zondag 9 september 2012

Weekendje D-day




Weekendje D-Day in Normandië

    Op de stranden van Arromanches zie je zelfs nog de landingsvoertuigen van de Britten liggen.
De hoogtepunten van de Vrijheidskust, en meer, gebundeld in een goedgevuld weekend.

Honfleur
Honfleur heeft een vissershaven, smalle straatjes, hoge vakwerkhuizen en natuurlijk restaurants, cafés, terrasjes, winkels en galeries. Het meest pittoreske badstadje van de mondaine Côte Fleurie is een plaatje en is dan ook al eeuwen een pleisterplaats voor schilders en schrijvers. Koop op zaterdagmorgen je picknick op de sfeervolle markt met streekproducten: baguette met Camembert of Pont-L'Eveque - de beroemde lokale kazen. Of wat stijlvoller: kies op de visserskade van Honfleur het zonnigste terras uit en bestel een schotel zeevruchten en een flesje witte wijn, met een lokale Calvados als pousse-café.

Deauville
Honfleur heeft geen strand, Trouville-sur-Mer en Deauville wél. Trouville is ouderwetser, maar gezelliger dan het mondaine Deauville. Geen betonnen blokkendozen, maar villa's en hotels met stijl en karakter. Napoleon III had hier zelfs zijn zomerresidentie. Al honderd jaar werkt Deauville als een magneet op de 'rich and famous', met exclusieve winkels, thalossacentra, een casino en chique jachthaven. Fijn om te flaneren op 'Les Planches' - de houten promenade.

Houlgate
In badplaatsjes Bénerville, Blonville-sur-Mer en Villers-sur-Mer wisselen zandstranden en spectaculaire kliffen ('falaises') elkaar af. Op de heuvels met uitzicht op zee bouwde de Europese aristocratie haar villa's. Rij helemaal tot in Houlgate - nog zo'n droomplek - voor mooie lanen, huizen en tuinen, een pracht van een zandstrand en zalige vakantiesfeer.

Logeren: Le Bellevue (***) in Villerville sur Mer. Een mooie Normandische villa met prachtig uitzicht op zee, uitstekende service en (vis)restaurant. Prijs: 124 euro per persoon per nacht, ontbijt en diner, kamer met zeezicht. Bellevue Hotel

Arromanches
In Normandië werd in 1944 de Tweede Wereldoorlog in een beslissende plooi gelegd. Tussen Arromanches en Sainte-Mère-Eglise liggen tientallen grote en kleine oorlogsmusea, militaire kerkhoven en natuurlijk de landingsstranden als Utah en Omaha Beach.

Arromanches was een mobiele haven, die door de Duitsers fel werd verdedigd. Vandaag vind je hier nog het Musée du Débarquement en boven op een helling Arromanches 360, een bioscooptheater in cirkelvorm waar een panoramische film wordt getoond. Het uitzicht over de baai is mooi, maar de parking peperduur.

Longues-sur-Mer
Een volgende interessante stop is Longues-sur-Mer, waar zich Duitse versterkingen bevinden met bunkers die nog zijn uitgerust met kanonnen. Herinner je de legendarische scène uit de oorlogsfilm De Langste Dag, wanneer een Duitse soldaat op ochtendwacht zich de slaap uit de ogen wrijft en door de nevel plots de geallieerde boten ziet opdoemen. Het is trouwens ook vanuit deze observatiepost dat de iconische beelden werden opgenomen.

Een natuurfenomeen in de buurt is Le Chaos, een prachtige kuststrook met rotsen die onderaan zijn afgebrokkeld en waar je bij laagtij een mooie wandeling kan maken.

Colleville-sur-Mer
Het grootste en meteen ook bekendste Amerikaanse kerkhof ligt in Colleville-sur-Mer, dat uitkijkt over Omaha Beach. Een terrein van zeventig hectare, perfect onderhouden, met 9.386 graven, alles in Carrara marmer.

Maisy Battery
Maar dé ontdekking van onze landingsroute is Maisy Battery, het Duitse verdedigingswerk nabij Pointe du Hoc, dat zestig jaar lang voor de wereld verborgen bleef en door de gepassioneerde Brit Gary Sterne stuk voor stuk werd blootgelegd. De site omvat kilometerslange gangen en bunkers. Onder een laag aarde werden wapens en afweergeschut gevonden, maar ook stoffelijke resten van omgekomen Duitse soldaten. Maisy Battery komt niet voor in de geschiedenisboeken en de jacht op nieuwe ontdekkingen duurt voort tot op vandaag. Bezoekers kunnen door de loopgraven wandelen, vanuit bunkers door kijkgaten naar de zee turen en naast de originele met camouflagenetten bedekte Duitse Howitzers staan die hun projectielen afschoten op de naderende Amerikanen. Het vergeten deel van de Atlantic Wall werd uiteindelijk op 9 juni 1944 ingenomen door de US 5th Rangers.

Sainte-Mère-Eglise
Nog zo'n beeld uit De Langste Dag dat op ieders netvlies is gebrand: de Amerikaanse parachutist John Steele blijft tijdens de landing met zijn parachute haken aan de toren van de dorpskerk van Sainte-Mère-Eglise en houdt zich twee uur lang voor dood. Dat redt zijn leven. Er hangt nog altijd een geüniformeerde pop aan het kerkje, compleet met parachute. Nieuw: voor 8 euro (+ 250 euro waarborg) kun je een visioguide huren, waarmee je in een straal van 50 km elf oorlogssites in alle vrijheid kan bezoeken. Het gps-toestel biedt films, interviews en andere historische informatie die je op je tocht vrij kan raadplegen.

Logeren: Le Grand Hard (***) in Saint-Marie-du-Mont (Le Grand Hard). Belgisch hotel net buiten het dorp vlakbij Utah Beach op een groot domein met paardenstallen. In een prachtig natuurgebied, omringd door tientallen kilometers zee met fijne zandstranden en woeste rotskusten. Goed restaurant met zeevruchten en grillades. Prijs: 97 euro voor een luxekamer, ontbijt 14 euro per persoon. Halfpension mogelijk.

Praktisch
Routes: een uitgestippelde vierdaagse autoroute Normandië kun je gratis downloaden op Reisroutes

Reisgids: 20 x logeren en genieten in Normandië, uitgeverij Lannoo.
Info: Normandie Tourisme - France Guide - Maisy Battery

(Bron: HLN.be) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten