dinsdag 17 februari 2015


Op reis naar Cuba? Dit moet je weten


Door:
10-2-15 - 14:58
© Thinkstock.
De kans op een cultuurschok is groot zodra je voet zet op het tropische Cuba. Vooral als je nog nooit een communistisch land hebt bezocht. De cultuurverschillen met Nederland zijn enorm en een goede voorbereiding is het halve werk. Wij zetten de belangrijkste informatie en tips op een rijtje.

Overnachten

© Thinkstock.
Cubanen werken voor een maandsalaris van ongeveer 20 euro in dienst van de overheid. Een hongerloontje, waar de meesten niet van rondkomen. Om bij te verdienen werken veel mensen in het toerisme, de branche waar het geld zit. Zo mogen Cubanen kamers verhuren aan toeristen (casa particular) en in hun woonkamer een restaurant runnen. Voor een kamer casa particular betaal je ongeveer 15 tot 20 euro. 75 euro per maand moet door de uitbaters worden afgedragen aan de overheid, dus na de vierde nacht houden ze er zelf wat aan over.

Tip: Hotels in Cuba zijn over het algemeen duurder dan casa particular. Daarnaast is er een tekort aan hotelkamers, meldt traveldailymedia.com. Deze en volgende maand zitten al compleet volgeboekt. Als de Amerikanen ook naar Cuba mogen reizen zal de schaarste nog erger worden, wat de prijzen zal doen stijgen. Cubanen mogen geen gebruikmaken van het internet, dus verwacht geen openbare wifi-spots. Sommige hotels bieden het wel aan, voor de toerist die echt niet zonder kan.

Reizen

© Thinkstock.
Het openbaar vervoer in Cuba is niet al te best geregeld. Cubanen rijden van A naar B in oldtimers uit de jaren '50. Daarnaast kijkt de overheid altijd mee, nergens ben je ongezien. Toeristen en lokalen die door het land reizen worden door de overheid flink in de gaten gehouden, door het overal checken van je paspoort tot het bespieden met camera's. Je visum regel je vóór je bezoek aan Cuba.

Tip: Huur een privétaxichauffeur die jou overal rondrijdt in zijn oldtimer in plaats van er zelf een te huren. Zo strand je niet ergens met autopech en kunnen verhuurbedrijven de (verzonnen) schade niet op jou verhalen. Een bijkomend voordeel, op die manier spek je de zak van een local die in zijn vrije tijd bijverdient, in plaats van de overheid.

Geld

© Thinkstock.
Cuba kent twee valuta. De peso voor de lokale bevolking en een harde valuta (convertibele peso), gelijk aan de Amerikaanse dollar, voor de toeristen. Met de peso worden vooral basisbehoeften aangeschaft en met de harde valuta de beperkte importproducten en luxebehoeften. Cubanen kunnen dus alleen een flesje Coca Cola kopen als ze werkzaam zijn in de toeristenbranche.

Tip: Neem voldoende euro's mee, geld pinnen is een onmogelijke opgave in Cuba. Voor twee weken Cuba kun je rekenen op een bedrag van 600 euro per persoon. Verstop je geld op meerdere plaatsen als je op pad gaat.

Criminaliteit

© Thinkstock.
Waar toerisme is, is oplichting. Houd je ogen open en laat je niet bedonderen. Wissel je euro's in bij officiële kantoren, koop sigaren niet bij een handelaar op straat (die zijn nep) en wees ervan bewust dat locals die je naar een restaurant gidsen commissie krijgen. Drie keer raden wie die commissie betaalt. Straatberoving van waardevolle spullen gebeurt weinig. Omdat Cubanen vaak geen iPads en smartphones hebben, is er ook geen markt om het door te verhandelen en valt de dief gelijk op. De overheid deelt flinke straffen uit op illegale praktijken en diefstal.   

Tip: Nepsigaren herken je aan de losse tabaksbladeren, eigenlijk afval, als je de sigaar opent.

(Bron:AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten