Kwallenbelegering verpest plonspartij Middellandse Zee
De vervelende parelkwallen hebben reeds de eerste badgasten een
pijnlijke beet bezorgd aan de Côte d'Azur. Toeristische diensten
waarschuwen dit zomerseizoen voor een massale invasie van de
ongewervelde dieren omdat ze zich sterk hebben kunnen ontwikkelen in een
opgewarmde zee. Het zwarte beest van de badende toerist is helaas
helemaal terug en hoe!
Pijnlijk
De parelkwal, met een diameter van ongeveer tien centimeter, heeft 8 tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Parelkwallen aanraken is pijnlijk en kan leiden tot langdurige jeuk, rode, opgezwollen ledematen, duizeligheid, misselijkheid en braken. Een aantal mensen zijn erg gevoelig voor het dier en die kunnen overlijden als gevolg van een hartstilstand.
Voortplantingscyclus
Wetenschapper Floriane Delpy verklaarde aan Le Figaro dat verschillende factoren wijzen op een toekomstige belegering van de kwallen. Sinds het jaar 2000 zijn er elk jaar meer kwallen in de oceaan gesignaleerd. Een opgewarmde zee betekent dat kwallen sneller volgroeid zijn en zich ook veelvuldig gaan voortplanten. In plaats van een voortplantingscyclus van een jaar te volgen, planten ze zich nu om de zes à acht maanden al voort.
Daarnaast speelt ook de vervuiling een rol want kwallen gedijen in water waar andere zeedieren niet tegen kunnen. Overbevissing heeft er bovendien voor gezorgd dat de natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis en schildpadden quasi verdwenen zijn.
Zeestroming
De zeestroming bepaalt of de kwallen meteen naar de kust afzakken. Een oostelijke stroming zal de dieren meteen op het strand werpen, terwijl de zeedieren door een sterke noordwestenwind pas enkele dagen later langs de kust zullen verschijnen.
Jellywatch
Wetenschappers hebben nu een website gemaakt, Jellywatch genaamd, die vakantiegangers waarschuwt tegen de aanwezigheid van kwallen en de te verwachten stromingen toont.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten