woensdag 25 juli 2012

Granada



De Spaanse stad Granada, gelegen in Andalusië, in het zuidoosten van het land, is al lange tijd een populaire bestemming voor veel toeristen. Geen wonder,want de stad, heeft uit toeristisch oogpunt bezien ook heel veel te bieden. Bovendien zijn de temperaturen er over het algemeen prima en is het er zomers vaak zelfs heet en valt er in tegenstelling tot bij ons bijvoorbeeld maar heel weinig neerslag. Wij laten hieronder zien waarom we de stad warm aanbevelen voor een bezoek.

De stad zelf heeft een inwonertal van 236.982 en inclusief de omliggende kernen leven en wonen er ongeveer 472.638 mensen. Daarmee is het de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de Taifa van Granada en het Rijk van Granada.

Populair reisdoel

Vanwege het feit dat zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, in de stad bevindt, is de stad een populair reisdoel voor veel toeristen. Het Alhambra is een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur.

De ingang van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Granada.
Maar daarnaast staat Granada ook bekend vanwege de prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Granada is dan ook één van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella.

Spaanse Inquisitie

In de 7e eeuw kwam het gebied in de omgeving rond Granada in handen van de Moren. Die Islamitische heerschappij zou vervolgens zo'n 800 jaar duren. De val van het Moorse Rijk in 1492 was één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad. Er kwam een abrupt einde aan 800 jaar islamitische heerschappij op het Iberisch Schiereiland. De Moslims en Joden werden door het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) gedwongen tot bekering. Zij die niet wilden bekeren tot het Katholieke geloof, werden uit het land verbannen en in het land vervolgd. Diegenen die de zogenaamde Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Ook de Arabische taal verloor haar rol in Granada, en werd vervangen door het Spaans, en de moskeeën maakten plaats voor katholieke kerken.


Rijke stad

In de 15e eeuw was Granada één van de rijkste steden van Europa, met destijds ongeveer 50.000 inwoners. Het Moorse Alhambra paleis is oorspronkelijk tijdens de regering van Sultan Alhamar, in tijd van de Moren, gebouwd. Het huidige Alhambra werd echter pas in de 17e eeuw gecontrueerd en functioneerde lange tijd als het nieuwe regeringspaleis voor de stad. Na de val van het Moorse Rijk zag het nieuwe en verenigde Spanje kans al gauw uit tot één van de machtigste landen ter wereld uit te groeien. Met name door de ontdekking in (1492) en kolonisatie van de Nieuwe Wereld (de Verenigde Staten) door onder anderen Christoffel Columbus.

Paleis van Karel V


Het paleis dat Karel V binnen de muren van het Alhambra liet bouwen.
Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada. Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad. Het uitgebreide complex werd na de verovering van het Koninkrijk Granada in 1492 door de Reyes Católicos als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken.

UNESCO quota


Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Veel kunstschatten zijn gerestaureerd en vormen een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Wie het Alhambra wil bezoeken, dient er wel rekening mee te houden dat de UNESCO quota heeft gesteld qua bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnen, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, vooraf boeken is dus erg verstandig.


Generalife paleis


Het Generalife paleis.
Naast het Alhambra is er veel te zien: zoals bijvoorbeeld het paleis de Generalife, het zomerpaleis en landhuis van de Nasrid sultans van Granada. Dit paleis en de omliggende tuinen werden oorspronkelijk gebouwd en aangelegd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309). Aanvankelijk was dit paleis verbonden met het Alhambra door middel van een overdekte gang over het ravijn dat hen nu scheidt. De aanleg van de tegenwoordige tuinen werd begonnen in 1931 en in 1951 voltooid door Francisco Prieto Moreno. De paden zijn in traditionele Granadese stijl ingelegd met kiezelmozaïek: witte kiezels uit de rivier Darro en zwarte kiezels uit de Genil.

Het voormalige klooster van Sint-Franciscus.
In de tuinen van het Alhambra staat verder de Parador van Granada, het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven.

Weinig neerslag

De zomers in Granada zijn vaak erg heet en droog, en de temperatuur kan er soms twee of drie maanden lang onafgebroken boven de 35 graden Celsius uitstijgen. Daar staat wel tegenover dat de winters er voor Spaanse begrippen behoorlijk koud kunnen zijn, waarbij de temperatuur dan regelmatig beneden het vriespunt daalt. De stad kent erg weinig neerslag, vooral de zomers zijn extreem droog, met minder dan 10 millimeter regen per maand.

(Bron:Telegraaf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten