woensdag 25 juli 2012

Granada



De Spaanse stad Granada, gelegen in Andalusië, in het zuidoosten van het land, is al lange tijd een populaire bestemming voor veel toeristen. Geen wonder,want de stad, heeft uit toeristisch oogpunt bezien ook heel veel te bieden. Bovendien zijn de temperaturen er over het algemeen prima en is het er zomers vaak zelfs heet en valt er in tegenstelling tot bij ons bijvoorbeeld maar heel weinig neerslag. Wij laten hieronder zien waarom we de stad warm aanbevelen voor een bezoek.

De stad zelf heeft een inwonertal van 236.982 en inclusief de omliggende kernen leven en wonen er ongeveer 472.638 mensen. Daarmee is het de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de Taifa van Granada en het Rijk van Granada.

Populair reisdoel

Vanwege het feit dat zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, in de stad bevindt, is de stad een populair reisdoel voor veel toeristen. Het Alhambra is een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur.

De ingang van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Granada.
Maar daarnaast staat Granada ook bekend vanwege de prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Granada is dan ook één van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella.

Spaanse Inquisitie

In de 7e eeuw kwam het gebied in de omgeving rond Granada in handen van de Moren. Die Islamitische heerschappij zou vervolgens zo'n 800 jaar duren. De val van het Moorse Rijk in 1492 was één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad. Er kwam een abrupt einde aan 800 jaar islamitische heerschappij op het Iberisch Schiereiland. De Moslims en Joden werden door het katholieke koningspaar (Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië) gedwongen tot bekering. Zij die niet wilden bekeren tot het Katholieke geloof, werden uit het land verbannen en in het land vervolgd. Diegenen die de zogenaamde Spaanse Inquisitie overleefden, vluchtten naar Noord-Afrika. Ook de Arabische taal verloor haar rol in Granada, en werd vervangen door het Spaans, en de moskeeën maakten plaats voor katholieke kerken.


Rijke stad

In de 15e eeuw was Granada één van de rijkste steden van Europa, met destijds ongeveer 50.000 inwoners. Het Moorse Alhambra paleis is oorspronkelijk tijdens de regering van Sultan Alhamar, in tijd van de Moren, gebouwd. Het huidige Alhambra werd echter pas in de 17e eeuw gecontrueerd en functioneerde lange tijd als het nieuwe regeringspaleis voor de stad. Na de val van het Moorse Rijk zag het nieuwe en verenigde Spanje kans al gauw uit tot één van de machtigste landen ter wereld uit te groeien. Met name door de ontdekking in (1492) en kolonisatie van de Nieuwe Wereld (de Verenigde Staten) door onder anderen Christoffel Columbus.

Paleis van Karel V


Het paleis dat Karel V binnen de muren van het Alhambra liet bouwen.
Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada. Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad. Het uitgebreide complex werd na de verovering van het Koninkrijk Granada in 1492 door de Reyes Católicos als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken.

UNESCO quota


Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Veel kunstschatten zijn gerestaureerd en vormen een goed voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland.

Wie het Alhambra wil bezoeken, dient er wel rekening mee te houden dat de UNESCO quota heeft gesteld qua bezoekersaantallen: per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnen, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, vooraf boeken is dus erg verstandig.


Generalife paleis


Het Generalife paleis.
Naast het Alhambra is er veel te zien: zoals bijvoorbeeld het paleis de Generalife, het zomerpaleis en landhuis van de Nasrid sultans van Granada. Dit paleis en de omliggende tuinen werden oorspronkelijk gebouwd en aangelegd tijdens de regering van Mohammed III (1302-1309). Aanvankelijk was dit paleis verbonden met het Alhambra door middel van een overdekte gang over het ravijn dat hen nu scheidt. De aanleg van de tegenwoordige tuinen werd begonnen in 1931 en in 1951 voltooid door Francisco Prieto Moreno. De paden zijn in traditionele Granadese stijl ingelegd met kiezelmozaïek: witte kiezels uit de rivier Darro en zwarte kiezels uit de Genil.

Het voormalige klooster van Sint-Franciscus.
In de tuinen van het Alhambra staat verder de Parador van Granada, het vroegere klooster van Sint-Franciscus waar oorspronkelijk de katholieke koningen werden begraven.

Weinig neerslag

De zomers in Granada zijn vaak erg heet en droog, en de temperatuur kan er soms twee of drie maanden lang onafgebroken boven de 35 graden Celsius uitstijgen. Daar staat wel tegenover dat de winters er voor Spaanse begrippen behoorlijk koud kunnen zijn, waarbij de temperatuur dan regelmatig beneden het vriespunt daalt. De stad kent erg weinig neerslag, vooral de zomers zijn extreem droog, met minder dan 10 millimeter regen per maand.

(Bron:Telegraaf)

maandag 23 juli 2012

Bosbranden in Catalonië

Rook van bosbranden in Noord-Catalonië versmacht Barcelona, bereikt Mallorca

Barcelona, omstreeks 11u30 vanochtend.
UPDATE Op de grens tussen Frankrijk en Spanje, en dan vooral in Spaans Catalonië woeden hevige bosbranden. Al meer dan 18.000 hectare is verwoest. Op beelden van de Catalaanse zender TV3 is te zien hoe momenteel een dikke laag rook Barcelona versmacht, en dat ligt op 100 kilometer van de dichtste vuurhaard. De rook van de bosbranden heeft zelfs de Balearen bereikt ondertussen.
Palma de Mallorca omstreeks 12 uur vanmiddag.
As uit de rookwolk. Platja d'Aro, vandaag.
© afp.
L'Escala, vandaag.
Barcelona. De hulpdiensten worden er overstelpt met oproepen over de rook. De dichtsbijzijnde vuurhaard is 100 kilometer verderop, in Figueres.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
© afp.
Platja d'Aro.
Strand van Rosas, vandaag.
Llado, in de buurt van Figueres.
Palafrugell, vandaag.
L'Escala, vandaag.
Door de vuurzee was ook de grensovergang op de snelweg in La Jonquera een tijd lang gesloten, maar die is nu weer in beide richtingen open. Tussen La Jonquera en Borrassà, in zuidelijke richting was de snelweg vanochtend nog dicht en daardoor staan er lange files, vooral in de richting van Spanje, waar het verkeer nog steeds in Leucate de A9 moet verlaten. Het bestrijden van de brand wordt bemoeilijkt door de sterke wind. Blushelikopters kunnen daardoor hun werk niet doen. Afgelopen winter was in Spanje de droogste in 70 jaar.

De vlammenzee rukt nog steeds op, en bedreigt Figueres, het eerste echte stadje dat je tegenkomt wanneer je Spanje binnenrijdt. Het ligt op ongeveer 35 kilometer ten noorden van de stad Girona. In Figueres bevindt zich het beroemde Dalí-museum, waar de grootste collectie werken van de surrealistische schilder Salvador Dalí zijn te zien. Figueres is ook de 'gateway' van een aantal bij Belgen bijzonder populaire vakantiebestemmingen, waarvan Roses (of Rosas) de belangrijkste is.

De brandgeur hangt tot in Barcelona, waar de hulpdiensten worden overstelpt met ongeruste telefoontjes.  De civiele bescherming van Catalonië vraag ondertussen aan bejaarden, kleine kinderen en mensen die last hebben van aandoeningen aan de luchtwegen om voorlopig binnen te blijven in de provincies Girona en Barcelona. Ook sporten en hevige inspanningen dienen vermeden te worden.

"Niet onder controle"
"We hebben de branden niet onder controle", gaf de Catalaanse Consejero de Interior, Felip Puig, toe. "De catastrofe overtreft momenteel onze capaciteit om die te bestrijden." Zelfs met versterking van tweehonderd brandweermannen uit de regio Zaragoza, 150 uit Valencia en 50 uit Madrid en de inzet van 400 militairen. Sinds vanochtend zijn er vijf blusvliegtuigen aan de slag en een helicopter.

De grote vrees van de Catalaanse overheid is dat de bosbranden overslaan naar de bosrijke Alta Garrotxa, waar 25.000 hectare moeilijk te bereiken gebied in no time in de vuurzee dreigt te verdwijnen.

Vijftien gemeentes in de Alt Emporda, vlak over de grens met Frankrijk zitten door de branden zonder electriciteit. 1.300 mensen zijn uit hun huizen geëvacueerd, ze brachten afgelopen nacht door in ondermeer sporthallen en scholen.

Een 60-jarige man en een 15-jarig meisje overleden toen ze werden ingesloten door de vlammen en van een klif in zee vielen. Een oudere man stierf aan een hartaanval toen hij hielp met het bestrijden van het vuur. Een 64-jarige Fransman werd in zijn auto door de vlammen ingesloten en is ondertussen ook overleden. Ongeveer 100 mensen raakten lichtgewond, 19 van hen liggen in het ziekenhuis met ernstige brandwonden.

Omrijden langs Tunel del Cadi
Langs Spaanse kant is de tol op de Túnel del Cadí tijdelijk opgeheven, als alternatief om van Gerona en Barcelona naar Frankrijk te rijden en omgekeerd. Ook de N-260 is een alternatief, van Figueres naar Olot en zo naar de C-16 en de Túnel del Cadí of omgekeerd.

De civiele bescherming van Catalonië heeft voor 17 gemeenten een 'instrucción de confinamiento' (verzoek om zich niet te verplaatsen) uitgevaardigd. Dat zijn: Agullana, Jonquera, Darnius, Boadella d'Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Capmany en Cantallops.

De burgemeester van het plaatsje Darnius, tussen la Jonquera en Figueres, zegt dat er heel veel vee gestorven is in de vlammenzee en dat "de schade verschrikkelijk is".

(Bron: HLN.be)

zaterdag 21 juli 2012

Porto


(Bron:Telegraaf)

Porto: thuishaven van de Port

De Douro, de rivier die door het noorden van Portugal slingert, wordt ook wel de ‘gouden rivier' genoemd. Langs de rivier die op veel plaatsen door steile bergkloven stroomt tref je veel met wijngaarden bedekte terrassen en valleien. Alles in deze streek is gericht op de productie van wijn, zoals Vinho verde en Port. Porto, de bekendste en grootste stad in het gebied is dan ook van oudsher de thuishaven en naamgever van de Port.




Een blik over Porto.
Porto, dat ook wel Oporto wordt genoemd, is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). De stad is al eeuwen oud en heeft een bewogen geschiedenis meegemaakt. In de Romeinse tijd was op de plek van Porto de stad Portus Cale gevestigd. Men gaat er vanuit dat deze naam Portus Cale ook heeft geleid tot de naam van het complete land Portugal.

Charmante stad


Vandaag de dag is het een moderne en ook heel charmante stad die met trots de sporen en de rijkdom uit het verleden aan de bezoeker toont. Je kunt er heerlijk wandelen door de smalle straatjes en langs de kade van de rivier. Het is dan ook een prima uitgangspunt om de omgeving en de natuur en cultuur in het gebied van de Douro te verkennen. De stad zelf leent zich er ook voor om enkele dagen heerlijk in rond te dwalen.

Porto is natuurlijk vooral bekend als naamgever en herkomstplaats van de verrukelijke Port wijn. Deze versterkte wijn wordt in Vila Nova de Gaia pal tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro gelegen op vaten gelagerd, en van daaruit over de gehele wereld geëxporteerd.

Quinta's


Wijnbouw in de DouroVallei.
De Dourovallei is ingedeeld in verschillende wijngaarden, die Quinta's heten. Elke Quinta heeft zijn eigen naam. De meeste portwijnwen - met uitzondering van de Single Quinta Port zoals bijvoorbeeld Quinta do Noval - worden verkregen door vermenging van ports die van verschillende quinta's afkomstig zijn.

Slechts 26.000 hectare wijngaarden in de Dourovallei zijn gerechtigd om port te mogen produceren. Ze zijn veelal terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Vaak worden de wijngaarden omringd door muurtjes. De muurtjes beslaan in totaal een lengte van 5000 kilometer, hetgeen in 2001 voor de UNESCO een reden was om de wijnstreek tot werelderfgoed te bestempelen.

Een goed glas Port is niet te versmaden....

Bezienswaardig in Porto:

De arbeiderswijk Ribeira aan het water met zijn kronkelige straatjes
Een boottocht over de Douro in een traditionele 'rabelo'
Vila Nova da Gaia met zijn Porthuizen en Portproeverijen
De Maria Pia-brug, ontworpen door Théophile Seyrig en gebouwd door G. Eiffel & Cie

De Maria Pia brug in Porto.De Maria Pia brug in Porto.
Casa da Música, het strak vormgegeven concertgebouw ontworpen door Rem Koolhaas
Boekhandel "Lello"; een boekhandel met plafondschilderingen en veel bijzondere oude houten boekenkasten

Bezienswaardig in de Douro-streek:

De stad Lamego met zijn imposante barokke trappen en landhuizen
De grootste verzameling openluchttekeningen uit het Stenen Tijdperk in Vale do Côa
Parque Biológico da Serra das Meadas bij Lamego, met rendieren en wilde beren
Een boottocht over de Douro of een reis per stoomtrein door dit gebied

Vies zwemwater

Zwemmen op veel plekken te vies

door Etienne Gozems
DEN HAAG -  Op verschillende plekken in het land wordt gewaarschuwd voor verontreinigde zwemlocaties, net nu de eerste zomerse dagen op komst zijn en vakantievierend Nederland staat te trappelen om de stranden op te zoeken.

Het strand van Scheveningen Het strand van Scheveningen Foto: Dick Teske

Zo is het water bij Katwijk aan Zee, een van de populairste badplaatsen van het land, vervuild door de afvoer van ongezuiverd rioolwater.
De provincie Zuid-Holland, die de kwaliteit van het zwemwater tijdens het strandseizoen scherp in de gaten houdt, heeft een waarschuwing afgegeven voor het zeewater bij de Katwijkse stranden. Doordat de waterzuiveringsinstallaties door de hevige regenbuien van de afgelopen periode overbelast zijn geraakt, is er veel afvalwater in zee geloosd. Vlak na het afvoeren van grote hoeveelheden ongezuiverd rioolwater wordt het afgeraden om te zwemmen in de zee bij Den Haag, Scheveningen en bij het uitwateringskanaal in Katwijk. Voor de eerste twee plaatsen is het ergste gevaar inmiddels geweken.
(Bron:Telegraaf)

Zuid Europa brandt

Vuurzee houdt Zuid-Europa in wurggreep

© epa.
In Zuid-Europa binden de brandweerkorpsen met man en macht de strijd aan tegen de bosbranden. Maar de verzengende hitte, extreme droogte en krachtige wind maken het bluswerk erg zwaar.

© epa.
© afp.
Noodtoestand in Griekenland, grootschalige inzet op Tenerife. In de strijd tegen de bosbranden blijven de brandweerkorpsen in meerdere Zuid-Europese vakantiegebieden de klok rond aan de slag. Op het Griekse schiereiland Peloponnesos moesten enkele dorpen ontruimd worden. In het zuiden van het Canarische eiland Tenerife rukten meer dan 500 brandweerlieden geholpen door elf blusvliegtuigen uit om een grote brand onder controle te krijgen. Ook in Italië en Montenegro hielden de vlammen de blusploegen druk bezig. Op vele plaatsen gaan de autoriteiten van brandstichting uit.

In de Griekse regio Achaia op de Peloponnesos werd de noodtoestand afgekondigd, omdat het vuur de gemeenten Ano en Kato Kastritsi gevaarlijk dicht was genaderd. Boven de 200.000 inwoners tellende havenstad Patras hangen donkere rookwolken. Krachtige wind wakkert het vuur bij de grote droogte steeds weer aan. Volgens de media werd de universiteit van de op twee na grootste stad van Griekenland ontruimd. Honderden studenten en medewerkers werden in veiligheid gebracht.
© reuters.
© epa.
© epa.
© epa.

Wegens het oplaaiende vuur in het zuiden van Tenerife werd de gemeente Vilaflor dinsdag al geëvacueerd. De brand had zich de voorbije dagen uitgebreid over een oppervlakte van 2.000 hectare, een gebied zo groot als het prinsdom Monaco. Verzengende hitte, krachtige wind en het moeilijk toegankelijk gebied bemoeilijken de bluswerken. De directeur voor milieuplanning van de Canarische regering, Julio Herrero, garandeerde in Santa Cruz de Tenerife, dat de situatie in Vilaflor echter niet alarmerend is. Een brand op La Palma, die maandag was uitgebroken, was volgens de regering woensdag op twee plaatsen heropgeflakkerd. Ook op andere vakantie-eilanden, waaronder Mallorca, woedden de voorbije dagen bosbranden.

In vele gevallen gaan de autoriteiten van brandstichting uit. In Italië spoorde de natuurbehoudsorganisatie WWF de nationale antimaffiacommissie aan, zich met het probleem bezig te houden. Vaak gaat het om gerichte acties van misdadigers. In 2007 viel een reusachtig deel van het Zuid-Italiaans nationaal park Pollino ten prooi aan bosbranden, die vermoedelijk door de maffia waren aangestoken om land te winnen. Daar hadden de vlammen ook de afgelopen dagen weer meer dan 600 hectare in de as gelegd. Woensdag ontstond er bovendien brand ten noorden van Rome. Over een afstand van verschillende kilometers stonden bomen in brand. Een helikopter en twee vliegtuigen hielpen met het blussen.

© belga.


(Bron:HLN.be)