zaterdag 17 november 2012

De Peel


Foto: Rutger van den Hoofdakker

De Peel: Spookachtig mooi

door Rutger van den Hoofdakker
Vroeger was de Peel woest en verlaten. In het desolate gebied van in totaal 30.000 hectare bestond er de kans dat je het er niet levend van af bracht. Het moerasland van de Peel stond bekend als ’de toegangspoort tot de hel’. Wij zien het als een mooie fietsuitdaging!

Het gebied kent prachtige verhalen. Zo trok er in de vijfde eeuw een Romeinse roversbende rond, maar de Peelse boeren zagen ze al van ver aankomen en overmeesterden de belagers. De leider ontsnapte echter, maar bij gebrek aan kennis van het gebied verdwaalde hij. Zijn paard verdronk in het moeras en later wachtte hem hetzelfde lot.
Als wraak spookte de Romeinse ridder nog jarenlang rond schreeuwend om hulp en lokte zo argeloze jagers en boeren het moeras in. Een legende met een kern van waarheid?
Het lichaam van een Romeinse ridder met zilveren helm, schoenen en een aantal munten werd in ieder geval vele eeuwen later teruggevonden door een turfboer.

Keurig bewegwijzerd

Fietsbewegwijzering Peel.png
Anno 2012 is het in de Peel aangenaam vertoeven. Verdwalen is uitgesloten, want de fietswegen zijn keurig bewegwijzerd met knooppunten. Voordat we op weg gaan, drinken we nog even koffie in de oude herberg De Morgenstond in Griendtsveen. Oude, nostalgische foto’s sieren de muur. De plaats zelf kent een beschermd dorpsgezicht. Het werd pas in 1885 gesticht door Jan van der Griendt die het veengebied wilde exploiteren met de winning van turf. Hij liet fraaie hoeves en buitenhuizen voor hemzelf en zijn familie bouwen. De arbeiders woonden onder primitieve omstandigheden in een tent of plaggenhut.
Eenmaal op de fiets is er weinig primitiefs te ontdekken. Langs de Helenavaart staan vele fraaie hoeves en landhuizen. Veel boerderijen zijn genoemd naar vorsten, zoals de Hoeve Willem III. Er schijnt heerlijk ambachtelijk ijs gemaakt te worden, maar vandaag op een kille novemberdag staat ons hoofd er niet naar. Aan de overkant van de vaart ligt de Emmahoeve uit 1910.

Helenavaart.png

Jonge geschiedenis

Het jaartal geeft eigenlijk al aan hoe jong de geschiedenis is van dit gebied. Na een aantal kilometers langs de vaart te hebben gefietst, is er plotseling een vreemde bocht naar rechts. Deze knik in de vaart was het gevolg van een ruzie tussen de gemeente Deurne en Van der Griendt. De slimme koopman besloot toen om het kanaal over het gebied van de gemeente Horst, die wel wilde samen werken, te laten graven.
Een mooi stuk dat tot de verbeelding spreekt, is het natuurgebiedje het Zinske met wuivende rietkragen, donkere plassen, grillig gevormde berken, een enorme diversiteit aan planten en ronddolende schapen. Over de vennen uitstaren, zeker als het donker en mistig is, heeft iets spookachtig. De afgraving van de turf heeft er toe geleid dat de veengebieden versnipperd zijn.

Veenplasje in de Peel.png

De Groote Peel

Het grootste overblijfsel, de Groote Peel, ligt enkele kilometers voorbij het plaatsje Neerkant. Wij rijden er gauw even naar toe, want ook hier is de aanblik magisch. Vennen, rietkragen, berkenbosjes, plassen en vlaktes vol pijpenstrootje kenmerken het uitzicht in het Nationaal Park De Peel. Het is met 1300 hectare niet zo heel groot, maar wel zeer in trek bij vogels. Maar liefst 95 soorten broeden hier in het voorjaar. Zo worden de roodborsttapuit, rietgors, wulp en geoorde fuut er regelmatig gesignaleerd.
Arbeiderswoningen Griendtsveen.png
Ook diverse andere dieren zoals de vos, spitsmuizen en gladde slangen hebben hier hun leefgebied. Op de terugweg heeft het agrarisch landschap de overhand, al zien we nog regelmatig natuurgebieden.
Nadat we terug zijn in Herberg De Morgenstond en we weer opgewarmd zijn bezoeken we nog even het graf van schrijver Toon Kortooms en het naar hem vernoemde Park. Kortooms is o.a. bekend van ’Help! De dokter verzuipt’ en tientallen andere streekromans. En wij begrijpen inmiddels wel hoe Kortooms in dit magische Peelland zijn inspiratie opdeed…

Routebeschrijving:

Vertrek- en eindpunt: Herberg de Morgenstond, Sint Barbarastraat 35, 5766 PC Griendtsveen Afstand: 35 kilometer Routebeschrijving: Vanaf startplaats de vaart over richting knooppunt 26. Volg daarna de knooppunten 27 – 29 – 96 – 20 – 45 – 89 – 30 – 32 – 6 en 26.

Info:

Herberg de Morgenstond is het hele jaar door geopend vanaf 10 of 11 uur tot in de late uurtjes. Kijk voor meer informatie op www.herbergdemorgenstond.nl Ook het Toon Kortooms Park is het hele jaar door geopend. Zie www.toonkortoomspark.nl
(Bron: Telegraaf)
zie ook bij de foto's "Herfst in het land van Peel en Maas"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten