zaterdag 1 december 2012

Luik

Foto: Reporters en De Telegraaf

Lichtjes in Luik

door Alfred J. Boer
In steeds meer Europese steden zijn tijdens de donkere dagen kerstmarkten te vinden. Glühwein, warme chocolademelk en andere smaakmakers zorgen er voor een speciale ambiance. Een van de leukste vind je in het Belgische Luik, zo mochten wij aan den lijve ondervinden.
Gedurende de afgelopen vijfentwintig jaar is de kerstmarkt in Luik uitgegroeid tot de grootste van België. Nu staat groot niet per definitie voor gezellig, maar dankzij de unieke locatie op zowel Place Saint Lambert met een uitloper naar Place du Marché, blijft het intieme karakter volledig gewaarborgd. De omliggende gebouwen, de bomen en de tweehonderd houten chalets zijn werkelijk prachtig verlicht en dit geldt ook voor het reuzenrad en de telkens speciaal voor deze gelegenheid opgebouwde rodelbaan.

Kerstmarkt

Jaarlijks weten meer dan anderhalf miljoen bezoekers de weg naar de kerstmarkt te vinden om met volle teugen te genieten van Belgische en Waalse specialiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale thema-chalets te vinden. In Le Chalet de la Gruyère kun je de tongstrelende kaas met dezelfde naam proeven, terwijl La maison Ardennaise de lekkerste bieren en lokale kazen serveert. Natuurlijk mag een bezoekje aan Chalet au pied du piste ook niet ontbreken; geniet hier van de bekende Waalse graanjenever Pèket. Na een slokje hiervan is de drempel een stuk lager om vanuit het reuzenrad een adembenemend vogelperspectief te krijgen van de stad Luik. En wie weet maakt een laagje sneeuw het feest compleet.
Even behoefte aan rust? Onder Place Saint Lambert is het Archéoforum gevestigd waar de overblijfselen zijn te zien van een oude Romeinse villa en funderingen van een kathedraal. Vanaf een van de chalets vertrekt ’s middag om de anderhalf uur een groep onder het maaiveld en een glas warme wijn is bij de prijs inbegrepen.
Foto: Reporters en De Telegraaf
 Per auto ben je vanaf Maastricht in een tijdsbestek van pakweg twintig minuten in de ‘Vurige Stede’, maar een ontspannen treinreis is minstens zo aantrekkelijk. Al was het alleen maar omdat je in dat geval niet ontkomt aan een overstap op het nieuwe station Luik-Guillemins, genoemd naar de kloosterorde van de Wilhelmieten dat op deze plek was gevestigd. Het station werd in 2009 officieel geopend en komt van de tekentafel van de befaamde Spaanse architect Santiago Calatrava.
Uiteraard kent dit station ook verbindingen met zowel Antwerpen als Brussel, terwijl slechts acht minuten verder station Luik-Palais is gelegen. Hier vandaan is het slechts vijf minuten lopen naar het pas zomer 2011 geopende vijfsterren Crowne Plaza Liège hotel, gelegen op de top van Mont St. Martin. Waar nu de lobby is gevestigd stond vroeger het herenhuis Les Cômtes de Méan. De overblijfselen uit het verleden zijn op tal van plaatsen nog te zien.
Vanaf deze plek wandel je in vijf minuten tijd naar Place Saint Lambert met daaromheen de leukste winkelstraatjes en niet te vergeten: voldoende gelegenheid om zo’n heerlijke Goufre de Liège (Luikse wafel) te verschalken. Culinair gezien heeft de stad Luik oneindig veel te bieden. Bekende lokale gerechten zijn bijvoorbeeld Boûketes (pannenkoeken vervaardigd van boekweit), Boulets à la Liégoise (Luikse vleesballetjes, o.a. bij Le Bistrot d’en Face), Salade Liégoise en stoofpotjes. Verrassend eten voor een aantrekkelijke eenheidsprijs doe je in Le Labo 4, gevestigd in een voormalig universiteitslaboratorium aan de oostelijke Maasoever.

Metamorfose

Gedurende tientallen jaren gold er voor Luik slechts één devies: op weg naar het zuiden er zo snel mogelijk doorheen. Maar het afgelopen decennium onderging de hoofdstad van een voormalig prinsbisdom een ware metamorfose. Het centrum met zijn talloze winkelwandelstraten, traditionele taveernes en studentencafé’s oogt anno 2012 aantrekkelijker dan ooit. Alleen al de aanwezigheid van niet minder dan negentien musea is al reden genoeg voor een langer verblijf in de stad van bekende Luikenaren als de componist César Franck en niet te vergeten: George Simenon, de geestelijke vader van inspecteur Maigret. En het schitterende, aan de Maasoever gelegen Grand Curtius museum geeft een beeld van de kunst en de geschiedenis van Luik. Ook zeer de moeite waard is het bijwonen van een voorstelling in de onlangs volledig gerestaureerde ’Opéra Royal de Wallonie’.
Foto: Reporters en De Telegraaf
 Van een compleet andere orde is de traditionele zondagochtendmarkt op de Quai de la Batte; naast allerlei snuisterijen en antiek vind je er ook kleine huisdieren en een uitgebreid aanbod van groente en fruit. Luik is overigens verre van vlak en voor een uitgebreide wandeling is een beetje conditie niet overbodig. Daarentegen legt een verkenning te voet ontelbaar veel wetenswaardige details bloot en het is dan ook aan te raden om een individuele rondleiding te boeken bij het Office du Tourisme. Deze rondleidingen vinden plaats op een aantal zondagen gedurende de maanden april tot en met december en kennen verschillende thema’s. Geen angst voor de taal, want er zijn ook Nederlandstalige gidsen. Kortom: een bezoek aan het kerstdorp leent zich prima voor een uitgebreidere kennismaking met de Vurige Stede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten