woensdag 25 februari 2015


Ben je van plan om op vakantie naar Curaçao te gaan? Je moet er dan rekening mee houden dat je op dit moment een verhoogd risico loopt op besmetting met het Chikungunya-virus. Dit virus wordt overgebracht door tijgermuggen en zorgt ervoor dat je aardig ziek kan worden. Dodelijk is de ziekte Chikungunya zelden. De term ‘killermug’ die door sommige media gebruikt wordt is dan ook volledig onterecht. Wel kun je er goed ziek van worden, lijden onder de pijnen en in een aantal gevallen kan de ziekte een nasleep van jaren hebben als het oudere patiënten treft.

Chikungunya epidemie of niet?

Het Chikungunya-virus wordt sinds een half jaar volop verspreid op Curaçao. Volgens deskundigen hebben de autoriteiten op het eiland het risico zwaar onderschat, waardoor het virus de kans heeft gekregen om genadeloos toe te slaan. De schattingen over het aantal besmettingen lopen uiteen van 20.000 tot mogelijk meer dan 75.000, waaronder een redelijke hoeveelheid toeristen. Bij zulke aantallen mag wat ons betreft van een epidemie gesproken worden. Het woord ‘epidemie’ wordt door het Curaçao Tourist Board vermeden, waarschijnlijk omdat dit een negatief effect kan hebben op het toerisme naar Curaçao.

Besmetting en ziekte

Op Curaçao wordt het Chikungunya-virus door twee muggensoorten verspreid: door de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). Deze muggen slaan vooral overdag toe, tot enkele uren na zonsondergang. De voeten en enkels zijn de lievelingsplekken om toe te slaan. Net als bij normale muggen zijn het ook in dit geval alleen de vrouwtjesmuggen die prikken en het virus dus over kunnen brengen. Mocht je gestoken worden door een besmette mug, dan is de kans ongeveer 80% dat je ook daadwerkelijk ziek wordt. De incubatietijd bedraagt enkele dagen tot meer dan een week, waardoor er kans is dat je pas ziek wordt zodra je alweer thuis bent.
Het ziektebeeld bestaat vooral uit koorts en pijnlijke gewrichten. Daarnaast kunnen misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, uitslag en puntbloedingen voorkomen. Over het algemeen worden de gewrichtspijnen als het ergste onderdeel van de ziekte beschouwd. De enige remedie is rust en paracetamol.

Besmetting voorkomen

Er is geen vaccin of pil om besmetting met het Chikungunya-virus te voorkomen. Als je naar Curaçao gaat dan kun je het risico om door muggen gestoken te worden beperken door het gebruik van zalfjes of sprays met DEET. Zorg ervoor dat een middel minstens 10% aan DEET bevat. Als je gaat zonnen dan breng je eerst zonnebrandmiddel aan en daarna pas DEET. Probeer als je op pad gaat zoveel mogelijk gemakkelijk zittende schoenen met sokken te dragen in plaats van open slippers of sandalen. ‘s Nachts kun je onder een klamboe slapen, maar aangezien de kans op besmetting in de nachtelijke uren beperkt is, is ook de noodzaak om dit te doen kleiner dan het gebruik van DEET overdag.
Wie zeker wil zijn dat hij/zij niet besmet wordt, die kan er uiteraard ook voor kiezen om Curaçao te vermijden totdat het virus sterk gereduceerd is op het eiland. Zo annuleerde Jan Smit zijn reis afgelopen Kerst naar Curaçao vanwege Chikungunya.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten