zondag 25 november 2012

De Harz

Foto: De Telegraaf

Heerlijk in de Harz

door Mariët Oosterwijk
Voor een lang weekend ontspannen zakken we af naar Naturresort Schindelbruch in Midden-Duitsland. Al is afzakken niet echt het juiste woord. Eindbestemming is namelijk de Harz, het noordelijkste middelgebergte van Duitsland, met de Brocken van 1142 meter als hoogste punt. Voor het feit dat we ons niet terdege hebben beseft dat we naar hógergelegen gebied gaan, worden we later dan ook ’gestraft’. Vooralsnog verloopt de reis voorspoedig…


Aangezien er op Duitse autosnelwegen geen maximum snelheid bestaat, rijden we rap richting oosten. Boven de 130 kilometer per uur is de automobilist weliswaar niet (volledig) verzekerd, maar de auto af en toe even lekker op de staart trappen is wel heel verleidelijk. Hoewel de Harz een bergachtig gebied is, gaat de rit tot de laatste twintig minuten over de autosnelweg. Daarna banen we ons via overigens ook prima wegen, tussen de rijke natuur een weg omhoog. Hoewel onze eindbestemming, vanuit Nijmegen, binnen vijf uur te bereiken is, is het voor de volgende keer toch handig vóór het donker te arriveren. Het aantal lantaarnpalen langs de autowegen is best schaars en als de navigatie het vanwege allerlei omleidingen laat afweten, voelen we ons toch wel even heel verloren.

Country-stijl

Het is inmiddels aardedonker als we aankomen bij Naturresort Schindelbruch waar we warm worden verwelkomd door Sabine Waske, die samen met haar man Olaf Hirsch sinds 2007 de scepter over het wellnesshotel zwaait. In het Waldrestaurant, dat deels bestaat uit een ruimte in country-stijl en deels uit een lichte serre plus zomerterras, komt Sabine direct met materiaal van de omgeving en natuurlijk het resort zelf. Enthousiast steekt de geboren en getogen ’Berliner’ van wal over de omgeving.
Foto: De Telegraaf
 Over de bekendste, 1142 meter hoge berg de Brocken, de verschillende regionen waaruit de Harz bestaat, de oost/west-grens die er dwars doorheen loopt, het klooster Walkenried en het daarbij behorende Cisterciënzer museum, het Josephskreuz, de UNESCO-bijdrage aan dit Duitse hart en niet te vergeten haar trots: op wandelafstand het mooie plaatsje Stolberg. „Ganz süss” glimlacht Sabine. „En zeer interessant voor jullie Nederlanders; Juliana van Stolberg, de moeder van Willem van Oranje, werd hier begin zestiende eeuw geboren. Jullie koningin Beatrix is dus een directe afstammeling van haar. Juliana is er op het Slot geboren en heeft er tot haar dertiende gewoond.”
De weg er naartoe is slechts vier kilometer lopen over een mooi pad dwars door het bos. „En mocht je eenmaal daar denken ’maar ik loop niet meer terug’, dan halen we jullie met onze shuttlebus op”, lacht ze. „In dit jaargetijde zou ik een tripje naar de top van de Brocken afraden. Er ligt daar sneeuw en het is er koud. Maar niet getreurd, er is nog zoveel te doen.”
In de dagen die volgen vertoeven we grotendeels binnen. Sabine heeft al therapieën voor ons geregeld: „Voor mevrouw de 85 minuten durende gezichtsbehandeling Tiefenkraft, voor meneer de vijftig minuten durende ontspanningsmassage Festhalten und Loslassen. Met verwarmde druivenpittenolie. En voor jullie samen een dertig minuten durend oriëntaals badritueel.” We werken ons in de luxe fitnessruimte in het zweet, wentelen ons in de wellness, drinken wijn, lezen eindelijk weer eens een boek, doen aan ’candlelightzwemmen’ en, vooruit toch even naar buiten, nemen deel aan de fakkeltocht. En hoe adembenemend is dat! Want wonende in een stad, zouden we bijna vergeten hoe ver het uitzicht zich kan strekken en hoe magisch de sterrennachten kunnen zijn…

Bergopwaarts

Als we op een ochtend besluiten een uitstapje te maken blijkt het te hebben gesneeuwd! En dat terwijl we voor vertrek toch echt weersites hebben gecheckt waarop het gemiddeld acht graden boven nul zou blijven. Wat ons weer deed besluiten onze ’zomerbandenauto’ te pakken. Beetje dom om geen rekening te houden met de hoogte waarop dit resort ligt… Toch wagen we het erop en het pittoreske Stolberg is ons eerste doel. Vanwege ons niet echt sneeuwvriendelijke schoeisel stappen we zoveel mogelijk in de voetstappen van de dapperen die ons die ochtend al voor zijn gegaan. Na een paar honderd meter bergopwaarts slaan we rechtsaf een breed bospad in en volgen dat tot de eerste karakteristieke huisjes in zicht komen.
We hebben slechts zo’n vier kilometer gelopen, maar zijn desondanks natgesneeuwd tot op het bot. „Bij Friwi hebben ze heerlijke koffie en kuchen”, vertellen ze ons bij de VVV desgevraagd. En hoewel we het plaatsje daarmee te weinig eer aandoen steken we direct de weg over, duiken onder de poort door en lopen rechtsreeks naar Friwi. Alwaar we tevreden een hete citroenthee, een Caffè macchiato en twee taartjes bestellen. Eenmaal opgedroogd willen we dat graag zo houden en bellen we voor de shuttlebus, die ons in no time terugbrengt naar het warme resort…

Reiswijzer:

Wij reden in een kleine vijf uur met de auto van Nijmegen naar Naturresort Schindelbruch, Schindelbruch 1, 06536 Südharz. Van de 460 kilometer gaan slechts de laatste 25 kilometer over B-wegen.
Het milieuvriendelijke, CO2-neutrale hotel ligt aan de rand van het dorpje Stolberg, in een bosrijke omgeving. Aanrader is de HarzCard. Daarmee kunt u na aanschaf 100 attracties en bezienswaardigheden gratis bezoeken. De kaart kent twee varianten. De 48-uurs-HarzCard én de 4-dagen-HarzCard. Kinderen tot en met 4 jaar krijgen, in combinatie met een volwassene, een gratis Bambino-HarzCard.
Maar dankzij het Waldrestaurant,het binnenzwembad, de sauna’s en het goed uitgeruste fitnesscentrum is het ook binnen heerlijk toeven! Het wellness-hotel biedt ’wellness al la carte’ met ondermeer achttien ’Balans’-behandelingen, achttien ’Verwennerij’-behandelingen en zestien ’Opbouwende’ behandelingen.
Het Schindelbruch natuurresort is aangesloten bij Wellness Hotels & Resorts International. Via de website is een gratis catalogus aan te vragen van de aangesloten hotels.
Zie voor meer informatie: www.schindelbruch.de
(Bron: Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten