donderdag 28 juni 2012

Heet aan kusten Middellandse zee


vorige | foto 1 van 12 | volgende

Heet zomerweer langs kusten Middellandse Zee

Terwijl bij ons de zomer blijft kwakkelen en de Belgen massaal zonnigere oorden opzoeken, is het al bakken en braden langs de kusten van de Middellandse Zee. Vooral in het zuiden van Spanje en van Italië zal de komende dagen door de rechtstreekse import van Afrikaanse woestijnlucht de heuse hittegolf nog versterken. De weerdiensten verwachten temperaturen tot 40 graden. © ap
(Bron:HLN.be) 

maandag 25 juni 2012

Alcoholtest Frankrijk



Op vakantie naar Frankrijk? Vergeet uw alcoholtest niet


© epa.
Belangrijk om weten indien u deze zomer met de auto in Frankrijk op vakantie gaat of mocht u het land doorkruisen op weg naar uw bestemming. Vanaf 1 juli zijn alle chauffeurs in ons buurland, ook buitenlanders, verplicht om een alcoholtest aan boord te hebben.
© epa.

De nieuwe verkeerswet moet automobilisten in Frankrijk twee keer doen nadenken voor ze drinken. Met een eigen alcoholtest aan boord zullen ze volgens de overheid misschien voorzichtiger zijn. De alcohollimiet in Frankrijk is dezelfde als in België. De alcoholtester zal in Frankrijk vanaf volgende maand in vele winkels verkocht worden. Twee versies werden goedgekeurd: een goedkope tester waarbij we 'in het zakje blazen' en een dure digitale versie. Voor de eerste betaalt u enkele euro's, de tweede kost meer dan 100 euro.



Waarschuwing
De Franse politie zal deze zomer wel controleren of chauffeurs een test aan boord hebben, maar ze zullen nog met een waarschuwing wegkomen. Vanaf november staan er echter boetes van 11 euro op het ontbreken van de alcoholtest. Het valt overigens aan te raden meteen twee testers te kopen, want er moet zich altijd één ongebruikte test in de wagen bevinden. In het geval een controle moet u net als in ons land ook een fluovestje en uw gevarendriehoek kunnen tonen.
© epa.
© thinkstock.
Test: positief na drie pinten
De Britse tabloid Daily Mail ging na of de goedkope test betrouwbaar is. Een reporter dronk een halve liter Stella Artois, in principe net voldoende om in de buurt van de limiet te geraken. Na twintig minuten besloot hij te blazen. Normaal moest de test een groen kleurtje tonen, maar er gebeurde niets. Na een tweede grote pint probeerde hij het nog een keer. Nu werden een paar kristallen groen, maar de rode streep (de limiet) werd nog lang niet bereikt. Een derde halve liter bier dan maar en deze keer was de test wel positief.

(Bron: HLN.be)

vrijdag 22 juni 2012

Snelwegtoiletten in Nederland niet echt schoon

© Photonews.
De toiletten langs de Nederlandse snelwegen zijn niet echt schoon. De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB dringt bij tankstations en wegrestaurants aan om meer aandacht aan hun sanitair te besteden.

De kwaliteit van de verzorgingsplaatsen in ons land haalt het niet bij de Europese top, aldus de ANWB, die met buitenlandse zusterclubs een steekproef hield onder 65 tankstations en wegrestaurants. Het Nederlandse sanitair eindigde in de middenmoot.

Verzorgingsplaats Wörthersee aan de A2 in Oostenrijk is volgens het onderzoek het beste, Ruma aan de A1 in Servië het slechtst.

(Bron:HLN.be)

woensdag 20 juni 2012

Deze items raak je beter niet aan tijdens je vlucht


13/06/12 - 12u59  Bron: Montreal Gazette
Bacteriën mijden tijdens een vliegvakantie, is schier onmogelijk aangezien sommige plekken op de luchthaven en in het vliegtuig amper worden gepoetst. Schoonmaakbedrijf Coverall drukt reizigers met de neus op de 'onfrisse' waarheid.
In het vliegtuig worden onder meer de toiletten, klaptafeltjes en stoelriemen zelden schoongemaakt, blijkt uit onderzoek. "Schoonmaakcrews hebben gewoon te weinig tijd om dit grondig te doen", meent Peter Sheldon van Coverall,  "Daarom bevat zestig procent van de wastafels in vliegtuigtoiletten een vorm van de coliform bacterie." Deze bacterie behoort tot een groep micro-organismen die voorkomen in menselijke uitwerpselen.

Het schoonmaakbedrijf zette ook de vijf smerigste items op een rijtje:

5. De inflight magazines
Dertig procent van de reizigers wast zijn handen niet na een sanitaire stop. Zo raken tijdschriften en alle andere zaken die ze aanraken onmiddellijk besmet.

4. Waterkranen op luchthavens
Ook openbare waterkranen op vliegvelden worden te weinig proper gemaakt.

3. Wachtrij douane
Indien je jouw schoenen moet uitdoen bij de douane heb je maar beter sokken aan. Zo blijven er geen bacteriën aan je blote voeten plakken terwijl je door de security loopt.

2. Toiletten op het vliegtuig
De vliegtuigtoiletten worden vaak pas na enkele vluchten grondig gepoetst.

1. Dekens en kussens aan boord
Ook deze items worden nog al eens op meerdere vluchten na elkaar gebruikt waardoor bacteriën vrij spel hebben.

zondag 17 juni 2012

Bloemenpracht op Tenerife

vorige | foto 1 van 16 | volgende In La Orotava op Tenerife wordt alles in gereedheid gebracht voor het Corpus Christifeest. De inwoners van het plaatsje luisteren dat feest onder meer op met een groots bloementapijt. © afp

(Bron:HLN.be)












































 

zondag 10 juni 2012

Vier vakanties in één


  Nafplion oogt idyllisch mooi.

Het imposante amfitheater van Epidauros is goed bewaard.
De steile afdaling van de burcht Palamidi naar de haven vergt een goede conditie.
Het stadje barst van de gezellige restaurants en terrasjes.
Het Trasimeense meer ligt op zo'n 15 km van de stad Perugia.
San Pietro in Valle, de start van een prachtige wandeling.
Umbrië heeft een schat aan overheerlijke streekproducten.
De Sint-Franciscus basiliek van Assisi.
De Plaza de Virgin in Valencia.
Peñiscola is een versterkte stad op een rots in de zee.
Peñiscola ligt vlak bij het natuurgebied van de Ebro Delta.
Paella, hét gerecht van de streek rond Valencia.
De stad Bonifacio balanceert op de rotsen.
De GR20-route leidt wandelaars langs de mooiste plekken.
Het fraaie strand van Palombaggia.
Corsicaanse lekkernijen te koop op een lokale markt.
Waarom enkel aan het strand gaan liggen als je op dezelfde plaats ook actief kunt zijn, cultuur snuiven en lekker eten? Je spaart niet alleen tijd en geld, maar je komt ook terug alsof je een maand bent weggeweest. Vier vakanties in één dus. En dat op vier zomerse bestemmingen.

Peloponnesos in Griekenland: genieten in terrassenstadje Nafplion
De meeste toeristen gaan naar de Griekse eilanden, maar vergeten dat het zuidelijke deel van het vasteland indrukwekkender is, heel mooie stranden heeft en uitblinkt in archeologische overblijfselen. De Peloponnesos is authentiek en leent zich uitstekend tot een rondreis, maar ook tot een strandvakantie. Je kan Nafplion als uitvalsbasis nemen, een stad aan het water met winkeltjes, pleintjes en een Italiaanse sfeer. Dit mag je alvast niet missen als je hier bent.

StrandVanuit Nafplion kan je elke dag wel een ander strandje opzoeken. Die zijn meestal klein, niet bepaald mooi en primitief, zonder veel faciliteiten. Een uitzondering hierop vormt Tolo, op enkele kilometer van Nafplion. De enige plaats in de Peloponnesos die enigszins doet denken aan de grote badplaatsen van Spanje met hotels, bars en tavernes. De grote troef van Tolo is het strand: 2 km lang in een baai.

Cultuur
Vanuit Nafplion is het amper 36 km om de andere kust te bereiken voor het mooiste theater van het oude Griekenland. Het heiligdom van Epidauros staat tussen glooiende heuvels met pijnbomen en cipressen. Grieken en Romeinen vereerden hier de goden en het was tevens een van de belangrijkste kuuroorden uit de Oudheid. Het theater bood plaats aan 13.000 toeschouwers en is dagelijks open.

ActiefNafplion stijgt en daalt en wordt gedomineerd door twee vestingen die beide te voet bereikbaar zijn. De burcht Palamidi, 's avonds heel feeëriek verlicht, is de moeilijkste en werd nog door de Venetianen gebouwd. Er is een overdekte trap van 900 (!) treden en het vergt dus flink wat energie en conditie om helemaal tot boven te komen. Ga vroeg of in de late middag, dan vermijd je de hitte.

Gastronomie
Nafplion telt vele restaurants, bars en tearooms. Er is keuze te over, sommige taverna's hebben zelfs geen naam. 's Zomers zitten de terrasjes vol. De kaart is meestal beperkt, maar je eet overal goed voor weinig geld. Kies voor een etablissement zonder toeristenmenu. Een goed visrestaurant aan de kade is Psarotaberna Poseidon.

Meer info: http://www.grieksegids.nl

Umbrië in Italië: op en rond het Meer van Trasimeno
Van Umbrië wordt wel eens gezegd dat de bewoners nog nooit een grote stad of de zee hebben gezien. De Midden-Italiaanse regio zit ietwat verstopt tussen het populaire Toscane en de uitlopers van de Apennijnen. Natuur schrijf je hier nog met hoofdletter. Logeer aan het Trasimeense Meer en ga elke dag op ontdekking in de buurt.

Strand
Geen water in de buurt? Dan is dat buiten het Meer van Trasimeno gerekend, een romantisch en ondiep meer op de grens van Toscane en Umbrië, met zeventien zand- en rotsstrandjes. Je kan er zonnen, zwemmen, varen en vissen. Heel veel hotels zijn er niet, wel campings en vakantiehuisjes. Eén van de gezelligste plekjes aan het Lago Trasimeno is het dorpje Tuoro, vanwaaruit je met de ferry over het meer kan varen.

Cultuur
Vanuit Tuoro kan je heel makkelijk alle richtingen uit om cultuur te snuiven. Assisi is de meest bezochte stad van Umbrië. Het bedevaartsoord lokt duizenden toeristen, maar toch mag je de middeleeuwse stad niet missen. Gubbio wedijvert in schoonheid met Assisi. Maar ook het op een heuvel gelegen Orvieto is uniek. De kathedraal is één van de grootste van Italië en de bouw ervan nam 300 jaar in beslag!

ActiefMet zoveel natuur in de aanbieding zijn wandelaars aan het feest in Umbrië. Dat kan onder meer in het Valnerina-natuurpark in Oost-Umbrië. Je kan vertrekken vanuit het prachtige 8ste-eeuwse klooster San Pietro in Valle tot aan de Marmore-waterval. Een ander paradijs voor hikers is het park van Monte Subasio, een berg van 1.300 meter. Je kan vertrekken vanuit Assisi en helemaal naar Spello wandelen: 36 km!

Gastronomie
Breng van je reis naar Umbrië zeker een fles olijfolie mee: dat is hét waarmerk van de streek. Voor verse vis , moet je in restaurant Cacciatori da Luciano zijn, in Passignano sul Trasimeno. Dat is zowat het beste restaurant van de hele streek. Ook de keuze uit vlees, zeevruchten en wijnen is er uitgebreid. Vraag een tafeltje aan het raam met zicht op het meer.

Meer info: http://www.bellaumbria.net

Costa Azahar in Spanje: ongerepte kust boven Valencia
Aan de Costa Azahar, ten noorden van Valencia, vind je één van de laatste grote Spaanse stukken onbebouwde mediterrane kust. Hier ligt de Sierra de Ira, een natuurgebied met een kuststrook van 15 km lang. Alleen wat afgebrokkelde uitkijktorens herinneren aan menselijke aanwezigheid in dit magnifieke wandelgebied. Combineer met Valencia.

Strand
Nauwelijks gekend, maar dit is een van onze geheimtips: de oude versterkte stad Peñiscola ligt op een rots in zee en wordt slechts door een smalle strook met het vasteland verbonden. Je krijgt er verre uitzichten over zee, koele schaduwsteegjes en een fort dat in de film 'El Cid' met Charlton Heston en Sophia Loren als Maltezer burcht fungeerde. Aan weerszijden van het schiereiland liggen stranden van het fijnste soort. Het zand werd immers geïmporteerd uit de Sahara.

Cultuur
Niet aarzelen: Valencia op 154 km van Peñiscola. Het is oer-Spaans én vooruitstrevend. Geen betere plek om mensen te kijken dan op Plaza de Virgin met de kathedraal en de basiliek aan de ene kant en terrasjes aan de andere. Futuristisch is de Stad voor kunsten en wetenschap, aan de Turia, met als populairste attractie het Oceanografico, het grootste zeeaquarium van Europa. Valencia heeft ook lange stranden met een slenterboulevard vol palmbomen, restaurants en terrassen.

Actief
De Ebro Delta is dé plek om vogels te spotten. Het park beschikt over routes, uitkijkplekken om de natuur te observeren en thematische musea. Je kan ook varen op de Ebro-rivier. Ook de moeite zijn de grotten van San José, in de bergketen van Espadán. Je vaart hier 2 km per boot over de onderaardse rivier, waardoor dit het grootst bevaarbare grottenstelsel is van Europa.

Gastronomie
In Valencia mag je de paella natuurlijk niet mislopen en die eet je het best bij La Ruia (Carrer del Mar vlakbij de Plaza de la Reina) of El Rall (Tundidores, achter de Llotja). Valencianen eten dit enkel als lunch, nooit als diner. Blijf je aan de Costa Azahar, dan moet je naar El Peñon aan de Calle Sante Martiros in Peñiscola, voor de beste vis en schelpdieren. Lokale specialiteit is inktvis met peper (i pebre de polpet).

Meer info: http://en.peniscola.es

Corsica in Frankrijk: wandelen met zicht op zee
Als berg in de zee wordt Corsica vaak het 'eiland van de schoonheid' genoemd, en niet zonder reden. De diversiteit aan landschappen maakt het eiland tot een van de parels van de Middellandse Zee. Je kan er zowel genieten van de zon en de zee, maar ook fikse wandeltochten maken. Dit lijkt wel een minicontinent met baaien en stranden, bergketens, kliffen, moerassen en maquis. Ideaal dus voor een vakantie van vier-in-één.

Strand
Palombaggia heeft het mooiste strand van Corsica, op 30 km van Bonifacio en 10 km van Porto Vecchio. Zoals alle mooie stranden op dit eiland, ligt dit aan de oostkust. Palombaggia baadt in felle kleuren: rode rotsen, groene dennen en een blauwe zee, met in de verte de Cerbicale-eilandjes. 's Zomers is het er druk, maar wie wil wandelen, kan nog rustige plekjes vinden.

Cultuur
Bonifacio is de fraaiste stad van Corsica. Vanaf de kliffen is het zicht het mooist. Onder de vuurtoren is een inham met reusachtige rotsen en een strandje. De oude bovenstad werd zo gebouwd dat hij niet veroverd kon worden. Hier zijn de straten smal en de huizen hoog. Door de ligging dicht bij Sardinië is Bonifacio ook de meest Italiaanse stad van Corsica. Nog een tip: ga ook eens buiten de straatjes met de souvenirwinkels.

Actief
Corsica is het wandeleiland bij uitstek. De populairste wandelroute is de GR20, die diagonaal over het eiland loopt en 200 km lang is. Ze is opgedeeld in 15 etappes die elk tussen de 5 tot 8 uur duren. De GR 20 gaat doorheen spectaculaire en ruwe landschappen van het binnenland waarbij de hoogte varieert tussen de 1.000 en 2.000 meter. Een uitzonderlijke wandeling, die ook natuurliefhebbers doet watertanden.

Gastronomie
De keuken van Corsica is een beetje zoals de bevolking: aan de ruwe kant. Heel fijn eet je er niet, maar honger zal je er niet lijden. De Corsicanen zijn trots op hun charcuterie, kazen en wijn. Een osteria met klassieke gerechten (dikke soep, konijn, kaas) is U Mulino in Feliceto. De eigenaar is ook een bekende entertainer. Reserveren op tel. 0033/495 61 73 23.

Meer info: http://www.corsica-online.com

(Bron: HLN.be) 

donderdag 7 juni 2012

Brekende golven

vorige | foto 1 van 11 | volgende

Het verbluffende kleurenpalet van brekende golven

Exact afdrukken op het moment dat golven breken, dat is wat CJ Kale en Nick Selway op Hawaï hebben voor mekaar gekregen. Het is een schitterende fotoreeks geworden waarin golven met al hun kleurenpracht terecht een hoofdrol opeisen. Kijk en geniet! © Brunopress

(Bron:HLN.be) 

zondag 3 juni 2012

Mooiste stranden van Europa

Fuerteventura 

Heerlijke Europese stranden

In Europa zijn prachtige stranden te vinden die soms bijna tropisch aandoen. Wij zetten hier een aantal van die mooie en aantrekkelijke stranden eens op een rijtje.


Het is duidelijk dat behalve de Euro en de problemen die we mogelijk krijgen door het niet op orde hebben van ons nationale huishoudboekje, Europa ons natuurlijk ook het nodige te bieden heeft. En veel Nederlanders kiezen dan ook voor een zon en strandvakantie in ons eigen werelddeel.
Want Europa kent prachtige stranden. Het gaat daarbij onder andere om stranden in populaire vakantielanden als Portugal, Spanje, Turkije en Griekenland. Dat wil dus beslist niet zeggen dat de andere Europese landen en of stranden niet fraai of aantrekkelijk zouden zijn. Hetgeen wij hieronder beschrijven is slechts een greep uit het geweldige aanbod. Zo is de zee in de baai van Palombaggia (Corsica, Frankrijk) helder als glas. Aan de wal staan borstelige pijnbomen op de rode rotsen. Dit strand is een lust voor het oog! (Foto hieronder)

De overige door ons geselecteerde stranden:

Aan de voet van een enorme klif ligt het Katsiki-strand in een baai op het Griekse eiland Lefkada. Je kunt het prachtige stuk strand alleen via een steile trap of per boot bereiken. (Foto hierboven)

Met zijn twaalf kilometer lengte is Patara het langste strand van Turkije. Het strand draagt niet voor niets het predicaat "Dream Beach". Je krijgt vooral een machtig mooie indruk van dit mooie strand als je er te paard via de duinen naar toe rijdt.

Het witte glinsterende silica zand volgt prachtig de fraaie lijnen van de de baai van Olympus aan de Lycische kust (Turkije). Na het strandplezier, er is ook in de omgeving nog veel leuks te ontdekken.

Van bovenaf ziet het eruit als een puzzel van zand, zee en bos. We hebben het hier over de lagune van Ölüdeniz bij Fethiye (Zuid-Turkije). Dit unieke en schitterende strand wordt daarom altijd erg goed bezocht.

Het strand van Corralejo op Fuerteventura, een van de Canarische Eilanden, wordt omzoomd door palmbomen en duinen. Lui op het strand liggen met uitzicht op Montana Roja, springen in de golven, of kite-surfen, hier is alles mogelijk.

Een plaats om te zonnebaden, te ontspannen en voor een wandeling over het strand, dat alles kun je als vakantieganger vinden op het strand van de Portugese plaats Salema. Boven de baai van fijn zand zijn er de uitnodigende rustieke visrestaurants, waar je een perfecte luie stranddag prima kunt beëindigen.

Het strand van Zavial bij Raposeira aan de Portugese Algarve. Dit is een van de mooiste stranden in Portugal. Een blik op de foto en je ziet direct waarom...

Deze baai is een knaller! Op Madeira (Portugal) ontmoet Europa de tropen. Vakantiegangers die lui op het strand willen liggen zonder gestoord te worden, kunnen het beste naar het afgelegen eiland Porto Santo. De kust is hier veelal nog wild en onaangeroerd.

Polen


Polen: meer dan voetbal alleen

Polen staat natuurlijk volledig in het teken van het Europees Kampioenschap voetbal, maar in het Oost-Europese land kun je nog veel meer doen dan voetbal kijken. En als je er toch bent voor de wedstrijden en een middagje vrij bent, bezoek dan één van de volgende bezienswaardigheden.



1. Historisch Krakau

Het historische centrum van de Poolse stad Krakau mag met recht zo genoemd worden: historisch. Krakau is bespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor je er nog veel gebouwen kunt bewonderen in hun originele, dertiende eeuwse staat. Bovendien kent Krakau veel gezellige cafés en restaurantjes en is ook het uitgaansleven zeker de moeite waard om te ontdekken.
—-

2. Zoutmijnen van Wieliczka

Na een bezoek aan het historische Krakau liggen op ongeveer vijftien kilometer afstand de zoutmijnen van Wieliczka, één van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld. De driehonderd kilometer lange mijnschachten liggen 327 meter diep onder de grond en zijn voor een groot deel te bezichtigen. Op honderd meter diepte tref je een volledig uit zout gehouwen kapel aan, compleet met zouten beelden.
—-

3. Het centrum van Warschau

In tegenstelling tot Krakau is Warschau, de hoofdstad van Polen, wel voor een groot deel verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Wel is de stad aan de hand van foto’s en schilderijen herbouwd in oude stijl. De oude stad staat onder bewoners bekend als ‘het Wonder van Warschau’.

—-

4. Chopin’s Zelazowa Wola


Dit dorpje is de geboorteplaats van niemand minder dan Frédéric Chopin. Zelazowa Wola ligt 53 kilometer ten westen van Warschau. Chopin’s moeder was een Poolse en zijn vader kwam uit Frankrijk, waar Chopin naartoe verhuisde toen hij naam maakte als pianist in Polen. In de meimaand kun je in zijn geboortedorp genieten van pianisten die rondom Chopin’s huis zijn muziek spelen.
—-

5. Bialowieza National Park


Het Poolse Bialowieza National Park is een waar oerwoud in Oost-Europa, vol wilde dieren. Ruim een derde van Polen bestaat uit bossen, waar onder meer reeën, dassen, wilde zwijnen, vossen en zelf beren en wolven leven. In het National Park vindt je een kudde van driehonderd wisenten. Dit zijn Europese bizons en de grootste zoogdieren van dit continent. Bialowieza National Park is een aanrader voor natuurliefhebbers.

(Uit: De Telegraaf)

zaterdag 2 juni 2012

De beste vakantiedeals sluit je online


 
© ANP
Of je nu een weekje naar Texel wilt of kiest voor een wereldreis van een jaar: wie goed zoekt, vindt de beste deals online.
INSPIRATIE
Doe ideeën op
Je wilt weg, maar je hebt geen idee waarheen? Strand? Natuur? Of liever cultuur? Gebruik de Inspiration Finder van TravelMuse (travelmuse.com/inspire). Voer je wensen in, inclusief je hotelbudget en het maximaal aantal vlieguren, om mooie tips en aanvullende informatie te krijgen.
Ga lokaalJe krijgt pas echt de volledige indruk van een land door de ogen van een local. Google op 'travel advise locals', gevolgd door het land van je keuze. De site spotted bylocals.com geeft dit soort informatie over Europese landen.

VLIEGREIZEN
Wees flexibel
Houd je opties open en houd niet teveel vast aan een datum. Een dag eerder of later vertrekken kan soms al tientallen euro's schelen. Sommige prijsvechters en ticket-sites laten je bijvoorbeeld door de weekdagen bladeren, zodat je gemakkelijk de goedkoopste vertrekdag kunt kiezen. Zo kost een enkeltje Costa Rica via Supersaver.nl met vertrek op woensdag 30 mei 540,22 euro. Op donderdag 31 mei kost het 470,22 euro.
Ander tijdstip of ander vliegveld?Bij sommige luchtvaartmaatschappijen scheelt het of je in de ochtend of in de avond vertrekt. Vergeet ook dat niet mee te nemen in je speurtocht. Vlieg ook niet in het weekend. Dat kost doorgaans een bak extra. Hetzelfde enkeltje Costa Rica kost op zaterdag 26 mei bijna drie keer zoveel als op de woensdag ervoor! Experimenteren loont de moeite. De prijs van je ticket kan ook nog verschillen per vliegveld. Woon je niet onder de rook van Schiphol, dan is ook dat de moeite van het checken waard.
Ga voor losse ticketsVlieg je met een tussenstop? Bijvoorbeeld van Amsterdam naar Los Angeles via Philadelphia? Dan kan het geen kwaad om eens uit te zoeken wat een enkeltje Amsterdam-Philadelphia en een enkeltje Philadelphia-Los Angeles kosten. De kans is groot dat twee losse tickets goedkoper zijn, vooral wanneer je bij verschillende luchtvaartmaatschappijen te rade gaat. Plan wel genoeg tijd in voor je overstap!

HOTELS
Vermijd het hoogseizoen
Voor sommigen onder ons makkelijker gezegd dan gedaan. Wie kinderen heeft, is toch vooral gebonden aan schoolvakanties. Maar ben je dat niet, dan doe je er goed aan het hoogseizoen te laten voor wat het is. Hoogseizoenen kunnen verschillen per werelddeel. Denk eraan dat het bijvoorbeeld op het zuidelijk halfrond zomer is als het bij ons winter is. En een verblijf in een bergdorpje in de Alpen is vaak duurder tijdens het wintersportseizoen.
Meningen zijn goud waardIn sommige landen kan de kwaliteit van hotels nogal eens verschillen. En van een badkamer waar de kakkerlakken aan de muren naar beneden kruipen wordt niemand blij. Check dus voordat je boekt de beoordelingen van hotels op sites als Tripadvisor en Zoover. Het is misschien geen tip die geld bespaart, maar hij helpt je wel meer waar voor je geld te krijgen.
Boek lokaalGa ook lokaal met het boeken van je accommodatie. Dat kan aardig wat schelen. Zo vonden wij via anywherecostarica.com goedkopere lokale hotels dan elders. Hoe je zulke sites vindt? Met een beetje creatief googelen kom je al een heel eind.
Denk aan de dollarWisselkoersen schommelen. Doe daar je voordeel mee. Staat de dollar laag? Boek je hotel dan eens niet via een Nederlandse website, maar via een Amerikaanse. Een hotelovernachting bij het Yotel aan Times Square in New York op 14 juli kost ons via de Nederlandse versie van Hotels.com bijvoorbeeld 246 euro voor een nachtje. Via het Amerikaanse Booking.com kost dezelfde kamer 289,23 dollar. Omgerekend op het moment van schrijven zo'n 210 euro. Tip geldt overigens ook voor vliegtickets! Wisselkoersen checken? Ga naar wisselkoers.nl of xe.com/ucc.

VERVOER
Autootje huren?
Huurauto's zijn doorgaans een van de lastigste zaken om op te besparen. Tenminste, niet zonder meteen ook maar een kleinere auto te nemen. Easyterra.nl laat je huurauto's van verschillende maatschappijen vergelijken per stad en per verhuurlocatie. Vergelijk.nl/autoverhuur en HolidayCars.nl zijn ook prettige sites.
Huur voor een weekVaak bieden verhuurbedrijven een goedkoper weektarief. Auto nodig voor zes dagen? Kijk even of het niet goedkoper is hem voor de volle week te nemen.
Weet wat je rijdtHuur je een auto, betaal dan je benzine vooraf. Dat is vaak stukken goedkoper. Zorg wel dat je weet hoeveel kilometer je ongeveer gaat rijden tijdens je vakantie. Verbruik je meer dan afgesproken, dan ben je doorgaans weer duurder uit.
Verken je omgevingGa je met de auto op vakantie? Bekijk je rijroute voordat je vertrekt even op Google Streetview (google.nl/streetview). Dankzij de uitgebreide foto-database van Google kun je alvast je route virtueel rijden, wat de kans op verdwalen aanzienlijk verkleint. En dat scheelt je dan weer liters benzine. Streetview is ook handig wanneer je vooraf weet dat je te voet door een stad wilt slenteren.
Openbaar vervoerGeen auto, maar reizen met het openbaar vervoer? De meeste landen hebben hun eigen websites met reisplanners. Overkoepelend is transit.google.com een aardige site die je wegwijs kan maken binnen de wereld van het openbaar vervoer in het buitenland. Let wel: Google Transit bevat helaas geen informatie van alle landen. Houd daar rekening mee. Blijf je in Nederland en ga je met het OV? Gebruik dan 9292ov.nl.

BOEKEN
Boek vroeg...
Bij reisbureau's vliegen de vroegboekkortingen je om de oren. En ook op internet zijn tickets vaak stukken goedkoper als je vroeg boekt. Vooral bij korte weekendtripjes binnen Europa is het de moeite om vroeg een ticket te kopen. Tickets bij bekende prijsvechters als Ryanair worden in de meeste gevallen duurder naarmate de vlucht voller raakt.
...of ga lastminuteMaak het niet uit waar je naartoe gaat, als het maar warm is? Plan dan helemaal niets! Kies voor een online lastminute. Bijna alle reissites bieden ze aan. Goede, gespecialiseerde websites zijn onder andere lastminute.nl en vakantie travels.nl/lastminutes.
Eenmaal, andermaal, verkochtAls je het echt spannend wilt maken, kun je ook altijd nog bieden op sites als vakantieveilingen.nl. Let wel op dat je in zo'n geval pas begint met bieden als de laatste veilingminuut is ingegaan. Hoe later je biedt, hoe groter de kans dat de prijs laag blijft. Stel ook een limiet voor jezelf. Want hoe gaaf zo'n vijfdaagse reis naar Stockholm ook klinkt, de prijs kan aardig oplopen als je jezelf laat gaan.

OVERIGE TIPS
Gratis woordenboeken
In veel landen red je jezelf prima met de Engelse taal. Maar er zijn ook een hoop landen waar je met een vreemde taal geconfronteerd wordt. Zelfs in landen als Spanje en Marokko heb je veelal niets aan je beste Engels. Op dicts.info/uddl.php download je gratis simpele woordenboeken voor je e-reader, smartphone of tablet. Scheelt je een tripje naar de boekhandel.
Internet tijdens je reisDe meeste hotels hebben draadloos internet voor hun klanten. Zit je toevallig in een hotel waar dat niet het geval is, of heb je geen smartphone, ga dan naar een Apple Store. Bij de meeste winkels van dit computermerk kun je gratis gebruik maken van internet. Gebruik een van de tentoongestelde computers of laptops om snel je berichten te checken of even snel iets op te zoeken.
ReisgidsenEn de momenten dat je geen internet bij de hand hebt? Toch maar een reisgidsje kopen? Nee joh, die download je gewoon. Kost niks en helpt je in geval van nood. Tripadvisor.nl biedt voor een hoop bestemmingen gratis, printbare reisgidsen. Bestemming kiezen, op de stadspagina klikken, dan op de knop 'Inpakken en wegwezen' en klaar. Ook de gratis reisgidsen van arrivalguides.com zijn erg behulpzaam. Voor stedentrips is worldby.com een goede en ook op travelsource.nl vind je handige reisgidsen.

(Bron:AD)

Efteling

Wereldprimeur Efteling
AMSTERDAM -  De Efteling speelt onbetwist, met haar allernieuwste attractie, mee op het wereldtoneel van de verbazing. Het selecte rijtje van grootste watershows ooit is na de opening vandaag: Dubai-Las Vegas-Kaatsheuvel. Een mooie drie-eenheid waar je trots op kunt zijn. Hoe het wereldwonder in De Efteling heet? Aquanura. Ontleed je het woord, dan kom je uit op Aqua = water, Anura = kikker en Nura betekent licht/verlichting.

De Efteling knipoogt met de naam echter naar de Kikkerkoning, één van de tien eerste sprookjes die het sprookjesbos rijk was in 1952, het jaar dat het park in alle bescheidenheid opende. Wie kent die kikkerkoning niet? De tijd vervloog, tientallen miljoenen mensen trokken voorbij, het park dijde uit en werd één van Europa’s succesvolste ’dagje uit’, een plek waar leeftijden geen rol spelen.

„Aquanura is dus ook een symbool van ons zestigjarige bestaan”, zegt directeur Bart de Boer (61) terwijl vlammen uit de sprookjesstad Raveleijn bijna aan zijn kantoorraam likken. Buiten zit een actrice in een kooi terwijl vijf ruiters haar komen bevrijden uit de klauwen van graaf Olaf Grafhart. Het publiek is in vervoering, kinderen kirren van plezier.

Crisis

„Dit is een prachtige baan. Hier kun je het kind in jezelf blijven ontdekken.” De man die ooit directeur van vliegveld Eindhoven was en in zijn ’regeringsperiode’ het aantal passagiers zag groeien van 200.000 naar 1,5 miljoen, heeft het duidelijk naar zijn zin. „We groeien nog jaarlijks. Ja, ook ondanks de crisistijden. Wij zijn wat bioscopen waren in de jaren dertig. Hier vergeet je even wat er buiten allemaal speelt. Maar wij vergeten natuurlijk de werkelijkheid niet. Het blijft een bedrijf met een omzet, met winst en met een constante zoektocht naar nieuwe attracties. Daar moet je goed over nadenken. Aquanura is een mooi voorbeeld. Kosten noch moeite zijn gespaard. We hebben het over een investering van zeventien miljoen. Dan kun je bij aanschaf niet zeggen: ’We zien wel of het een succes wordt’. Dat weet je.”

Zuidelijke hoffelijkheid

Succes kun je de Efteling inderdaad niet ontzeggen en dan hebben we het niet alleen over de werkgelegenheid die de toeristische trekpleister in Brabant met 2200 contracten, waaronder 1200 vaste medewerkers, oplevert. De Boer wil daar toch dit over kwijt: „Juist die zuidelijke hoffelijke kwaliteiten van onze mensen hebben dit park tot een succes gemaakt. Ik betwijfel of dat in het westen zou zijn gelukt.”

Misschien is het de magie van de plek, de energie die er hangt; alle gevoel voor tijd lost hier op. Het ene moment staat het verleden met Anton Pieck centraal en het volgende moment alle toekomstverwachtingen. De anekdotes over de tekenaar zijn avant la lettre. Hij wilde dat zijn sprookjesachtige creaties goed tot hun recht kwamen en scheen metselaars een borrel te geven zodat de huisjes wat scheef kwamen te staan.

Aquanura. Het woord gonst nog na op deze zomerse dag. Maar liefst 200 fonteinen, verdeeld in negen verschillende typen, zullen bezoekers een waardig einde van hun bezoekersdag gaan bieden. In de Vonderplas zullen vier kikkers het imposante waterballet ontsteken.

Er zal rook zijn, vuur, spetterend licht en muziek. De Telegraaf kreeg de primeur om het wereldwonder tot in al zijn technische details te bekijken. Achter de schermen zullen 900 lampen, 1420m³ beton, 4500 meter leidingwerk en Amerikaanse compressors hun werk doen. Voor de schermen zal het wereldwonder diep tot bezoekers doordringen. Daar is over nagedacht.

(De Telegraaf)

Spanje; Novelda; La Mola

In de Middeleeuwen bewoonden de christenen de nabijgelegen bergtop La Mola, terwijl de moslims zich vestigden op de oevers van de rivier Vinalopó, waar nu het huidige dorp ligt.
Met de verdrijving van de moren ging ook de militaire betekenis van het fort verloren en zo verlieten de christenen hun oorspronkelijke stek in La Mola om zich definitief in het gebied te vestigen waar nu Novelda ligt. Novelda is een stad die bekend staat omwille van de ijver en commerciële ingesteldheid van zijn bewoners.
Zijn geografische ligging, aan de loop van de rivier Vinalopó, heeft ervoor gezorgd dat Novelda is uitgegroeid tot een industrie- en exportstad.
Als economische hoofdactiviteiten vermelden we de marmerindustrie - het marmer wordt gewonnen in de plaatselijke marmergroeves -, het kweken van kruiden en specerijen, zoals saffraan bijvoorbeeld, of het kweken van tafeldruiven.
Hiervoor heeft men trouwens de rivier Vinalopó gekanaliseerd en een nieuwe verpakkingstechniek ontwikkeld zodat de druiven pas in de winter hoeven geplukt te worden.

La Mola: heuvel met unieke bezienswaardigheden


La Mola is een 360 meter hoge heuvel in de gemeente Novelda waarop twee heel bijzondere bouwwerken prijken.
Ten eerste het twaalde-eeuwse Moorse kasteel met de enige driehoekige toren van Europa. En ten tweede de Santa María Magdalena-kerk, gebouwd in een modernistische stijl die veel aan Gaudí doet denken en met het enige marmeren orgel ter wereld.

Nadat de Santa María Magdalena kerk in de afgelopen jaren af en toe dicht was wegens de bouw van het orgel, is het nu weer vrijwel dagelijks voor bezoek geopend. En ook het kasteel is tegenwoordig voor bezoekers opengesteld dus het is een goed moment om de heuvel La Mola met een bezoekje te vereren.

De heuvel ligt drie kilometer ten noordwesten van de stad Novelda, een plaats die vooral bekend is vanwege de marmerindustrie en de druivenproductie maar die ook een bezoek waard is vanwege de opvallende aanwezigheid van de bouwstijl modernisme of art nouveau in de stad. Maar daar kom ik misschien een andere keer nog op terug, vandaag gaan we naar La Mola.

U rijdt de heuvel op via een smalle asfaltweg en ziet de bijzondere kerk met haar opvallende torens al lang van te voren liggen. De weg draait naar de achterkant van de heuvel en daar zijn ook parkeerplaatsen, waar u uw auto kunt achterlaten.

Te voet gaat het verder, eerst via een smal wandelpad maar na enkele tientallen meters over de asfaltweg, die afgesloten is voor verkeer. Aan de linkerkant heeft u meteen al een mooi uitzicht over een aantal marmergroeves en meer naar beneden ziet u de uitgestrekte druivenplantages die Novelda aan alle kanten omringen. Novelda ligt, net als Monóvar, Monforte del Cid en Aspe in het Vinalopó-dal, het gebied dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de Spaanse tafeldruif-productie.

U loopt onderlangs de driehoekige toren van het kasteel en ziet dan de Santa María Mag­dalena voor uw liggen. Al vanaf de eerste aanblik is duidelijk dat de architect zich heeft laten inspireren door Gaudí. De torens hebben dezelfde vorm als die van de Sagrada Familia en er zijn veel kleurrijke materialen gebruikt.

De Santa María Magdalena werd ontworpen door de uit Novelda zelf afkomstige José Sala Sala. Hij had in Catalonië architectuur gestudeerd en was een groot be­wonderaar van Gaudí. Met de bouw werd in 1918 begonnen en het duurde bijna dertig jaar voor de kerk was afgebouwd. Het resultaat was een kerk in de vorm van een zalvingskruik met twee 25 meter hoge torens aan de voorkant, een kleine ronde koepel aan de achterkant en heel veel bijzondere, visuele elementen. Al het materiaal dat Sola gebruikte, is afkomstig uit deze streek: onder meer kiezelstenen uit de Vinalopó, rode bakstenen, natuursteen, marmer en glanzende en veelkleurige tegeltjes.

U doet er goed aan eerst eens een rondje om de kerk heen te lopen en alle details in u op te nemen. Ook komt u dan langs het voorplein, van waaraf u een prachtig uitzicht heeft op Novelda en de omgeving, langs het monument dat werd neergezet bij het vijftigjarig bestaan van de kerk en bij de beeldengroep van Jezus, de apostelen en Maria Magdalena die de voeten van?Jezus wast.Daarna is het tijd de kerk van binnen te bekijken. Het interieur is verrassend sober, zeker als u het vergelijkt met de uiterst druk bewerkte buitenkant. Mooi zijn de schilderijen die scènes weergeven uit het leven van Maria Magdalena.

Rechts naast het altaar staat een miniatuur van wat het eerste marmeren orgel van de wereld moet gaan worden.

Als u van hieraf terugkijkt naar de ingang, ziet u dat een deel van dat orgel al klaar is. Aan de zijkant naast het miniatuur ziet u bovendien een aantal andere marmeren pijpen opgesteld.De persoon die op de heuvel van La Mola is aangesteld om de bezoekers te informeren, wacht doorgaans tot zich een groepje toeristen gevormd heeft en vertelt dan over de ontstaansgeschiedenis van het orgel. Het gaat om een project van artiest en orgelspeler Iván Larrea, die bezig is uit marmer dat afkomstig is uit Novelda zelf, een orgel met 700 pijpjes te maken. De pijpjes zijn allemaal van marmer gemaakt, evenals de klankkast en de andere elementen. Er wordt nog volop aan het project gewerkt maar de delen die al klaar zijn, zijn inmiddels geïnstalleerd.Vervolgens krijgt u een demonstratie te horen van de muziek die dit orgel straks kan laten horen. De aan de rechterkant opgestelde pijpjes geven een mooie, warme klank en vooral de kleinste pijpjes hebben een uniek geluid. Na dit kleine concert verlaat u de kerk en loopt langs het voormalige klooster naar de ingang van de kasteelruïne.

Het bouwwerk dat u nu betreedt, is natuurlijk vele eeuwen ouder dan de kerk. Het werd al in de twaalfde eeuw door de Moren ge­bouwd, bovenop de grondvesten van een Romeins fort. Het Moorse kasteel bestond uit de dikke muren die nu nog te zien zijn, de vierkante lage toren en enkele verblijven waarvan de ruïnes aan de rechterkant te zien zijn. In de veertiende eeuw, na de herovering van dit gebied door de christenen, werd de nu zo beroemde driehoekige uitkijktoren gebouwd. Het is één van de oudste militaire bouwwerken in de zogenaamde Catalaanse bouwstijl die er op Valenciaans grondgebied te vinden is. Bovendien is het de enige driehoekige kasteeltoren van Europa. U kunt de toren betreden en via een smalle, donkere trap eerst naar een ruimte op de eerste verdieping lopen en dan naar het dak. Zowel in die binnenruimte als op het dak krijgt u de vreemde gewaarwording dat er iets niet klopt omdat er maar drie hoeken zijn.

Het uitzicht vanaf het dak is prachtig. U kijkt bovenop de vierkante Moorse toren en bo­venop de Santa María Magdalena. Daar­achter Novelda en aan de zijkant de druivenplantages, de marmergroeves, de snelweg en de hogesnelheidstrein.

Na het afdalen van de trap en het verlaten van het kasteel slaat u linksaf en loopt via de asfaltweg weer naar de auto. Zoals u op de parkeerplaats ziet, is het ook mogelijk via een met een en wit gemarkeerde route naar Novelda te wandelen maar dan moet u wel bedenken dat de weg terug een flinke klim is.

Tip: 22 juli is de feestdag van Santa María Magdalena en dan vindt er hier een processie plaats. Er is dan echter geen orgeldemonstratie.

Praktische informatie

Neem vanaf Alicante de A-31 naar Madrid en kies na ca. 20 km de afslag Novelda. Volg vanaf de rand van de stad de roze borden met ‘santuario’ of ‘castillo’. Zowel het kasteel als de kerk zijn op dit moment dagelijks van 10.00-13.45 en van 16.00-18.45 uur geopend, in de zomermaanden verandert dat in de middag naar 17.00-19.45 uur. De toegang is gratis.

Door: Bea Lutje Schipholt

(Uit weekblad De Week)