woensdag 25 februari 2015


Ben je van plan om op vakantie naar Curaçao te gaan? Je moet er dan rekening mee houden dat je op dit moment een verhoogd risico loopt op besmetting met het Chikungunya-virus. Dit virus wordt overgebracht door tijgermuggen en zorgt ervoor dat je aardig ziek kan worden. Dodelijk is de ziekte Chikungunya zelden. De term ‘killermug’ die door sommige media gebruikt wordt is dan ook volledig onterecht. Wel kun je er goed ziek van worden, lijden onder de pijnen en in een aantal gevallen kan de ziekte een nasleep van jaren hebben als het oudere patiënten treft.

Chikungunya epidemie of niet?

Het Chikungunya-virus wordt sinds een half jaar volop verspreid op Curaçao. Volgens deskundigen hebben de autoriteiten op het eiland het risico zwaar onderschat, waardoor het virus de kans heeft gekregen om genadeloos toe te slaan. De schattingen over het aantal besmettingen lopen uiteen van 20.000 tot mogelijk meer dan 75.000, waaronder een redelijke hoeveelheid toeristen. Bij zulke aantallen mag wat ons betreft van een epidemie gesproken worden. Het woord ‘epidemie’ wordt door het Curaçao Tourist Board vermeden, waarschijnlijk omdat dit een negatief effect kan hebben op het toerisme naar Curaçao.

Besmetting en ziekte

Op Curaçao wordt het Chikungunya-virus door twee muggensoorten verspreid: door de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). Deze muggen slaan vooral overdag toe, tot enkele uren na zonsondergang. De voeten en enkels zijn de lievelingsplekken om toe te slaan. Net als bij normale muggen zijn het ook in dit geval alleen de vrouwtjesmuggen die prikken en het virus dus over kunnen brengen. Mocht je gestoken worden door een besmette mug, dan is de kans ongeveer 80% dat je ook daadwerkelijk ziek wordt. De incubatietijd bedraagt enkele dagen tot meer dan een week, waardoor er kans is dat je pas ziek wordt zodra je alweer thuis bent.
Het ziektebeeld bestaat vooral uit koorts en pijnlijke gewrichten. Daarnaast kunnen misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, uitslag en puntbloedingen voorkomen. Over het algemeen worden de gewrichtspijnen als het ergste onderdeel van de ziekte beschouwd. De enige remedie is rust en paracetamol.

Besmetting voorkomen

Er is geen vaccin of pil om besmetting met het Chikungunya-virus te voorkomen. Als je naar Curaçao gaat dan kun je het risico om door muggen gestoken te worden beperken door het gebruik van zalfjes of sprays met DEET. Zorg ervoor dat een middel minstens 10% aan DEET bevat. Als je gaat zonnen dan breng je eerst zonnebrandmiddel aan en daarna pas DEET. Probeer als je op pad gaat zoveel mogelijk gemakkelijk zittende schoenen met sokken te dragen in plaats van open slippers of sandalen. ‘s Nachts kun je onder een klamboe slapen, maar aangezien de kans op besmetting in de nachtelijke uren beperkt is, is ook de noodzaak om dit te doen kleiner dan het gebruik van DEET overdag.
Wie zeker wil zijn dat hij/zij niet besmet wordt, die kan er uiteraard ook voor kiezen om Curaçao te vermijden totdat het virus sterk gereduceerd is op het eiland. Zo annuleerde Jan Smit zijn reis afgelopen Kerst naar Curaçao vanwege Chikungunya.

zaterdag 21 februari 2015

De 10 mooiste stranden van Europa (volgens TripAdvisor)

© Wikimedia, Thinkstock.
Reisnieuws De lente staat voor de deur en nog vier maanden doorbijten en dan volgt de grote vakantie. Voor wie nog geen reisplannen heeft en hunkert naar de kust, zijn deze plaatsen misschien het overwegen waard. TripAdvisor-reizigers selecteerden de tien mooiste stranden van Europa en er zitten echte pareltjes tussen. Tijd om die vakantie te boeken, niet?

1. Rabbit Beach, Lampedusa, Italië

© thinkstock.

2. Playa de Ses Illetes, Formentera, Spanje

© Wikimedia.

3. Elafonissi Beach, Kreta, Griekenland

© thinkstock.

4. Woolacombe Beach, Devon, Engeland

© thinkstock.

5. Iztuzu Beach, Dalyan, Turkije

© thinkstock.

6. Fig Tree Bay, Protaras, Cyprus

© thinkstock.

7. Cala Rossa, Favignana, Sicilië

© thinkstock.

8. Weymouth Beach, Dorset, Engeland

© thinkstock.

9. Eggremni Beach, Lefkada, Griekenland

© Wikimedia.

10. Playa de Bolonia, Tarifa, Spanje

© Wikimedia.

dinsdag 17 februari 2015


Op reis naar Cuba? Dit moet je weten


Door:
10-2-15 - 14:58
© Thinkstock.
De kans op een cultuurschok is groot zodra je voet zet op het tropische Cuba. Vooral als je nog nooit een communistisch land hebt bezocht. De cultuurverschillen met Nederland zijn enorm en een goede voorbereiding is het halve werk. Wij zetten de belangrijkste informatie en tips op een rijtje.

Overnachten

© Thinkstock.
Cubanen werken voor een maandsalaris van ongeveer 20 euro in dienst van de overheid. Een hongerloontje, waar de meesten niet van rondkomen. Om bij te verdienen werken veel mensen in het toerisme, de branche waar het geld zit. Zo mogen Cubanen kamers verhuren aan toeristen (casa particular) en in hun woonkamer een restaurant runnen. Voor een kamer casa particular betaal je ongeveer 15 tot 20 euro. 75 euro per maand moet door de uitbaters worden afgedragen aan de overheid, dus na de vierde nacht houden ze er zelf wat aan over.

Tip: Hotels in Cuba zijn over het algemeen duurder dan casa particular. Daarnaast is er een tekort aan hotelkamers, meldt traveldailymedia.com. Deze en volgende maand zitten al compleet volgeboekt. Als de Amerikanen ook naar Cuba mogen reizen zal de schaarste nog erger worden, wat de prijzen zal doen stijgen. Cubanen mogen geen gebruikmaken van het internet, dus verwacht geen openbare wifi-spots. Sommige hotels bieden het wel aan, voor de toerist die echt niet zonder kan.

Reizen

© Thinkstock.
Het openbaar vervoer in Cuba is niet al te best geregeld. Cubanen rijden van A naar B in oldtimers uit de jaren '50. Daarnaast kijkt de overheid altijd mee, nergens ben je ongezien. Toeristen en lokalen die door het land reizen worden door de overheid flink in de gaten gehouden, door het overal checken van je paspoort tot het bespieden met camera's. Je visum regel je vóór je bezoek aan Cuba.

Tip: Huur een privétaxichauffeur die jou overal rondrijdt in zijn oldtimer in plaats van er zelf een te huren. Zo strand je niet ergens met autopech en kunnen verhuurbedrijven de (verzonnen) schade niet op jou verhalen. Een bijkomend voordeel, op die manier spek je de zak van een local die in zijn vrije tijd bijverdient, in plaats van de overheid.

Geld

© Thinkstock.
Cuba kent twee valuta. De peso voor de lokale bevolking en een harde valuta (convertibele peso), gelijk aan de Amerikaanse dollar, voor de toeristen. Met de peso worden vooral basisbehoeften aangeschaft en met de harde valuta de beperkte importproducten en luxebehoeften. Cubanen kunnen dus alleen een flesje Coca Cola kopen als ze werkzaam zijn in de toeristenbranche.

Tip: Neem voldoende euro's mee, geld pinnen is een onmogelijke opgave in Cuba. Voor twee weken Cuba kun je rekenen op een bedrag van 600 euro per persoon. Verstop je geld op meerdere plaatsen als je op pad gaat.

Criminaliteit

© Thinkstock.
Waar toerisme is, is oplichting. Houd je ogen open en laat je niet bedonderen. Wissel je euro's in bij officiële kantoren, koop sigaren niet bij een handelaar op straat (die zijn nep) en wees ervan bewust dat locals die je naar een restaurant gidsen commissie krijgen. Drie keer raden wie die commissie betaalt. Straatberoving van waardevolle spullen gebeurt weinig. Omdat Cubanen vaak geen iPads en smartphones hebben, is er ook geen markt om het door te verhandelen en valt de dief gelijk op. De overheid deelt flinke straffen uit op illegale praktijken en diefstal.   

Tip: Nepsigaren herken je aan de losse tabaksbladeren, eigenlijk afval, als je de sigaar opent.

(Bron:AD)
vorige | foto 2 van 10 | volgende

Tien bestemmingen die niet voor de hand liggen

Granada, Nicaragua
Nicaragua ligt in Midden Amerika en in het land ligt het gigantische meer Lake Nicaragua. Maar liefst 45 rivieren komen uit op dit meer. Aan dit meer ligt Granada, waar het koloniale verleden nog altijd zeer goed terug te zien is in het straatbeeld. De oude stad heeft een erg historisch centrum, met een grootse kathedraal en veel oude panden. De stad heeft nog altijd die typische Spaanse sfeer en omdat de oude stad niet erg groot is, zijn de bezienswaardigheden prima te bewandelen. © Thinkstock