zondag 18 november 2012

Slovenië


Foto: Slovenia.info

Slovenië: het einde van de wereld

door Elske van der Velden
France Preŝeren, de beroemde Sloveense dichter, omschreef met ’Geen mooiere plek dan dit tweede Eden, vol charme en gratie’ de plaats Bled in Slovenië. Hij zal zeker niet de laatste zijn geweest die geïnspireerd raakte door de natuurlijke pracht van noordwest Slovenië. Bled en het nabijgelegen Bohinj zijn door de omringende bergen en natuurlijke charme de ultieme speelplek voor avonturiers, adrenalinejunkies en sportievelingen. Maar ook aan een vleugje romantiek ontkom je hier niet.


Sinds de onafhankelijkheid van Slovenië in 1991 is het Oost-Europese land volop in ontwikkeling. Terwijl grote steden als Maribor en Velenje in Oost-Slovenië nog vechten om toeristische aandacht en overduidelijk in opbouw zijn, gaat het Bled en Bohinj, gelegen in het Triglav National Park, voor de wind. Toeristen hebben deze plekken tegen de grens met Oostenrijk haarfijn weten op te sporen.

De meren van Bled en Bohinj

En dat is ook niet vreemd. Omsingeld door de Julische Alpen liggen de felblauwe meren van Bled en Bohinj. Onze gids, Matjaž Triplat, wijst ons op de kleur. „Dat komt door het kalksteen”, legt hij uit, terwijl we in de boot stappen om richting het eiland van Bled te varen. Kalksteen op de bodem van het meer weerspiegelt zonlicht waardoor het meer een helder turquoise kleur krijgt. Maar we klagen niet. Het levert namelijk sprookjesachtige foto’s op.
Zelf woonde en werkte Matjaž jaren in Engeland, maar hij keerde uiteindelijk toch terug naar zijn geliefde Slovenië. Met gepaste trots vertelt hij over de bijzondere verstandhouding tussen de mens en het meer van Bled. „De sloepjes die over het meer varen, worden pletnaboten genoemd. De dienst is sinds inmenging van keizerin Maria Theresa van Oostenrijk in handen van een selecte groep families. Het voorrecht is van generatie op generatie overgegeven. Buiten deze families om, mag niemand in de pletnaboten varen.”
Onze kapitein roeit zich een lieve lust naar een eiland; een eenzaam stukje land in het midden van het meer. Vanaf een afstand zie je de gotische Maria Hemelvaartskerk tussen de bomen door prijken. Matjaž vertelt dat het kerkje op het eiland een van de meest geliefde trouwlocaties in Slovenië is. „Alleen moet de bruidegom zijn bruid wel alle 99 traptreden optillen. Lukt hem dat niet dan heeft de bootsman recht op de eerste nacht met zijn kersverse echtgenoot”, lacht Matjaž.
reiskrant slovenie 2.png
We komen er al snel achter dat Slovenen dol zijn op mythes en legenden. Zo is de Maria Hemelvaartskerk niet zomaar een kerk: als je geluk hebt, gaat je wens hier in vervulling. „Iedereen mag het proberen: als je de bel in het kerkje drie keer kunt laten luiden, mag je een wens doen”, zegt onze gids. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Binnen de kortste keren staat onze groep in de rij om ’belletje te trekken’. Dat de weg naar het verkrijgen van die wens moeilijker is dan gedacht, blijkt al gauw. De ene na de andere persoon vliegt met het touw in de hand de lucht in. Beheersing is ver te zoeken. Die beloofde wensen trouwens ook…
Vanaf Bled zijn we binnen twintig minuten in Bohinj. Onderweg worden we getrakteerd op het uitgestrekte landschap van noordwest Slovenië. Groene heuvels vergezellen ons op onze trip. Huizen die niet zouden misstaan in een Oostenrijks bergdorp scharen zich tegen de heuvelruggen. De geruite gordijntjes en geraniums doen je twijfelen of je niet toch in een Oostenrijks Alpendorpje zit.
Bohinj is minder gepolijst dan het romantische Bled. Zodra we met onze touringcar langs het kerkje in Bohinj rijden, spreidt het meer zich voor onze ogen uit. Ruige bergen en dennenbomen bakenen het meer vol zeilbootjes en kano’s af.

'Het einde van de wereld'

„Bohinj wordt in de volksmond ’het einde van de wereld’ genoemd”, vertelt onze gids in Bohinj, Aleŝ Fervžer. Er is letterlijk geen weg die verdergaat dan Bohinj. De enige weg is die naar Bled. Maar erg is dat niet. Op een windstille dag weerspiegelt de omgeving in het meer. „Op de wandelpaden kun je herten, vossen en zelfs bruine beren tegenkomen”, beweert Aleŝ. Riviertjes kabbelen vredig naar het meer. Als het einde van de wereld zou bestaan, dan zou het inderdaad Bohinj zijn.
Bled is niet de enige plek voor watervertier. Ook in Bohinj zijn prima mogelijkheden om een dagje met een kayak of kano van het meer te genieten. Al peddelend zien we twee mannen met rubberen knielaarzen in de rivier vissen. Op het meer vliegen twee paragliders boven ons hoofd. Zeilbootjes kruisen elkaar. Kano’s en roeiers scheren voorbij. Langs het meer lopen mensen met rugzakken op en wandelstokken in de hand. We meren aan bij een houten werf. Boven ons ligt een kabelbaan die je in de winter naar het skigebied van Bohinj brengt. Het is duidelijk: het is hier een grote natuurlijke speeltuin voor sportievelingen.
Een fijne bijkomstigheid is dat zowel Bled als Bohinj winterproof is. Mensen komen uit alle windstreken naar deze regio om te skiën. Accommodaties hebben zich aangepast aan de wintertoeristen, wat betekent dat je (ook in de zomer) toegang hebt tot sauna- en spafaciliteiten. Wat is lekkerder dan stoom af te blazen in de sauna na een lange wandeling?

Reiswijzer:

Met luchtvaartmaatschappij Adria Airways landt u binnen 2 uur op de luchthaven van Ljubljana. Bled ligt op circa 30 minuten, Bohinj op circa 45 minuten rijden van de Sloveense hoofdstad.
http://www.adria.si
Vanuit hartje Ljubljana kunt u er ook voor kiezen om met de trein naar Bled en Bohinj te reizen. Deze reist duurt maximaal 2,5 uur en kost gemiddeld €10 voor een enkeltje.
http://www.slo-zeleznice.si/en

(Bron:Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten