Verlicht donker Gouda
door Rutger van den Hoofdakker
Gouda is de stad van de kaas, stroopwafels en
kaarsen. De bekende kaarsjesavond waarbij de stadslichten uitgaan en in
de binnenstad iedereen achter de ramen kaarsen laat branden, trekt
jaarlijks tienduizenden bezoekers. Wij maakten alvast een
verkenningsrondje Gouda voor u op een stormachtige dag!
Opvallend stadhuis
Tijdens je rondje Gouda zijn er nogal wat afstapmomenten. En dat is maar goed ook op deze winderige dag! Zo bekijken we eerst het stadhuis dat uit 1450 dateert en daarmee één van de oudste van ons land is. Met al die torentjes en versierselen doet het denken aan het stadhuis van Leuven. Ook op het enorme driehoekige plein staat de Sint-Janskerk, genoemd naar Johannes de Doper. Het godshuis dateert hoofdzakelijk uit de 15e en 16e eeuw en wordt niet voor niets ook wel Grote Kerk genoemd.Het kerkgebouw is maar liefst 123 meter lang en daarmee het langste van Nederland. Het meest bijzondere aan de kerk zijn de gebrandschilderde ramen. Hier verwijzen bijbelse verhalen naar het conflict tussen katholieken en protestanten dat tot de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje leidde. De kerk was oorspronkelijk katholiek, maar werd later protestants. De protestantse ’beeldenstormers’ hadden respect voor de makers van de prachtige ramen en vernielden ze niet. Dus kunnen wij nu nog steeds de voorstellingen van ’de overspelige vrouw’, ’het ontzet van Leiden’ en ’Jezus’doop’ bewonderen. Mooi om over na te denken zo voor Kerst.
Rijk aan historie
Gouda is rijk aan historie, dat blijkt wel. Al in 1277 kreeg het van Floris V stadsrechten. Mede door de gunstige ligging aan de Gouwe en de Hollandse IJssel werd de stad in de 15e eeuw een echte handelsstad. Bier en lakens waren toen voorname producten. De periode van bloei duurde tot aan de Tachtigjarige Oorlog toen Gouda geïsoleerd kwam te liggen. Aan het eind van de 17e en begin 18e eeuw trad er economisch herstel op. Het maken van kaarsen, kaas en pijpen zorgde voor vele inwoners voor een inkomen.Uitzicht op Hollandsche IJssel
Via de Westhaven en Oosthaven rijden we Gouda uit. Fraai zijn de uitzichten op de Hollandsche IJssel. Met de zuidwesterstorm krijgt de rivier prachtige schuimkoppen. Wij hebben de wind tegen en wensten dat we op een e-bike zaten. Maar we troosten ons met de gedachte dat we aan het eind dan weer meewind hebben.Langs de Hollandsche IJssel bereiken we Moordrecht, een aardig plaatsje van 8000 inwoners met een beschermd dorpsgezicht en wat rijksmonumenten. De oorsprong van de naam Moordrecht fascineert ons nog het meest. De plaats wordt ook wel ’Moerdrecht’ of ’Moordt’ genoemd. De naam zou verwijzen naar de onthoofding van Johannes de Doper. In een kerk van Moordrecht is een zegel met een bijbel lezende maagd te zien die ondanks de aanwezigheid van drie moordenaars gewoon verder leest.
Ze voelt zich ’veilig onder de moordenaars’, want God zou haar toch beschermen. Wij vinden de logische geografische verklaring voor de plaatsnaam wat minder spannend. Moor verwijst naar het veenachtige gebied (moeras). En een ‘drecht’ is een doorwaardbare plaats…
Na het oversteken van de Gouwe fietsen we nog even langs de rand van Gouda. Het is hier poldergebied met kilometers ver uitzicht, lange vaarten en sloten. Groen en blauw door elkaar. En een mager ondergaand zonnetje. Onze fietsverlichting moet al gaan branden als we in de buitenwijken van Gouda zijn.
Geen tijd meer voor de fraaie omweg via de Reeuwijkse Plassen. In de wijk Bloemendaal worden de kaarsjes reeds ontstoken. De warme chocolademelk wacht. Uiteraard met een stroopwafel erbij. In de Sint-Janskerk steken we zelf nog een kaarsje op…
Route
Vertrek- en eindpunt: NS station Gouda, parkeerplaats NoordkantAfstand: 20 km
Routebeschrijving: Ga vanaf ingang treinstation, parkeerplaats Noordkant rechtsaf. Op kruispunt rechtsaf tunnel door (Spoorstraat). Naar knooppunt 42. Dan 41 - 29 - 23 - 25 - 12 - 28 - 43 - richting 42 en voor spoor rechtsaf naar NS - station Gouda.
Kaarsjesavond
Op dinsdag 11 december vindt in Gouda weer de traditionele Kaarsjesavond plaats. Het evenement bestaat al ruim 50 jaar en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Rond 19.30 uur wordt op de Markt de circa 20 meter hoge kerstboom uit Noorwegen ontstoken (tegenwoordig met 10.000 energiebesparende led-lampjes).Rond het stadhuis zijn alle ramen verlicht met duizenden brandende kaarsen. Dit levert een prachtig, magisch decor op. Diverse koren zingen kerstliederen en waarbij het publiek uit volle borst mag meezingen. Ddaarnaast biedt het programma 'Gouda bij Kaarslicht' talloze andere activiteiten zoals midwinterhoornblazen, koek & zopietocht, concerten, creatieve workshops. 'Gouda bij Kaarslicht': van 12.00 tot 22.00 uur. Zie www.goudabijkaarslicht.nl
(Bron: Telegraaf)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten