maandag 11 juli 2011

Het Wad


Het waddengebied strekt zich uit van Den Helder in Nederland tot het schiereiland Skallingen in Denemarken. Het gebied beslaat circa 30% van de Nederlandse, 20% van de Deense en 60% van de Duitse kust. In totaal liggen in dit gebied zo'n 50 eilanden en grote, hooggelegen, zandplaten. Over de vraag of ook de ingepolderde zeeklei-gebieden en bijvoorbeeld het voormalige eiland Wieringen tot het waddengebied moeten worden gerekend, bestaat discussie.


De wadden zijn officieel de delen van de Waddenzee die bij laag water droog vallen. Het gaat dus om het hele landschap van platen en droogvallende geultjes (prielen). Het wad kan zandig zijn of slikkig. In een andere betekenis gebruikt men 'de wadden' voor het hele waddengebied, inclusief eilanden en niet-droogvallende geulen, en in Groningen wordt de term 'wad' vaak alleen gebruikt voor zandige droogvallende platen. De oorsprong van het woord 'wad' is het oud-Friese 'vade', wat 'doorwaden' betekent.


Wadlopen vind vooral plaats naar Schiermonnikoog en Ameland. De tocht naar Schiermonnikoog is langer (17 kilometer) en zwaarder dan die naar Ameland (10 kilometer). Wadlopers lopen over het wantij. Het wantij van Schiermonnikoog liep vroeger naar Friesland. Omdat het eiland zich verplaatst naar het oosten verschoof het wantij ook naar het oosten. Nu loopt het naar Groningen.




De wadlopers die afgelopen zondag (10-7)van Lauwersoog naar Schiermonnikoog hebben gelopen zetten voet aan wal op Schiermonnikoog.








(o.a. Bron: ZeeinZicht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten