maandag 28 mei 2012

Gouden regels voor meer barbecueplezier



De dagen zijn zonnig en de avonden blijven warm, het barbecueseizoen is officieel geopend! Heerlijk grillen met vrienden of familie, wie kan daar nu neen tegen zeggen? Met deze tips kan het alvast niet fout lopen.
1. Vergeet je kolen niet op tijd aan te steken, liefst lang voor de honger begint te knagen. Ze mogen namelijk niet meer branden, maar moeten mooi rood gloeien en bedekt zijn onder een kleine laag grijze as. De ideale test is je hand boven de hitte te houden voor 4 à 5 seconden. Als dat lukt, kan het grillen beginnen! Te warme baktemperaturen zouden alleen je vlees verpesten: verbrand aan de buitenkant en rauw aan de binnenkant.

2. Over vlees gesproken... Komt het uit de diepvries? Laat het dan zeker niet ontdooien op kamertemperatuur, maar leg het ruime tijd (1 dag) op voorhand in de koelkast. Zo vermijd je dat bacteriën massaal kweken op je BBQ-assortiment. Is het een last minute barbecue? Gebruik dan je microgolf om alles te ontdooien.

3. Overhaast tijdens het barbecuen niets, maar geniet gewoon van wat kleine tapa's, een lekkere aperitief en een gezellige babbel terwijl het vlees gaar wordt. Hamburgers die bijvoorbeeld niet goed doorbakken zijn, kunnen schadelijke bacteriën bevatten. De gemiddelde hamburger heeft een 11 à 13 minuutjes nodig om hapklaar te zijn. Laat het pletten trouwens ook maar achterwege, draai de hamburgers liever een keertje meer om ze egaal te laten garen. Zo vermijd je dat de sappen eruit lopen, die de vlammen snel doen opwakkeren en meer rook creëren. Dit is niet alleen ongezonder, maar kan ook de smaak aantasten.

Meer vleestips:
In vergelijking met steak en varkensvlees, heeft kip trouwens veel meer warmte nodig om goed te garen. Laat de kippenbillen en borststukken dus gerust wat langer liggen, 10 tot 15 minuten griltijd aan elke kant is doorgaans ideaal. Vleugeltjes worden best na 8 tot 12 minuten omgedraaid en voor een gewone kipfilet moet 6 tot 8 minuten per kant volstaan.

Bij worsten geldt de regel 'low & slow'. Bak ze dus op een lage temperatuur zodat de buitenkant niet onmiddellijk verbrandt of barst en laat ze lang sudderen. Wie toch niet graag wacht tot de temperaturen zakken, kan de worsten eerst een kwartiertje laten pruttelen in water en bier (voor de smaak), om ze dan op een middelmatig vuur te grillen.

Het geheim bij saté's ten slotte, is wat ruimte te creëren tussen het vlees en de groentjes ertussen. Nog beter is echter groenten en vlees op aparte spiesjes te bakken, aangezien ze andere gaartijden hebben.

4. Vertrouw niet op de truc van het kleurtje binnenin. Snijden in je vlees zorgt er alleen maar voor dat de sappen ontsnappen, waardoor alles veel sneller uitdroogt. De beste manier om te weten wanneer iets klaar is, is door af te gaan op de textuur. Goed gegaarde stukken vlees of vis moeten veerkrachtig zijn, niet zompig (rauw) of gespannen (doorbakken).

Laat het smaken!

(Bron:HLN.be) 

zondag 20 mei 2012

Heerlijke Europese stranden


In Europa zijn prachtige stranden te vinden die soms bijna tropisch aandoen.

Het is duidelijk dat behalve de Euro en de problemen die we mogelijk krijgen door het niet op orde hebben van ons nationale huishoudboekje, Europa ons natuurlijk ook het nodige te bieden heeft. En veel Nederlanders kiezen dan ook voor een zon en strandvakantie in ons eigen werelddeel.
Want Europa kent prachtige stranden. Het gaat daarbij onder andere om stranden in populaire vakantielanden als Portugal, Spanje, Turkije en Griekenland. Dat wil dus beslist niet zeggen dat de andere Europese landen en of stranden niet fraai of aantrekkelijk zouden zijn. Hetgeen wij hieronder beschrijven is slechts een greep uit het geweldige aanbod. Zo is de zee in de baai van Palombaggia (Corsica, Frankrijk) helder als glas. Aan de wal staan borstelige pijnbomen op de rode rotsen. Dit strand is een lust voor het oog! (Foto hieronder)

De overige geselecteerde stranden:

Aan de voet van een enorme klif ligt het Katsiki-strand in een baai op het Griekse eiland Lefkada. Je kunt het prachtige stuk strand alleen via een steile trap of per boot bereiken. (Foto hierboven)

Met zijn twaalf kilometer lengte is Patara het langste strand van Turkije. Het strand draagt niet voor niets het predicaat "Dream Beach". Je krijgt vooral een machtig mooie indruk van dit mooie strand als je er te paard via de duinen naar toe rijdt.

Het witte glinsterende silica zand volgt prachtig de fraaie lijnen van de de baai van Olympus aan de Lycische kust (Turkije). Na het strandplezier, er is ook in de omgeving nog veel leuks te ontdekken.

Van bovenaf ziet het eruit als een puzzel van zand, zee en bos. We hebben het hier over de lagune van Ölüdeniz bij Fethiye (Zuid-Turkije). Dit unieke en schitterende strand wordt daarom altijd erg goed bezocht.

Het strand van Corralejo op Fuerteventura, een van de Canarische Eilanden, wordt omzoomd door palmbomen en duinen. Lui op het strand liggen met uitzicht op Montana Roja, springen in de golven, of kite-surfen, hier is alles mogelijk.

Een plaats om te zonnebaden, te ontspannen en voor een wandeling over het strand, dat alles kun je als vakantieganger vinden op het strand van de Portugese plaats Salema. Boven de baai van fijn zand zijn er de uitnodigende rustieke visrestaurants, waar je een perfecte luie stranddag prima kunt beëindigen.

Het strand van Zavial bij Raposeira aan de Portugese Algarve. Dit is een van de mooiste stranden in Portugal. Een blik op de foto en je ziet direct waarom...

Deze baai is een knaller! Op Madeira (Portugal) ontmoet Europa de tropen. Vakantiegangers die lui op het strand willen liggen zonder gestoord te worden, kunnen het beste naar het afgelegen eiland Porto Santo. De kust is hier veelal nog wild en onaangeroerd. 

(Uit de Telegraaf)

De 5 meest geliefde bezienswaardigheden van Duitsland


Heidelberg

Duitsland kent een enorme hoeveelheid aan imposante, knap ontworpen en eeuwenoude monumenten. Het Duits Verkeersbureau heeft honderd bezienswaardigheden op een rijtje gezet en de onderstaande vijf zijn uit de bus gekomen als meest geliefde van Duitsland.



1. Kasteel Heidelberg

Kasteel Heidelberg is dé toeristenattractie van Duitsland. Het roodzandstenen slot van het Duitse Heidelberg trekt jaarlijks enorm veel toeristen. Het kasteel is voor het grootste deel onder handen genomen door de keurvorst Philipp. De granieten, Romeinse zuilen van het slot zijn door hem meegenomen uit het paleis van Karel de Grote in Ingelheim. De burcht was daarvoor al versterkt door torens geplaatst door de keurvorst Ruprecht. Hij werd later keizer van Duitsland.
—-

2. Kasteel Neuschwanstein

Op nummer twee staat een tweede kasteel, te weten Kasteel Neuschwanstein, in het zuiden van Beieren. Het is één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in heel Duitsland en daarom is het ook niet verwonderlijk dat Disney het als voorbeeld nam voor het grote kasteel in Disneyland Parijs. Naast het kasteel zelf zijn ook de grot ernaast, met opvallende verlichting en kleine watervallen een absolute ‘must see’.
—-

3. De Dom van Keulen


Nummer drie is de grootste gotische kathedraal van Duitsland. De Dom van Keulen wordt beschermd door UNESCO en het is het belangrijkste symbool van de stad. In 1248 startte de bouw aan de kerk, maar deze was pas écht af in 1880. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele gebouwen in Keulen verwoest, maar de Dom bleef, wonder boven wonder, overeind staan. De schatkamer van de kerk is de belangrijkste van Europa, zelfs belangrijker dan die van het Vaticaan.
—-

4. Brandenburger Poort


De Brandenburger Poort is de enige stadspoort van Berlijn die nog volledig overeind staat. Hij werd gebouwd in 1788 en ligt aan het Pariser Platz. De Brandenburger Tor bestaat uit een aantal zuilen van 26 meter hoog en 66 meter breed. Bovenop staat een standbeeld van een strijdwagen met twee wielen en vier paarden. Erin zit Victoria, de Griekse godin van de overwinning. Het beeld is een kopie: het origineel ging verloren in de Tweede Wereldoorlog.
—-

5. Onze Lieve Vrouwekerk Dresden


In het hartje van de Duitse stad Dresden ligt de Frauenkirche, oftewel de Onze Lieve Vrouwekerk. Het is een hoogbarokke kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een deel vernietigd werd. In 1994 werd er pas besloten de kerk te renoveren. Hiermee staat de kerk symbool voor de verwoesting van Dresden. In 2005 is de Onze Lieve Vrouwekerk weer officieel in gebruik genomen.

Expo 2012


vorige | foto 1 van 30 | volgende

Wereldtentoonstelling Zuid-Korea staat in teken van de zee

Tienduizenden mensen hebben een bezoek gebracht aan de Wereldtentoonstelling 2012 in Yeosu, in Zuid-Korea. Het evenement, dat in het teken staat van de toekomst van de ecosystemen in zee en tot 12 augustus loopt, ging vandaag van start. Verwacht wordt dat zowat tien miljoen mensen, van wie 500.000 tot 800.000 buitenlanders, een bezoek brengen aan de tentoonstelling.
Er werd vier jaar voorbereid aan het evenement, dat tien miljard dollar kost.
De site van 271 hectare bestaat uit paviljoenen van een honderdtal landen en een twintigtal organisaties of bedrijven en bevindt zich nabij de nieuwe haven van de stad.
Aan de toegang tot de site staat de 'Big-O', een waterscherm van 47 meter lang, dat het park domineert met laser-, vuur- en mistprojecties.
Het reusachtige aquarium 'The Aqua Planet' bevat dan weer 280 soorten vissen, planten en zeezoogdieren. © belga

(Bron: HLN.be) 

zaterdag 19 mei 2012

Istanboel is hip en historisch

Tijdens een boottocht op de Bosporus vaar je langs prachtige Ottomaanse villa's.
Istanboel heeft heel wat klassieke trekpleisters, maar de stad is voortdurend in beweging, zodat je er ook steeds meer exotische én hippe adresjes vindt.
In de nieuwe stad, aan de overkant van de Gouden Hoorn, vind je heel wat hippe boetieks en restaurants.
Istanboel geeft zich niet in enkele dagen bloot, je moet er de tijd voor nemen. Begin met de verplichte nummers zoals de Aya Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis, op loopafstand van elkaar in het historische Sultanahmet. De wijk is sinds kort overdag autovrij en er staan huurfietsen ter beschikking aan de tramhalte. Je kunt dus van de grote moskee naar de grote bazaar fietsen, hoewel dat buiten de autovrije zone vrij gevaarlijk is.

James Bond
Heb je weinig tijd, bezoek in het Topkapi alleen de harem waar duizenden vrouwen samenleefden, goed voor evenveel intriges. Niet verwonderlijk dat de sultan een zoethoudertje liet maken voor zijn kibbelende madammen: het Turks fruit of lokums, mierzoete vierkante snoepjes die je hier op elke straathoek vindt. Duik vervolgens onder in de mystieke sfeer van het 'verzonken paleis' of Yerebatan Sarayi, een ondergrondse wateropslagplaats waar werd gefilmd voor de Bondfilm 'From Russia with Love'. Binnenkort komt agent 007 trouwens terug naar Sultanahmet voor opnames. Een populaire fotoshootlocatie is de historische Cagaloglu hammam (Cagaloglu Hamami), waar je onder prachtige marmeren koepels een stoombehandeling krijgt.

Op zoek naar exotisme? Bezoek een van de vele bazaars. De bekendste is de Grand Bazaar (tramhalte Beyazit), een overdekt winkelwalhalla met een wirwar aan steegjes. Minstens even leuk is de Spice Bazaar in Eminönu, waar locals inkopen doen. Bergen gedroogd fruit en kruiden liggen hier op je te wachten, alsook 'l'afrodisiaque des sultans' en 'Turkish viagra'. Deze bazaar aan de Gouden Hoorn was het eindpunt van de Chinese Zijderoute en maakte oorspronkelijk deel uit van de ernaast gelegen Yeni Camii of Nieuwe Moskee.

Snoepwinkel
Doe als de Istanbullu's: neem plaats op een van de krukjes aan de voet van de Galatabrug en bestel een balik ekmek (broodje vis). De verse makreel wordt voor je neus op de wiebelende boten gegrild. In de levendige steegjes rondom de bazaar waan je je in een andere wereld. Hier verkopen ze álles, zelfs bloedzuigers. Smakelijker zijn de lokums van Haci Bekir, in de authentieke snoepwinkel uit de 18de eeuw.

Vlakbij ligt Sirkici station, de vroegere terminal van de Orient Express, opgericht door de Belg Georges Nagelmackers. Met zijn Compagnie des Wagons-Lits bouwde hij ook het eerste luxehotel van Constantinopel, het Pera Palace (Pera Palace). In kamer 411 schreef Agatha Christie Murder on the Orient Express. Geef de conciërge een fooi en je krijgt een privérondleiding, maar daarvoor moet je eerst het water oversteken...

Lopend over de Galatabrug, die de oude met de nieuwe stad verbindt, is het volop genieten van de skyline met talloze koepels en minaretten. Vlak bij de haven van Karaköy ligt Lokanta Maya (Kemankeç Cad. No. 35), waar je in een hip decor proeft van de moderne Turkse keuken van Didem Senol. De Kamondotrappen, waar ooit Henri Cartier-Bresson een beroemde foto maakte, leiden naar de Galatatoren, het embleem van de stad. Rondstruinend door deze buurt kom je leuke cafés en eettenten tegen. Bij wijnbar Sensus (vlak bij hotel Anemon) kun je terecht voor degustaties.

Designerboetieks
Ook talrijke designerboetieks vind je hier, zoals die van Arzu Kaprol (Arzu Kaprol) of Simay Bülbül (Sahkulu Bostan Sokak No. 22). Via het muziekstraatje Galip Dede Cadessi bereik je de populaire winkelwandelstraat Istiklal Cadessi. Op de hoek bevond zich in de 19de eeuw het winkeltje van de Belgische modiste Flora Cordier. Ze haalde de schandaalpers door haar geheime affaire met prins Abdulhamid, de toekomstige sultan. Uit dezelfde periode dateren de mooie gevels en oude ambassadepaleizen op en rond Istiklal. Het Belgische consulaat-generaal bevindt zich in Siaselviler Cadessi. Niets aan de straatkant laat vermoeden welk rococopareltje zich achter de onopvallende poort verschuilt. Loop Siaselviler af richting Cukurcuma, een opkomende wijk met kunstgalerijtjes, vintageshops, brocante- en antiekzaken.

Bosporusplezier
De stad dankt haar magie vooral aan de Bosporus, die de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt. Inschepen voor een boottocht langs Ottomaanse paleizen en villa's kan in Eminönü of Besiktas. In Besiktas ligt het oogverblindende Dolmabahçe paleis (Dolmabahçe) waar Atatürk, de stichter van de republiek, in 1938 overleed.

Een idyllisch plekje aan het water is Ortaköy. Op het terras van The House Cafe raak je niet uitgekeken op de Bosporusbrug. Boven openden ze zopas een boetiekhotel (The House Hotel) ingericht door het Turkse designlabel Auboban. Verderop ligt Bebek, de 'place-m'as-tu-vu' van Istanboel. Bebeks nieuwste hotspot is de lounge resto & bar Chilai (Chilai).

Voor een magische afsluiter van je citytrip laat je je aan de veerdienst van Kuruçesme per boot (gratis) overbrengen naar Suada (SuadaClub), een dobberend uitgaanscomplex midden in de Bosporu
.
Info: Istanbul City Guide - Euroreizen/vakanties/turkije_istanbul

Bron:(HLN.be) 

Alanya nieuwe topper van Turkije

Het Cleopatrastrand, dat gedomineerd wordt door een middeleeuwse burcht hoog op een rots, is het mooiste van Alanya.
Sinds eind april kan je vanuit Brussel rechtstreeks naar een nieuwe luchthaven aan de Turkse Rivièra vliegen. Gazipasa ligt vlak bij badplaats Alanya, die naast zon, zee en zand ook heel wat andere troeven in huis heeft. Voor wie eens buiten de muren van zijn all-inhotel wil stappen, liggen natuur, cultuur en geschiedenis er voor het grijpen.
Toeristen baden in het warme, kalkrijke water van Pamukkale.
De haven van Alanya. Door de vele restaurants wemelt het er vooral 's avonds van de mensen.
Rond de 13de-eeuwse stadsburcht loopt een omwalling van 6 km met 140 torens.
Het Sentido Gold Island & Golden Bay hotel
Alanya is bij de Turkijefan zeker geen onbekende, maar wie tot dusver voor die regio koos, moest landen op Antalya en had daarna nog een bustransfer van ten minste twee uur voor de boeg. Heel wat vakantiegangers bedankten dus voor de eer. Maar daar komt nu verandering in. Gazipasa is in tegenstelling tot het reusachtige Antalya een piepkleine luchthaven en dat biedt heel wat voordelen. Een uurtje na hun landing kunnen de passagiers al het zwembad van hun hotel opzoeken. Vanaf 28 april vliegen Thomas Cook en Neckermann als enige Belgische touroperators met hun klanten naar Gazipasa en dat wekelijks op dinsdag en zaterdag.

Ook het hotelaanbod ter plaatse wordt flink uitgebreid, van vier naar elf hotels, met onder meer enkele interessante all-inclusive opties. Maar natuurlijk is er meer dan het hotel: de ongerepte streek is nog typisch Turks en interessant voor families.

Strand van Cleopatra
Het begint al met de ligging: Alanya is gelegen aan een rots, met aan beide zijden een zandstrand, het Cleopatrastrand en het Ooststrand. Het eerste is het mooiste, maar helaas dus ook het drukste. De koningin van het oude Egypte kreeg het cadeau van haar Romeinse minnaar Marcus Antonius. Families met jonge kinderen zoeken eigenlijk beter het Ooststrand op. Het is er minder druk en bovendien is het water daar minder diep.

Boven op de rots staat een van dé trekpleisters van de stad, een ommuurde burcht uit de 13de eeuw die zo'n 250 meter boven de zeespiegel ligt. Een bezoek is de moeite waard, niet alleen voor het formidabele uitzicht maar ook voor de indrukwekkende omwalling die zo'n 6 kilometer lang is en 140 torens telt. Voor amper één euro kan je met de bus vanuit het busstation van Alanya naar de burcht nemen en dan te voet terugwandelen. Ben je minder geïnteresseerd in de geschiedenis, dan kan je je de 5 euro toegangsgeld besparen en gewoon genieten van het uitzicht. In de burcht bevindt zich een dorp met houten huizen waar zijde en katoen worden geweven.

Shoppen
Shoppen kan ook in het oude centrum van Alanya, in de bazaar waar talloze winkeltjes met lederwaren en souvenirs te vinden zijn. Voor de plaatselijke specialiteiten of voor een drankje ga je naar een van de terrasjes aan de haven, waar altijd een gezellige drukte heerst. Het mooiste uitzicht heb je in de SkyLounge Bar. De bar bevindt zich op de bovenste verdieping van de Red Tower Brouwerij, genoemd naar de achthoekige toren die sinds de twaalfde eeuw de haven beschermt. Ook het uitgaansleven is in deze buurt geconcentreerd. Fuifbeesten moeten wel weten dat de muziek om drie uur 's nachts stopt. Buiten het centrum kan je tot in de vroege uurtjes terecht in enkele openluchtdiscotheken (Auditorium en Summergarden).

Buiten het centrum
Alanya is ook bekend als ecobestemming. Zo zijn er in de omgeving tal van grotten: de Blauwe grot, de Piratengrot, de Grot van de Geliefden.... Vooral de Damlatas Grot, aan het Cleopatrastrand, mag je niet missen. In deze grot, die ontdekt werd in 1948, kun je stalactieten van meer dan 15 meter hoog bewonderen. Let op: je kan de grot alleen in de namiddag bezoeken. Vóór 12 uur is ze gereserveerd voor astmapatiënten, voor wie de lucht in de grot heilzaam zou zijn.

Op 6 kilometer van Alanya kan je je verfrissen in de Dimcayirivier. Die ontspringt in het Taurusgebergte en is zo'n 60 kilometer lang. Je kan er lekker zwemmen en daarna heerlijk eten in een van de vele restaurantjes aan de rivier. Probeer bijvoorbeeld eens een versgevangen forel. Voor de avonturiers is raften een optie.

Een andere aanrader is bij een van de lokale verhuurders een scooter te huren en zelf een tochtje te ondernemen naar Sapadere Kanyonu, een berggebied met meerdere bronnen en watervallen. Via Demirtas volg je een route van 23 kilometer doorheen de bergen en een mooie, bosrijke omgeving. Sla zeker cascade 1 en 2 niet over!

En dan zijn er natuurlijk nog de langgerekte stranden, waar het heerlijk zonnen en zwemmen is in het kristalheldere water van de Middellandse Zee. Wil je een rustig strand, laat dan de twee grote links liggen en kies voor de minder bekende stranden als Incekum of Ulas.

Uitstappen
Als je het dobberen in zee of het hotelzwembad moe bent, leent Alanya zich ook uitstekend voor uitstappen wat verder weg. In één dag kan je een avontuurlijke jeepsafari maken waarbij je het binnenland ontdekt, off road rijdt en typisch Turkse dorpjes doorkruist. Maar als je meerdere dagen hebt, kun je ook kiezen voor Cappadocië of Pamukkale. Informeer je daarvoor bij je reisorganisatie of in een lokaal reisagentschap.

Pamukkale is een natuurfenomeen: terrassen die zich tegen een helling aanschurken en waar kalkhoudend water witte reservoirs gevuld met water heeft gevormd. Heel bijzonder en beschermd als Unesco Werelderfgoed. Hetzelfde geldt voor Cappadocië, een tufsteenlandschap met tal van unieke formaties, waar je telkens opnieuw verrast wordt. Keuze te over!

Praktisch
ERHEEN: Vanaf 28 april met Thomas Cook en Neckermann. Wekelijks op dinsdag en zaterdag. De vluchttijd bedraagt ongeveer 3,5 uur.

REISPERIODE: mei tot oktober.
(Bron:HLN.be)

vrijdag 11 mei 2012

Bordeaux

Bordeaux straalt in alle seizoenen

 
 
Bordeaux is ook 's winters genieten. Kilometers autovrije winkelstraten, meer dan 800 restaurants, een historisch hart met 5.000 gebouwen uit de 18de eeuw, een moderne wandelpromenade, gezellige pleinen en uiteraard de wijnen. Met vliegtuig of trein ben je er bovendien in een wip.
Een van de bekendste restaurants van Bordeaux: Les Provinces.
Op de Place de la Victoire vind je de stadspoort Porte de l'Aquitaine.
Start je bezoek aan Bordeaux op de Place de la Bourse (1). Dit is het mooiste plein van Zuid-Frankrijk. Omzoomd door een voormalig paleis vormt het een halve cirkel met aan de andere zijde de Garonne. Langs deze brede rivier werd onlangs een nieuwe wandelpromenade aangelegd met dampende fonteinen, moderne bloementuinen en vooral veel ruimte. Bordeaux straalt na een grondige renovatie van gebouwen en straten.

Nabij de Place de la Bourse ligt het Grand Théatre (2). Dit 18de-eeuwse operagebouw is weelderig gedecoreerd en laat geregeld bezoekers toe om even achter de coulissen te gluren.

Monumentaal
Het hart van Vieux-Bordeaux vind je tussen de kaaien en de Rue Sainte-Catherine. Het is een wirwar van smalle straatjes en oude gebouwen die een bijzondere charme uitstralen. Ben je nieuwsgierig naar de architectuur van Bordeaux, dan moet je zeker het informatiecentrum Bordeaux Monumental (3) bezoeken in de rue des Argentiers.

Niet alleen Vieux-Bordeaux is opgenomen op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, ook de kathedraal Saint-André (4) hoort daarbij. Het zal je meteen duidelijk zijn waarom als je deze kerk binnenstapt via de Porte Royale of koninklijke poort. In dit 124 meter lange gebouw is het gotische koor de blikvanger met zijn beeldengroepen en kapellen. Naast de kathedraal staat de Tour Pey-Berland. Het is slechts 200 treden om te genieten van een mooi panorama over het oude Bordeaux.

Meer dan 800 restaurants maken de keuze niet eenvoudig in Bordeaux. Mag het chic en exclusief zijn? Aan de andere kant van de Garonne, op een ponton, ligt L'Estacade (5) met een onvergetelijk uitzicht op de Place de la Bourse (L'Estacade). Vooral in de avond, want dan zijn de belangrijkste gebouwen mooi verlicht.

Op restaurant gaan in Bordeaux is best betaalbaar door de grote concurrentie. Neem nu de Rue Saint-Rémi, dé restaurantstraat van Bordeaux. Les Provinces (6) (Rue St-Rémy 41, Restaurant Les Provinces) biedt een heerlijke keuken tegen een eerlijke prijs. Je kan er specialiteiten proeven als entrecôte à la Bordelaise, agneau de Pauillac (lamsvlees), boeuf de Bazas, oesters en kaviaar van de Gironde (Caviar de France).

Een culinair hoogtepunt is de zondagse markt in de wijk Les Chartrons (7). Wijnen, kazen, oesters en foie gras zijn de ingrediënten en rond het plein liggen heel wat restaurantjes. Een restaurantgids kan je downloaden op Bordeaux Shopping

Elke eerste zondag van de maand is het Dimanche à Bordeaux; de hele stad is dan autovrij. Er zijn talrijke culturele en sportieve evenementen. De Esplanade des Quinconces (8) is the place to be. Gedomineerd door het grote Monument aux Girondes is dit plein de locatie voor onder meer de Fête du Vin. Bordeaux viert de wijn op even jaren. Het andere jaar is het Vinexpo, een internationale wijnbeurs die Bordeaux als hoofdplaats van de wijn op de kaart zet. Jaarlijks, nabij het Grand Théâtre, bruist de stad eind juni door Les Epicuriales (Les Epicuriales). Het thema is gastronomie. Wijn vloeit er rijkelijk in combinatie met fijne hapjes van de Bordelese restaurants. Wie zich echter nog meer in wijn wil verdiepen, kan het jaar door terecht in het Maison du Vin op hetzelfde plein.

Musea
Bijzonder verrassend is het Musée des Arts Décoratifs (9) met meubelen en gebruiksvoorwerpen uit de glorieperiode (18de-19de eeuw). Met kinderen is de Cap Sciences (Cap Sciences) een must. Ze leren er wetenschap en techniek op een moderne en speelse manier ontdekken. Het is gelegen nabij de Croiseur Albert, een oorlogsschip dat nog steeds origineel is ingericht zoals het op internationale wateren voer.

Hou je het liever wat groener, dan kan je terecht in de Jardin Public (10) met het Natuurhistorisch Museum. Uiteraard heeft Bordeaux een Museum voor Schone Kunsten en eentje voor hedendaagse kunsten. Alle info vind je op Bordeaux tourisme

De Rue Sainte-Catherine (11) is dé winkelstraat. Reken er dan nog de zijstraten bij en je bent goed voor urenlang winkelplezier. Exclusief kan je winkelen in de Gouden Driehoek (12) met het shoppingcenter Marché des Grands Hommes (Les Grands Hommes). Langs de Garonne vind je het outletcenter Quai des Marques Bordeaux (7) (Quai des Marques Bordeaux).

Praktisch
Erheen: Met de TGV naar Bordeaux vanuit Brussel-Zuid in 5.30 uur. Ryanair vliegt rechtstreeks naar Bordeaux vanuit Charleroi, Air France vanuit Brussel met tussenstop in Nantes.

Bron:(HLN.be)

Wereldtentoonstelling Zuid Korea

Wereldtentoonstelling in Zuid-Korea focust op oceanen

r
7/05/12 - 10u39  Bron: IPS news © ap.
Vanaf 12 mei is Zuid-Korea gastheer van de Expo 2012, met als thema 'De Levende Oceaan en Kust'. De wereldtentoonstelling is een 161-jaar oude traditie die in 1851 in Engeland begon met de Great Exhibition, waar verschillende stoommachines werden getoond. De wereldtentoonstellingen die volgden, waren onder meer die van 1876 in de Amerikaanse stad Philadelphia met telefonie als thema en die in 1885 in Antwerpen met de automobiel in het middelpunt.
Het hoofdthema van de Expo 2012 is bescherming van de oceanen. Volgens de Verenigde Naties (VN) is zestig procent van de maritieme ecosystemen beschadigd of overbevist. In de kuststad Yeosu laat de Expo 2012 zien wat in de 21ste eeuw bereikt is op het gebied van watertechnologie. De 'groene expo' valt samen met de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling (ook bekend als Rio+20) half juni in Brazilië.

De VN, die na Korea het grootste paviljoen op de Expo 2012 hebben, spelen een sleutelrol in de tentoonstelling. Meer dan zeventig procent van de aarde is bedekt met oceanen en het menselijke leven is nauw verbonden met die oceanen, stellen de VN. "Oceanen zijn het hart en de longen van onze planeet. Ze produceren veertig procent van het zoetwater en 75 procent van de zuurstof die we inademen."

De Zuid-Koreaanse regering heeft 1,45 miljard euro geïnvesteerd in de Expo, die duurt van 12 mei tot 12 augustus. Naar verwachting zal de tentoonstelling 11 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken. Het evenement brengt de publieke en private sector bij elkaar en grote Koreaanse bedrijven als Daewoo Shipping en Marine Engineering zijn er vertegenwoordigd. Op de Expo zijn dit jaar 105 landen aanwezig en 24 internationale organisaties. Ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd op de Expo. Nederland presenteert zichzelf rond het thema 'Sustainable Deltas'.

Vijftig ontwikkelingslanden hebben hun paviljoens onderverdeeld in drie categorieën: het Pacific Paviljoen, het Atlantische Paviljoen en het Paviljoen Indische Oceaan.

(Bron:HLN.be)

kunst aan Belgische kust

vorige | foto 1 van 21 | volgende

Prachtige kunst aan zee tijdens Beaufort 04

Om de drie jaar verandert de Belgische kust in een groot openluchtmuseum tijdens het kunstevenement Beaufort. In verschillende steden prijken er monumentale installaties en hedendaagse werken van Europese kunstenaars. De werken zijn nog tot eind september te bewonderen. © photo news
(Bron: HLN.be) 

Monumenta in Parijs

vorige | foto 1 van 12 | volgende

Kleurenexplosie in Le Grand Palais te Parijs tijdens Monumenta

Monumenta is een jaarlijks artistiek evenement waarbij elk jaar een internationaal gevierde, hedendaagse kunstenaar wordt uitgenodigd om een speciaal hiervoor ontworpen, magistraal werk tentoon te stellen in de middenbeuk van het Grand Palais in Parijs.

Na Anselm Kiefer in 2007, Richard Serra in 2008, Christian Boltanski in 2010 en Anish Kapoor in 2011, is het nu de beurt aan de beroemde Daniel Buren en die zorgt voor een ware kleurenexplosie! © a
(Bron:HLN.be)

woensdag 9 mei 2012

kattencafé

vorige | foto 1 van 24 | volgende

Kattencafé in Wenen opent de deuren

Na drie jaar gepalaver met het stadsbestuur heeft het allereerste kattencafé in Oostenrijk de deuren geopend. Struikelblok was vooral de hygiëne, maar nu heeft de 47-jarige Japanse Takako Ishimitsu toch groen licht gekregen om haar droom waar te maken.

In Wenen kan u voortaan dus naar 'Cafe Neko', wat -u raadt het nooit- kat betekent in het Japans. U zal er verwelkomd worden door Sonja, Thomas, Moritz, Luca en Momo, vijf poezen die rechtstreeks uit het asiel komen. Het risico op kattenhaar in de koffie moet u er uiteraard wel bijnemen. © afp

cruise

vorige | foto 1 van 18 | volgende

Zo mooi is een cruise naar Antarctica

Wil je de natuurpracht van Antarctica bewonderen, dan is een cruise helemaal aangewezen. De Franse rederij Compagnie du Ponant biedt elfdaagse cruises aan waarvoor je toch al snel 6.000 euro per persoon dient neer te tellen. Een fotograaf vergezelde cruiseschip 'Le Boreal' op zijn tocht naar het afgelegen gebied en bracht deze wondermooie beelden mee. © photo news

(Bron:HLN.be)
 

dinsdag 8 mei 2012

De 10 leukste Duitse steden


Duitsland

De tien leukste Duitse steden
Duitsland is voor veel Nederlanders een hele geliefde reisbestemming. Met name de vaak prachtige Duitse steden mogen zich in de warme belangstelling van veel Nederlanders verheugen. Wij zetten hier tien aantrekkelijke steden voor een stedentripje naar Duitsland eens voor u op een rijtje.



Met onze oosterburen hebben we altijd al een soort haat- liefde verhouding gehad. Duitsland is één van onze belangrijkste handelspartners, en ook in Europees verband is het land al vele jaren een trouwe en betrouwbare bondgenoot. Maar op sportgebied en dan met name op voetbalgebied zijn we keiharde concurrenten en zullen we altijd alles op alles zetten om de Duitsers te kloppen.
Toch lijkt zelfs de voetbalrivaliteit tussen Nederland en Duitsland enigzins aan erosie onderhevig. Al zal daar waarschijnlijk op 13 juni dit jaar weinig van te merken zijn als Oranje tegen onze Oosterburen moet spelen in Charkiv. Toch neemt dat niet weg dat de Duitse steden bij veel van onze landgenoten populair zijn voor een stedentrip. Vanuit ons land zijn de meeste genoemde Duitse steden natuurlijk niet alleen via de weg goed bereikbaar, maar ook via de vaak prima spoorverbindingen. Een aantal van de Duitse steden beschikt bovendien zelfs over een eigen luchthaven.

1. Berlijn


Sinds de eenwording van Duitsland in 1989 en het weghalen van de muur die de stad lange tijd in tweeën deelde heeft Berlijn zich in hoog tempo weten te ontwikkelen tot de bruisende hoofdstad van Duitsland die het nu is. Het voormalige niemandsland dat destijds de grens vormde tussen Oost en West Berlijn is inmiddels ingenomen door diverse architectonische hoogstandjes. Behalve de bewogen geschiedenis en zijn cultuur heeft Berlijn bezoekers veel meer te bieden. Zo beschikt de stad over een bijzonder levendig en bruisend uitgaansleven. Qua bezienswaardigheden vormen onder andere de Berliner Dom, de Zoo van Berlijn, het Holocaust Monument, de Staats Opera, Checkpoint Charlie, Schloß Charlottenburg, de Gedächtniskirche en de winkelstraat Kurfürstendamm ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen in deze inmiddels swingende Europese stad.

2. München


Met zijn prachtige ligging aan de voet van het Alpenmassief is München de belangrijkste stad van Zuid-Duitsland. Ieder najaar vanaf half september tot de eerste zondag in oktober is Munchen het toneel van het grootse Oktoberfest. Dit geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht. Maar ook de rest van het jaar is Munchen een aantrekkelijke en leuke stad om te bezoeken. Een grote trekpleister is daarbij de Marienplatz met het Rathaus in het centrum van de stad. Maar ook buiten het centrum zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden zoals het Olympiapark dat dienst deed tijdens de Olympische Spelen van 1972, het stadion van de beroemde voetbalclub Bayern München of het Schloss Nymphenburg. Ook museumliefhebbers kunnen in München aan hun trekken komen, want de stad herbergt een groot aantal leuke musea, zoals: variërend van diverse kunstmusea tot het BMW museum of het enorme Deutsches Museum.

3. Hamburg


Veel mensen weten niet dat de havenstad Hamburg qua grootte de tweede stad van Duitsland is. Van oudsher was Hamburg een van de Duitse hanzesteden en de officiële naam van Hamburg luidt dan ook nog altijd: de Vrije en Hanzestad Hamburg. Het ware hart van de stad ligt binnen het handelsdistrict, en wordt gekenmerkt door mooie bakstenen architectuur. De stad heeft ook zoals veel havensteden een beroemde rosse buurt (St. Georg) met de beroemde en zeer veel bezochte Reeperbahn met al zijn erotische entertainment en een leuke lokale vismarkt (Fischmarkt). Je kunt er heerlijk eten in een van de vele restaurantjes met uitzicht op de rivier of varen langs de grachten. Vooral de zeer levendige uitgaansgelegenheden in de buurt van de universiteit (Universitatsviertel) maken dat Hamburg een echt heerlijk bruisende stad is. Cultuurliefhebbers kunnen onder andere terecht in de de Hamburger Kunsthalle, het belangrijkste kunstmuseum van de stad. De collectie bestaat uit kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot heden. Het museum bezit onder meer werken van Rembrandt, Monet en Rodin.

4. Keulen


Met zijn circa 1 miljoen inwoners is Keulen de 4e stad van Duitsland. Ondanks het formaat van de stad heeft Keulen een bijzonder intiem centrum, dat direct begint achter de Rijnboulevard. Veel Nederlanders lijken extra aangetrokken te worden door steden aan het water. De Rijnboulevard in Keulen is natuurlijk ook een fantastische plek om op een zonnige dag langs het water te lopen of om lekker te luieren. Het wemelt hier van de terrasjes, bars, restaurants en kleine hotelletjes en de sfeer is er heerlijk ontspannen. In het centrum en met name de Altstadt van Keulen kun je eigenlijk alles wel te voet af, want de afstanden zijn er niet groot. Grote blikvanger in Keulen is natuurlijk de imposante Dom. Deze enorme kathedraal torent hoog boven alles uit. Na de Tweede Wereldoorlog moest er zoals in zoveel Duitse steden ook in Keulen veel worden opgebouwd, maar de stad heeft desondanks alles de oude sfeer goed weten te behouden. Naast monumenten en musea heeft Keulen ook volop uitgaans­gelegenheden en winkel­mogelijkheden te bieden.

5. Dresden


Deze stad kent een lange en bewogen geschiedenis. Zo heeft Dresden na overstromingen in de middeleeuwen later enorm te leiden gehad onder de bombardementen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de oorlog voorbij was kwam de stad in de voormalige communistische DDR te liggen. Na de val van de DDR en de éénwording van Duitsland is Dresden grootscheeps opgeknapt, de stad is daardoor beslist een stedentrip waardig. De Frauenkirche is misschien wel het bekendste symbool voor de wederopbouw van Dresden, maar ook de Opera mag als een van de highlights van de stad worden beschouwd.

6. Düsseldorf


Düsseldorf dankt zijn populariteit onder de Nederlanders vooral aan het shoppen. Hele busladingen koopjesjagers en toeristen strijken met grote regelmatig neer in de stad. De stad heeft ook veel leuke winkelmogelijkheden te bieden bijvoorbeeld in de Altstadt, waar diverse leuke winkelstraten te vinden zijn. Luxe winkels kun je aan de Königsallee vinden en als je uitgeshopt bent, kun je lekker uitwaaien op de Rijnoever of een van de musea in de stad bezoeken. K20 en K21 zijn interessante musea voor liefhebbers van moderne kunst, terwijl het Neanderthal Museum het leven in de oertijd in beeld brengt. En natuurlijk niet te vergeten: rond de kerst is Düsseldorf het decor van één van de grootste kerstmarkten van Duitsland.

7. Duisburg


Weer een Duitse stad die vlak over de Nederlandse grens is gelegen en daardoor een aantrekkelijk reisdoel is voor een korte stedentrip. Duisburg is per auto of trein vanuit ons land dan ook zonder meer prima te bereiken. Veel Nederlanders gaan dan ook naar Duisburg om er lekker te shoppen verder is een dagje Duisburg goed te combineren met een dagje Oberhausen. Winkelcentrum Center O is een van de grootste shoppingmalls van Europa. Om de kinderen te plezieren kun je zo'n dagje winkelen prima combineren met een bezoek aan het Sea Life Aquarium in Oberhausen.

8. Leipzig


Deze voormalige Oost-Duitse stad kent een lange en bewogen geschiedenis. De beroemde componist Johann Sebastian Bach is de bekendste inwoner van de stad geweest. Geen wonder dat het Bachmuseum in de stad geheel gewijd aan deze voormalige zeer muzikale inwoner.

9. Neurenberg


Neurenberg is natuurlijk bekend van de na-oorlogse processen tegen de Nazi's die in deze stad werden gehouden. Deze Zuid-Duitse stad heeft een fraai middeleeuws stadscentrum en kent dankzij de vele studenten een gezellig nachtleven. De oude binnenstad wordt omringd door dikke stadsmuren met maar liefst 80 torens. Binnen de muren zijn talrijke oude gebouwen te vinden zoals de Keizersburcht. Het Germanische Nationalmuseum toont je alles over de Duitse kunst en cultuur. In het museum is bijvoorbeeld de allereerste wereldbol of globe die ooit werd gemaakt te zien. Een ander aantrekkelijk museum is het Speelgoedmuseum.

10. Bremen


Ook de Noord-Duitse havenstad Bremen was van oudsher een hanzestad. De stad wordt doorsneden door de rivier de Weser. Maar op de kade waar vroeger handel werd gedreven ligt nu een heerlijke wandelpromenade langs het water. Bezienswaardig in Bremen is onder andere: het bronzen beeld met de Ezel, Haan, Kat en Hond van de Bremer Stadtmusikanten. Misschien wel Bremens meest bekende inwoners. Het beeld is in 1951 door Gerhard Marcks gemaakt naar aanleiding van het sprookje van de gebroeders Grimm. Wanneer je eenmaal in Bremen bent kun je niet om de Marktplatz heen, dit is werkelijk één van Duitslands mooiste marktplaatsen.
Bron(Telegraaf)

Toscaanse Kust

ma 07 mei 2012, 15:06 | 0 reacties

Zes keer zien en doen in Toscane

door onze redactie
Natuurlijk kun je foto’s maken van de scheve Toren van Pisa en net doen of je ‘m weer terugduwt. Of over de Ponte Vecchio in Florence lopen. Je kunt echter ook op zoek naar de wat onbekendere, maar minstens zo fotogenieke plekken in Toscane. De volgende vijf plekken moet je zeker gezien hebben

1.Giardino dei Tarocchi

Giardino dei Tarocchi (regio Maremma) is een prachtig park waarin je beelden van kunstenares Niki de Saint-Phalle vindt, die je misschien kent uit Parijs (naast het Centre Pompidou). De Saint-Phalle woonde jarenlang in Toscane en droomde van een beeldenpark à la Parc Guëll in Barcelona. Ze werkte er twintig jaar hard aan. Je kunt om de beelden heen lopen, of er tussendoor. Ook zeer aan te raden voor kinderen. Meer informatie op www.nikidesaintphalle.com
—-

2. Il Giardino Bardini

Natuurlijk is Florence een prachtige stad, waar ontzettend veel te zien is. Het kan er echter ook erg druk zijn. Een plek die gek genoeg nog nauwelijks ontdekt is door toeristen, is Il Giardino Bardini. Vanaf deze tuin heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ook doen: Museo Stefano Bardini waar meer dan 2000 bijzondere kunstwerken bewaard en tentoongesteld worden. Ooit waren deze het privébezit van de bekendste Italiaanse antiquair, nu mogen wij allemaal genieten van onder andere het beeld Porcellini (een klein bronzen varkentje). Meer informatie op www. bardinipeyron.it
—-

3. Pienza

Het stadje Pienza, ook wel “de ideale stad” uit de renaissance, is echt de moeite. Het ligt vlakbij Montepulciano, vlakbij de vulkaan Monte Amiata. In het dorp wordt pecorino gemaakt, de bekende harde schapenkaas. Het centrum van het stadje staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er is een mooi museum, een indrukwekkende dom en overal kun je goed eten, drinken en logeren in bijvoorbeeld agriturismo’s.
—-

4. Elba


Verlaat het vasteland en pak de boot. Naar het eiland Elba, tien kilometer uit de kust. Levendige, vrolijke stadjes, prachtige natuur, het huis waar Napoleon verbleef tijdens zijn ballingschap. En ook: de allereerste disco van Italië, fietsen en scooters huren, een berg met prachtig uitzicht over het eiland om te beklimmen en veel meer. Hotels zijn er te over, dus blijf er zeker langer dan een dag.
Ook een mooi eiland is Isola del Giglio, 16 kilometer uit de kust. In januari kwam het kleine eiland in het nieuws vanwege de bootramp met een cruiseschip. Wie toch naar Isola del Giglio wil: je kunt er prachtige stranden vinden die niet per auto of scooter bereikbaar zijn, en je kunt er duiken tussen de vissen: het water is er kristalhelder.
—-

5. Bagni San Filippo

Verstopt in de groene heuvels ligt het kleine dorp Bagni San Filippo. De Romeinen wisten het te vinden vanwege de grote hoeveelheden thermaal water die uit de bergen stroomt. Van het water wordt gezegd dat het goed is bij problemen aan hoofd en huid.
—-

6. Giostra Del Saracino

Italianen zijn dol op festivals, en die worden heel de zomer lang in elk stad gehouden. Een relatief onbekende is het Giostra Del Saracino in Arezzo. Ridders, jonkvrouwen, alles ter ere van een middeleeuws steekspel. Als je er niet bent tijdens het festival, Arezzo is sowieso een mooie stad om te verkennen en deed bovendien dienst als decor voor de film La Vita è Bella. Je vindt er restanten van een Romeins amfitheater en het huis van de schilder Vasari. Ook mooi: het middeleeuwse fort Fortezza Medicea en de Cattedrale Di San Donato.
Deze tips zijn afkomstig uit de 100% Toscane reisgids.
(Bron:Telegraaf)

Wandelingen

Het hele jaar door op pad

De vijf mooiste tochten

door Joop Duijs
Wandelen bij ' s Gravenvoeren in de prachtige Voerstreek... Wandelen bij ' s Gravenvoeren in de prachtige Voerstreek...
Het strand van Vlieland. Het strand van Vlieland.
Wandelen door het Kuinderbos. Wandelen door het Kuinderbos.

Sommige wandelaars zweren bij bos, anderen bij zee en strand. Weer anderen vinden het heerlijk over grasdijken in de polder te struinen. Er zijn ook mensen die het liefst naar de bergen reizen om te genieten van de stilte, schone lucht en besneeuwde toppen.
Welke omgeving u ook kiest, wandelen kan in elk jaargetijde. Misschien is de lente wel het mooiste seizoen vanwege de ontluikende natuur, maar een wandeling in de sneeuw kan ook heerlijk zijn. Of wat dacht u van een bosloopje in de herfst, wanneer de bomen verkleuren en de zon met zijn laatste krachten de bodem verwarmt?

LENTE

U moet er even een stukje voor reizen, maar dan belandt u ook wel bijna in het paradijs: Zuid-Limburg. Oud-piloot Kees Bos ging ons voor door het heerlijke landschap op de grens met België. Over holle wegen en bollende heuvels. Met fruitbomen vol in de bloesem. Trek goede, waterdichte schoenen aan, want soms moet u zomaar door zo’n fris beekje waden. En dat warme, Bourgondische Maastricht ligt op een steenworp afstand. Heerlijk wandeltripje om er een paar dagen aan vast te plakken.

ZOMER

In de zomer wil je het strand op, de zee ruiken. Waar is dat leuker dan op een van onze unieke Waddeneilanden? De pret begint al bij het betreden van de veerboot. Iedereen aan boord in vakantiesfeer, even lekker zonnen op het dek en aan de overkant lijkt de tijd wel twintig jaar achter te lopen. Reis daarom naar Harlingen en pak ’s morgens de eerste boot naar Vlieland, waar een mooie wandeling van zo’n 15 km op u wacht. ’s Avonds vaart u gegarandeerd weer met een lege kop terug. Een heerlijke dag!

HERFST

Het Kuinderbos in de Noordoostpolder is nog maar zo’n 60 jaar oud. We vonden er een prachtwandeling door een gebied met afwisselend bos, akkerland en vennetjes. Uren dwalen zonder een mens tegen te komen. Boswachter Harco Bergman heeft er een route uitgezet die onder meer langs de voormalige steiger van de haven van Kuinre leidt.

WINTER

Een van de mooiste stukjes Nederland ligt vlak bij Nijmegen. Als u geluk heeft, kunt u vanaf Groesbeek in de sneeuw een prachtig ommetje over de Mookerheide maken. U loopt over glooiende paden en kunt genieten van fantastische vergezichten over de Maasvallei. Terug in Groesbeek een heerlijke warme chocomel. Mét slagroom!

STAD

Deze wandeling begint bij het CS, gaat door het oude, voor de Duitse bombardementen gespaarde binnenstad, door de havens, over de Erasmusburg, langs gerenoveerde pakhuizen, door stadsparken en de Vinexwijken van Barendrecht naar de verrassende natuur van de Oude Maas. Een verrassend interessante wandeling door het altijd bruisende Rotterdam.

HOND

Honden vinden het heerlijk om samen met het baasje te wandelen. Ze willen echter in hun enthousiasme nog wel eens tegen mensen opspringen en lang niet iedereen is daarvan gediend. Ook jagen ze graag achter andere (wilde) dieren aan, wat niet alleen veel stress bij de 'prooi' veroorzaakt, maar ook helemaal verkeerd kan aflopen. De hond stamt immers af van de wolf. Altijd aanlijnen dus!
Ook in het boerenland zijn honden niet welkom. Dit om neospora, een abortusziekte bij koeien, te voorkomen. De hond kan de ziekte overbrengen als hij eet van een besmette nageboorte of vliezen die boeren vaak in het weiland achterlaten voor de vogels. Als de hond daarvan eet, blijft hij zelf kerngezond, maar besmet hij via zijn ontlasting het gras, dat weer door koeien wordt gegeten.

SMARTPHONE


Het allernieuwste snufje is wandelen met de smartphone. U zet een app (App Store of Android Market) op uw telefoon. Met deze apps kunt u routes opnemen, maar ook nalopen. Routes die u leuk vindt, kunt u op het internet zetten voor andere wandelaars. Er zijn ook apps die informatie geven over interessante dingen onderweg. Nadeel is dat de batterij van je telefoon snel leeg is. Maak daarom niet tegelijkertijd foto*s en internet of bel niet onderweg. itunes.apple.com/nl; www.abellife.nl

Rugzak en kleding

Neem, als u er een paar uur op uit trekt, voldoende eten en drinken mee. Ook regenkleding of een paraplu zijn een must in ons land, want het weer kan zomaar omslaan. Een rugtas is dan ook heel praktisch. Modellen met een inhoud van 35 liter zijn zeer geschikt. U kunt de rugzak zelf afstellen op uw lichaam, maar net als bij wandelschoenen moet hij eigenlijk meteen goed zitten. Zorg in ieder geval dat deze goed aansluit op de heup en dat-ie kan *ademen*, dus niet strak tegen de rug hangt.

Goede rugzakken als Vaude en Deuten zijn twee uur waterdicht, waarna u er eventueel een regenkap over kan trekken. Koop vooral geen katoenen wandelkleding. Katoen houdt immers vocht vast. Koop daarom ademende en sneldrogende kleding. Fjallräven heeft een prachtige collectie. Ga, als u op stap gaat, liever te warm dan te koud gekleed op weg. U kunt beter iets uittrekken dan tekortkomen.
Er zijn diverse uitstekende wandelschoenenmerken: Lowa, Meindl, Hanwag en Merrell hebben een heel breed assortiment. Nomad en Newbalance hebben een kleiner aanbod, maar zijn kwalitatief gelijkwaardig. Keen en Teva zijn wandelsandalen, de eerste met dichte neus. Een goede wandelschoen is handgemaakt, kost zo*n €180 en gaat 1000 kilometer mee. U kunt uw schoenen laten verzolen, maar de kosten zijn niet mals: ± €100. Een goede wandelspeciaalzaak geeft u acht dagen om uw schoenen thuis uit te proberen.

Wandelschoen uit supermarkt

De wandelschoenen die worden verkocht in de supermarkten worden machinaal gemaakt van synthetische materialen. Ze ademen daardoor minder uit (zweetvoeten!) en hebben een slechtere pasvorm. Voor een uurtje af en toe een rondje voldoen ze echter goed.

(Bron: Telegraaf)