters in Europa, uit 1612. In de jachthaven van Hvar liggen de superdure jachten naast de gewone excursieschepen.

De stad heeft flink wat (kiezel)strand, maar voor de mooiste badplaats van Hvar moet je naar Jelsa aan de noordkust. Dichte pijnboombossen, hoge populieren, mooie zandstranden en wijn- en olijfgaarden maken van Jelsa en omgeving een wondermooie plek die al honderd jaar toeristen lokt. Het eerste hotel, Jadran, werd al in 1911 gebouwd. Er zijn hotels, appartementen en campings voor elk budget. Hier ontstond ook het naturisme in Kroatië.

Zelfs onderweg zijn is op Hvar een hele belevenis. Het eiland groeit en bloeit, maar de bergen maken hier rijden niet altijd makkelijk. Neem dus je tijd op Hvar en geniet van de schoonheid.

Eten en logeren
Hvar heeft dankzij de gulle zonnestralen uitstekende wijnen, zoals Zlatan Plavac, Ivan Dolac en ook Faros. Combineren met de voortreffelijke Dalmatische keuken kan zeker in restaurant Macondo in Hvar-stad. Voor wie in Stari Grad blijft, biedt Jurin Podrum prima prijs/kwaliteit. Hotel Palace is het oudste en meest centraal gelegen hotel: vanaf 122 euro per kamer per nacht met ontbijt. Een alternatief en meer geschikt voor families, is Amfora Hvar Grand Beach Resort. Het ligt enkele minuten wandelen buiten het centrum van Hvar, maar maakt dat goed met zijn faciliteiten, vanaf 172 euro per kamer per nacht met ontbijt.
Meer info: http://www.hvarinfo.com - http://www.suncanihvar.com/palace - http://www.suncanihvar.com/amfora

Van Hvar naar Korcula: de geboorteplaats van Marco Polo
Korcula, op het gelijknamige eiland, is zonder meer een van de toppers van Kroatië. Het ligt bijzonder schilderachtig op een landtong, met de zee, de zon en de skyline van het vasteland (schiereiland Peljesac) als machtig decor. De ferry legt gewoon aan ter hoogte van de stadswallen, en dat doet zelfs niets af aan de schoonheid van de plaats. Korcula-stad wordt vaak Klein Dubrovnik genoemd. Ergens terecht en bovendien is het aantal kunstschatten er aanzienlijk. Korcula haalt de mosterd voor een stuk bij de grote 13de-eeuwse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij heeft er hoe dan ook vele jaren van zijn leven doorgebracht. Alleen is het onweerlegbare bewijs nog niet geleverd of hij er ook geboren is. Naar verluidt zou Marco Polo een cirkel rond het eiland hebben getrokken en hij schreef erbij: "Hier ben ik geboren". Zijn zogenaamde geboortehuis is niet veel soeps, maar er is een aan hem gewijd museum in de maak, en dat wordt top.

Vela Luka
Op het groene Korcula, dat met zijn 74 km bij 7 km tot de grootste Kroatische eilanden behoort, kan je gerust verschillende dagen verblijven. Want het is een pareltje met baaien, grotten, dichte bossen en het glashelderste zeewater. Op de westpunt van het eiland ligt het gezellige en weidse Vela Luka. De op een na grootste stad van het eiland heeft een eigen haven die dagelijks aangevaren wordt met een snelle catamaran vanuit Split via Hvar-stad en dan verder doorvaart naar Ubli op het eiland Lastovo.

Eten en logeren
Korcula heeft zijn eigen witte wijnen met een specifieke smaak. Dat is het geval met Posip, maar zeker met Grk. Een heerlijk fris wijntje roept zeevruchten en vis op. Restaurant Zure, in Lumbarda op 6 km van Korcula-stad, biedt een waar festival aan kreeften en langoustines. De weg van Korcula naar Lumbarda loopt tussen de Grk-wijngaarden. Er zijn voldoende behoorlijke hotels, maar Hotel Korcula met zijn 22 kamers, is het oudste en werd mooi gerenoveerd. Het hotel ligt direct aan de zeepromenade en het hotelterras geeft hierop uit. Vanaf 116 euro per kamer per nacht met ontbijt. Op Korcula kan je ook bij particulieren logeren, goedkoop en met persoonlijk onthaal, zoals bij Jadranko en Ante Vitaic, Stari Grad, tel. 00385/98 93 27 670 (Engels) of avitaic@let.hr. Reken op ± 52 euro per kamer per nacht met ontbijt in hoogseizoen.
Meer info: http://www.korculainfo.com - http://www.hotelkorcula.com


Van Korcula naar Mljet: het gedroomde groene eiland
Het fraaie Sobra is de haven waar de ferry aanlegt op Mljet, maar opgelet: dit is enkel tijdens de zomermaanden (van juni tot en met september) en dan nog niet alle ferry's op deze route. Mljet is hoe dan ook een groen paradijs met ruim 75 procent vegetatie en bezaaid met pijnbomen en eiken. Hoewel het slechts 37 km bij 3 km groot is, lijkt het groter en bergachtiger. Op Mljet zou Odysseus, de held van Homeros, tijdens zijn lange rondzwervingen zeven jaar vastgehouden zijn door de nimf Calypso en zou apostel Paulus een winter doorgebracht hebben na zijn schipbreuk. Hoe dan ook hebben zowel de oude Grieken als de Romeinen Mljet gekoesterd. In Polace bevinden zich nog overblijfselen van een Romeins paleis.

Zoutwatermeren
Maar de topattractie is vandaag het Nationaal Park, in totaal 5.375 hectare dat tot tegen de zee loopt. Het grote voordeel van wie vanuit Dubrovnik oversteekt, is dat het schip aanlegt in Pomena, dat direct toegang geeft tot het park en het enige hotel op Mljet, Odisej. De twee onderling met elkaar verbonden zoutwatermeren zijn de grote publiekstrekkers: het Veliko Jezero (Groot Meer) en het Mali Jezero (Klein Meer). In eerstgenoemd meer ligt het mini-eilandje Sveta Marija. Je vindt er een 12de-eeuws verlaten benedictijnerklooster en een kerk. Maar de meeste bezoekers komen er om te wandelen, te fietsen en te zwemmen. De parkregels zijn streng, bang als men is dat een sigarettenpeuk een catastrofe zou veroorzaken. De kust van Mljet is mooi, maar bestaat vooral uit rotsen.

Eten en logeren
Restaurant Ogigija in Polace biedt de betere grillkeuken. Hotel Odisej in Pomena is het enige hotel op Mljet, goed voor zijn drie sterren en je kan er watersporten en wellnessen. Vanaf 78 euro per kamer per nacht met ontbijt. Vanuit Dubrovnik is er een ferry die op bepaalde dagen op Pomena vaart, dat vlak bij een van de toegangen tot het Nationaal Park ligt.
Meer info: http://www.np-mljet.hr - http://www.hotelodisej.com


Praktisch
Erheen: onze route vertrekt in Split. Iedere zaterdag vliegt Croatia Airlines rechtstreeks vanuit Brussel op Split. Vluchtduur: bijna 2 uur. Op andere dagen is er een overstap in Zagreb. De terugkeer uit Dubrovnik kan eveneens met Croatia Airlines gebeuren. Van de paasvakantie tot begin oktober is dit meestal twee dagen op de week ook mogelijk met een vliegtuig van Jetairfly of van Thomas Cook Airlines. http://www.croatiaairlines.com of de reisagent.
Boeken: ID Riva Tours is specialist op Kroatië met het ruimste aanbod hotels, vakantieparken, villa's, campings, rondreizen en cruises. Brochure bij de reisagent of op http://www.idriva.nl
Vaartijden: tijdens de zomer vertrekt bijna elke dag één ferry, ook voor auto's. Globaal bedraagt de vaartijd tussen Split en Hvar (Stari Grad) 1.30 uur, tussen Hvar en Korcula 3 uur, tussen Korcula en Mljet (Sobra) 2 uur en tussen Mljet en Dubrovnik 1.45 uur. Het traject wordt uitgevoerd door Jadrolinija, de grootste carferry operator in Kroatië. http://www.jadrolinija.hr
Alternatief: ook goed om te combineren zijn de eilanden Brac, Hvar en Korcula.
Munt & documenten: 50 euro = ± 364 kuna. Identiteitskaart volstaat.
Info: http://www.kroatie-toerisme.be - http://www.kroatie.nl

(bron: HLN.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten