vrijdag 26 december 2014

Bestemmingen die je in 2015 gezien moet hebben.

Deze bestemmingen móet je gezien hebben in 2015

Reisinspiratie nodig voor volgend jaar? Voor ... 
Klik op de foto voor de volgende foto. 
Reisinspiratie nodig voor volgend jaar? Voor de hand liggende stedentrips naar Londen en Parijs zijn zó 2014. The Huffington Post maakt een lijstje met plekken waar je geweest móet zijn in 2015. Vergeet Marrakesh en ga naar Fez, de op drie na grootste stad van Marokko. Snuffel rond in de medina uit het jaar 1200 op zoek naar specialiteiten als leerproducten en tapijten. © Thinkstock

(Bron: HLN.be) 

zaterdag 13 december 2014

Mooie steden

Deze 'afgeschreven' steden zijn nog steeds een bezoekje waard

Sinds 1985 worden er ieder jaar een of meerdere culturele hoofdsteden van Europa gekozen door de Europese Commissie. Waar dit eerst voornamelijk 'de bekende namen' waren, zoals Parijs en Berlijn, kwamen er steeds vaker minder voor de hand liggende steden bij. Zo kregen ook steden als Pécs (Hongarije), Sibiu (Roemenië) en het Griekse Patras de kans om hun culturele waarde aan Europa te laten zien. En hoewel de culturele activiteiten na een jaar weer van de lokale evenementenagenda's verdwijnen, zijn deze ex-hoofdsteden ook na de festiviteiten zonder meer een bezoek waard. StedenTripper.com stelde een top 10 samen. Op deze foto Athene in Griekenland, deze stad had de eer om als eerste de titel Culturele Hoofdstad van Europa te worden. © Thinkstock
(Bron:AD) 

Fietsroutes

De meest indrukwekkende fietsroutes ter wereld

Eerder deze maand werd in Nuenen, bij Eindhoven, één van de mooiste fietspaden ter wereld in gebruik genomen. De opening van het lichtgevende Van Gogh-Roosegaardepad, een hedendaagse interpretatie van Vincent van Gogh's 'Sterrennacht', schopte het zelfs tot CNN. Sportoutfit.nl zette een aantal andere fietspaden op een rij, die elk op hun eigen manier indrukwekkend te noemen zijn. © Studio Roosegaarde
(Bron:AD) 

Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel enkel nog via nieuwe voetgangersbrug bereikbaar

© afp.
De bekende Mont-Saint-Michel, een van Frankrijks meest bezochte monumenten, is sinds vrijdagochtend enkel nog te bereiken via een nieuwe voetgangersbrug. Bedoeling is om van het schiereiland opnieuw een eiland te maken. Sinds 1879 leidde een dijkweg naar het klooster op het (schier)eiland.
De bussen met toeristen die de prestigieuze benedictijnerabdij, in 966 gesticht, stoppen voortaan aan de voetgangersbrug. De weg op de dijk wordt tegen de zomer van 2015 opgebroken. De koetsen die toeristen normaal gezien gebruiken om naar het rotseiland te gaan, rijden vrijdag vanwege de wind niet uit, maar zullen ook over de voetgangersbrug naar Mont-Saint-Michel kunnen.

"Het gaat om een belangrijke stap" in de terugkeer naar het eiland, aldus Laurent Beauvais, prefect van de regio Basse-Normandie, en in die hoedanigheid hoofd van het project dat in 2006 werd opgestart en waarin 184 miljoen euro werd geïnvesteerd.

De voetgangersbrug is 760 meter lang en 11 meter breed. De opening was oorspronkelijk voorzien voor oktober,

Elk jaar bezoeken tussen de 2,5 en 3,5 miljoen bezoekers het (schier)eiland 

In 2016 start de Ronde van Frankrijk op Mont-Saint-Michel.

(Bron:HLN.be)

zondag 30 november 2014

tolvignet Duitsland

Geen tolvignet voor Nederlanders in Duitsland

 bron: ANP © anp.
Maandenlang zag het ernaar uit dat Nederlanders die met de auto op een Duitse Autobahn (snelweg) willen, vanaf 1 januari 2016 een tolvignet zouden moeten kopen en achter de voorruit plakken. Volgens het wetsontwerp dat minister Alexander Dobrindt (CSU) van Verkeer donderdag naar het kabinet heeft gestuurd, hoeft dat niet meer.

De tol moet elektronisch van tevoren worden betaald via internet of bij een tankstation, in Duitsland en wellicht ook in het buitenland. De Duitse autoriteiten controleren dan op snelwegen de kentekens van langsrijdende auto's en vergelijken die met de in de computer opgeslagen gegevens.

Naast een 'jaartol', al naargelang het type auto 74 à 130 euro, bestaat er voor Nederlanders de mogelijkheid 10 euro 'entreegeld' te betalen voor 10 dagen of 22 euro voor 2 maanden. Het 'uitmelken' van automobilisten die niet in Duitsland wonen, moet 700 miljoen euro per jaar opleveren. Het innen van de tol gaat naar schatting 195 miljoen kosten. Het half miljard dat overblijft, moet worden geïnvesteerd in de infrastructuur, aldus de minister. Critici zeggen dat er waarschijnlijk niets overblijft en het een vestzak-broekzakverhaal wordt.

Automobilisten die in Duitsland wonen, worden via de wegenbelasting gecompenseerd voor de tolheffing. De middenstand in de grensstreek vreest dat buitenlandse klanten wegblijven als er 'entreegeld' wordt geheven voor Duitsland.

Kerstmarkten op unieke locaties.

Kerstmarkten op unieke locaties

Een kerstmarkt hoeft niet altijd opgezet te worden op een martkplein. Trivago.nl maakt een overzicht van 11 ongebruikelijke kerstmarkten op bijzondere locaties in Europa. Op deze foto een kerstmark in de stationshal in Zürich. © Trivago

donderdag 30 oktober 2014

Rome; Sixtijnse kapel

Nieuwe verlichting in de Sixtijnse Kapel

Het Vaticaan heeft een bescheiden renovatie van de Sixtijnse Kapel onthuld: nieuwe, heldere led-verlichting en een nieuw ventilatiesysteem moeten de meesterwerken beter tot hun recht laten komen en beter bewaren. © epa

vrijdag 24 oktober 2014

De mooiste natuurfoto's van 2014

Dit zijn de mooiste natuurfoto's van 2014

'Little Squid' van Fabien Michenet (Frankrijk), finalist in de categorie 'Waterdieren'. © Fabien Michenet/Wildlife Photographer of the Year 2014

De meest sfeervolle kerstmarkten van Europa

Nog eventjes, en dan openen de eerste kerstmarkten hun deuren al weer voor het publiek. Veel steden zien het versieren en verfraaien van het stadscentrum als een sport, en beginnen hun voorbereidingen voor het kerstseizoen al in de lente. StedenTripper.com zocht uit welke steden dit jaar extra hun best doen en tot de leukste kerstmarkten van 2014 behoren.

Op deze foto de kerstmarkt van Luik. Deze heeft alle belangrijke elementen in zich: groot, gezellig en goed bereikbaar. Het Kerstdorp van Luik is bovendien niet alleen de grootste van België, maar ook de oudste. Naar schatting zullen er tussen 28 november en 30 december ongeveer anderhalf miljoen mensen langs de 200 kerstkraampjes in de Waalse stad wandelen. © Thinkstock/stedentripper.com/kerstmarkt.com

dinsdag 23 september 2014

Beste gratis apps voor op reis

De 21 beste gratis apps voor op reis

16-9-14 - 11:33  bron: National Geographic © Thinkstock.
Zeg die zware Lonely Planet, landkaarten, reisbrochures en het omrekenen van valuta maar gedag. Wij zetten de 21 beste reisapps voor iPhone en Android voor je op een rijtje.
Tripadvisor
Op Tripadvisor vind je miljoenen reizigersbeoordelingen, foto's en kaarten van accommodaties, hotels en bezienswaardigheden overal ter wereld. Je kunt via de app direct een vlucht of hotel boeken en opties in je omgeving vinden. Perfect voor én tijdens de reis.
Kayak
Met Kayak kun je de beste deals voor vluchten, hotels en huurauto's met elkaar te vergelijken, bagagekosten berekenen en je vluchtstatus checken. Daarnaast biedt de app een vrij compleet overzicht van infonummers voor vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen.


SeatGuru
Wil je verzekerd zijn van de beste plek in het vliegtuig? Dan is deze app iets voor jou! Niet alleen kun je de stoelindeling per type vliegtuig en luchtvaartmaatschappij bekijken, de app biedt ook de mogelijkheid foto's van de stoelen in te sturen.
Wordlens
Richt je camera op een verkeersbord of menukaart en de tekst wordt voor je vertaald naar de door jou ingestelde taal. Je kunt gratis van Duits, Spaans, Portugees, Frans en Italiaans naar Engels vertalen (of andersom); andere talen moet je in de app kopen.


National Geographic City Guides
Ontdek de vier bruisendste steden ter wereld - Londen, Parijs, Rome en New York - met de city guides van National Geographic. In de app vind je gratis tips van locals, weersverwachting, wisselkoersen, 50 leuke feitjes en iconische foto's. Voor €4,99 per stad (of €11,99 voor alle vier) krijg je ook nog speciale wandelroutes, aanpasbare agenda's, tips van plekken die je absoluut niet mag missen, stadsgeheimen, spectaculaire fotogalerijen en nog veel meer.
Weerplaza
Op vakantie, dan wil je natuurlijk heerlijk weer hebben. En geef eerlijk toe, het liefste heb je dat het thuis pijpenstelen regent als jij op het strand ligt. De app van Weerplaza vertelt het je. Onder het kopje wereldweerd vind je de populairste vakantiebestemmingen in Europa, maar ook kun je wereldwijd jouw bestemming opzoeken.
Nivea Zon Wijzer
De Zon Wijzer app vertelt je hoe en waar je het beste kunt genieten van de zon, op basis van jouw huidtype en de UV-sterkte op jouw locatie. Bekijk de overzichtelijke kaart, stel persoonlijke push notificaties in en laat de timer je vertellen hoe lang je in de zon kunt blijven.
Vakantiebieb
De tijd van een koffer vol boeken is voorbij. E-readers veroveren de markt en de Vakantiebieb speelt daar handig op in. De app biedt verschillende vakantieboeken aan voor volwassenen en kinderen, die de Bibliotheek speciaal voor de vakanties heeft geselecteerd. Je leest de leukste vakantieboeken gratis, gewoon op je smartphone of tablet. Let wel, de app is alleen beschikbaar in de vakantieperiodes (1 juli t/m 1 september, 30 september t/m 27 oktober en 9 december t/m 5 januari).
XE Currency
Zie je een overhemd in Bangkok, kost het 800 baht. 'Door hoeveel moet ik het bedrag nou delen, schat?' Met deze app ben je op de hoogte van de laatste wisselkoersen, van welke munteenheid dan ook. De app rekent bedragen bovendien snel voor je om.
Tipulator
Zo, dat was een lekkere maaltijd en de bediening was ook uitstekend! Dat is een aardige fooi waard, maar hoe veel precies? Met de Tipulator app is dat zo berekend. Vul het totaalbedrag van de rekening in en kies het percentage fooi dat je wilt geven. De app vertelt je meteen hoe veel je extra bij moet leggen en vertelt je het totaalbedrag. Ben je met meerdere mensen? Laat de tool berekenen hoe veel iedereen dient te betalen.
Zeker op reis
Op de plaats van bestemming kun je weleens om hulp verlegen zitten. De app Zeker op Reis biedt uitkomst, met contactgegevens per land van ambassades, ziekenhuizen en alarmcentrales, informatie over reisziekten, vaccinatie-advies en gezondheidstips. Ook beschikt de app over een reiswoordenboek met 400 veelvoorkomende woorden in zes talen.
Skype
Even contacten met het thuisfront zodra je wifi-verbinding hebt doe je met Skype.



Wi-Fi Finder
Op reis gaan betekent in het digitale tijdperk alleen niet meer dat we even weg van alles kunnen zijn. Even je mail checken, een hotel online boeken en je familie en vrienden op Facebook laten meegenieten met alles wat je meemaakt onderweg. Leuk, maar het vereist allemaal internetverbinding. Wifi-finder gebruikt de GPS-functie om je het dichtstbijzijnde Wi-Finetwerk (gratis of betaald) te tonen, zonder dat je eerst verbinding hoeft te maken. Met meer dan 650.000 locaties in 144 landen, jaag je jezelf nooit meer op kosten.
Onavo Extend
Zelfs als je gebruik maakt van wifi of een speciale internetbundel, zit er vaak een beperking op het gebruik. Internet slurpt MB's. Onavo Extend maakt hier korte metten mee: het comprimeert al je data, waardoor je tot 80% kunt besparen. De app laat precies zien hoe veel iedere afzonderlijke app verbruikt en ook hoe veel er bespaard wordt. Het bespaart je niet alleen MB's, maar ook batterij.
T-Mobile Travel & Surf
Voor internetgebruik in het buitenland worden dataroamingkosten in rekening gebracht, wat aardig in de papieren kan lopen als je geen voorzorgsmaatregelen neemt. Telefoonprovider T-Mobile biedt de Travel & Surfapp aan, waarbij je betaalt per MB of een Dag-, 3-Dagen- of Weekpas koopt. je kunt direct gebruik maken van internet. Prijzen voor de passen beginnen bij € 1,95. De app laat je bovendien precies zien hoe veel data je verbruikt. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten achteraf te staan.
Op weg
Daar sta je dan, in een wildvreemde stad, waar je de weg niet kent, met een lege portemonnee. Waar zou de dichtstbijzijnde geldautomaat zijn? De ABN AMRO Op weg app vertelt het je. Het weet de weg naar alle geldautomaten ter wereld, ongeacht bij welke bank je bankiert. Bovendien biedt de app je de mogelijkheid contact op te nemen met je bank of verzekeraar als je pinpas, creditcard of mobiele telefoon verloren of gestolen is en geeft het je toegang tot alle lokale alarmnummers.
ToiletFinder
Hoge nood? Geen zorg, de ToiletFinder app vertelt je de weg naar het dichtstbijzijnde toilet. De app claimt met ruim 60.000 toiletplekken de grootste wc-database ter wereld te hebben. Als gebruiker kun je bovendien zelf ook nog niet ontdekte badkamers en toiletten toevoegen.
Around me
Of je nu naar de bioscoop wilt, een supermarkt zoekt, nodig moet tanken of een ziekenhuis nodig hebt: de app Around Me vertelt je de weg naar de dichtstbijzondere benodigdheid. De app vertelt je hoe ver het lopen is en hoe je er moet komen. Zo nodig kun je de informatie ook delen met vrienden. Internetverbinding is wel vereist.
Wikitude
Geen gezeul met zware reisgidsen meer om informatie te krijgen over dat interessante museum of kunstwerk. Wikitude functioneert als je derde oog: richt je telefoon op je omgeving en krijg informatie over je omgeving via Augmented Reality. Er zijn meer dan 100 miljoen locaties ingevoerd in de app. Door de koppeling met o.a. Yelp, Tripadvisor en Hotels.com vind je snel en gemakkelijk tips en zelfs kortingsbonnen voor winkels, restaurants en hotels in de buurt.
Skyscanner
Skyscanner vergelijkt razendsnel miljoenen vluchten van meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen en ticketwebsites en vindt goedkope vliegtickets. Handig aan deze app is dat je eenvoudig ziet wat enkeltjes per dag kosten en op welke dag je dus het goedkoopst vliegt. 
Photosynth
Mooie landschappen leg je tegenwoordig vast met een camera in Panorama-stand. Met deze app kun je zowel landschappen vastleggen in een horizontale beweging, maar bijvoorbeeld ook hoge gebouwen in een verticale beweging

(Bron: AD)

vrijdag 5 september 2014

Vuilste hotels ter wereld

Dit zijn de vuilste hotels ter wereld


Door: Tine Kintaert
4/09/14 - 13u30  Bron: News.com.au © thinkstock.
Op reis gaan is geweldig, maar het ene hotel is het andere niet. Niets kan je vakantie zo vergallen als een vuile hotelkamer. Gelukkig analyseerde website Hotel.info zo'n twee miljoen beoordelingen en maakte een lijstje van de vuilste hotels ter wereld. Deze steden zijn alvast te vermijden:
Rio de Janeiro gaat met de twijfelachtige eer van de vuilste hotels ter wereld lopen. Ook Sao Paulo staat in het lijstje, op de achtste plaats. Verrassend genoeg zijn de overige steden allemaal Europees. Zo wordt Rio opgevolgd door Londen, Oslo, Amsterdam, Kopenhagen, Parijs en Athene. Ook Brussel staat op het gênante lijstje, op een negende plaats, gevolgd door Kiev in Oekraïne.

Wil je een grotere kans op een kraaknette hotelkamer? Daar heeft de website ook aan gedacht. Ze stelde eveneens een lijstje samen met de tien netste steden ter wereld.

Tokyo kaapt daar de hoofdprijs weg en heeft de netste hotelkamers ter wereld. De stad wordt op de voet gevolgd door Warschau, Seoel en Bratilava. Vakantiegangers zijn ook tevreden over Sofia in Bulgarije, Moskou, Lissabon, Helsinki en Bangkok. En natuurlijk mochten ook de Zwitsers niet ontbreken in het propere lijstje: Bern staat op de tiende plaats.

(Bron: HLN.be)

dinsdag 12 augustus 2014

Tien watervallen


vorige | foto 1 van 10 | volgende

Tien watervallen die je moet gezien hebben

Indrukwekkend, rustgevend en fotogeniek: watervallen behoren overal ter wereld tot de grootste toeristentrekpleisters. Sommigen gaan nog een stapje verder in hun bewondering voor het natuurfenomeen en maken er hun hobby van om de mooiste watervallen te spotten. Een Amerikaans koppel dat aan "waterfalling" doet, heeft al het moois dat ze tot nu toe zagen, gebundeld op een website waar ze ook hun favorieten met de wereld delen.

1. Iguazu Falls in Brazilië zijn de favoriete watervallen van het koppel, vooral doordat ze omgeven zijn door regenwoud. © thinkstock
(Bron: HLNbe.ned.) 

zaterdag 19 juli 2014

Crash vliegtuig









vorige | foto 1 van 48 | volgende

Vliegtuig met Nederlandse passagiers neergeschoten op donderdag 17-07

Een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergeschoten bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het gaat om een Boeing 777 met aan boord 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Alle inzittenden zijn overleden. © anp
 

dinsdag 8 juli 2014

De mooiste reisfoto's van de 'National Geographic Traveler Photo Contest 2014'

 

De mooiste reisfoto's van de 'National Geographic Traveler Photo Contest 2014'


De fotoredactie selecteerde een aantal opmerkelijke beelden uit de duizenden inzendingen die meedingen naar een prijs in de 'National Geographic Traveler Photo Contest 2014'. Je inzendingen kan je HIER doorsturen tot 30 juni 2014. De winnaars worden bekend gemaakt begin juli.

Photo and caption by Luke Hahn

(Bron: HLN.be))

De 30 mooiste reisbestemmingen volgens Pinterest

vorige | foto 1 van 30 | volgende

De 30 mooiste reisbestemmingen volgens Pinterest

Vroeger plakte u reiskiekjes in een fotoboek, maar vandaag gebruiken we met z'n allen sociale netwerken als beeldarchief. Pinterest is daar bij uitstek voor geconcipieerd. Nieuwssite Mashable polste bij het sociale netwerk naar de 30 meest 'gepinde' locaties van deze planeet. Daaronder zitten heel wat klassiekers, maar ook enkele verrassende plekken. Misschien levert het inspiratie op voor één van uw toekomstige reizen?

(Bron: HLN.be)

maandag 7 juli 2014

Altea

Altea: parel van de Costa Blanca

In tegenstelling tot nabije gemeenten als Calpe, Benidorm en Villajoyosa heeft Altea geen uitgestrekte zandstranden. Maar dat feit heeft Altea misschien juist bewaard voor het massatoerisme.?Altea is en blijft, ondanks een enorme groei in de afgelopen twintig jaar, de ‘Parel van de Costa Blanca’: door het prachtige oude centrum, de uitzichten op de baai en het extra heldere licht dat nog altijd kunstenaars aantrekt.
 
Van welke kant u Altea ook nadert, altijd ziet u ruim van te voren het oude centrum op de heuvel liggen met op het hoogste punt de blauw met wit gespikkelde koepels. Die koepels hebben de twee kleuren die het meest opvallen in Altea: het knalblauw van de hemel en het stralende wit van de huizen in het oude centrum. Het is dit contrast dat al in de 19e eeuw schilders naar Altea lokte en dat nog steeds menig artiest ertoe doet besluiten neer te strijken in deze aangename plaats. De vestiging van de fa­culteit Schone Kunsten van de Universiteit Miguel Hernández, aan het einde van de twintigste eeuw, heeft de naam van ‘artistiek dorp’ alleen maar bevestigd.

Altea is de laatste decennia aardig uit zijn voegen gegroeid maar het centrum is nog altijd sfeervol en het is leuk een wandeling te ma­ken langs de mooiste plekjes. Vanaf de parkeerplaats aan zee (zie onder) wandelt u een stukje langs de zeeboulevard in noordelijke richting. Vanaf het ronde plein aan zee heeft u een mooi uitzicht over de hele baai, van de Peñón de Ifach in het noorden tot de Sierra Helada in het zuiden. De boulevard met haar vele terrasjes en haar witte tegels in alle maanden van het jaar een fijne plek om te wandelen. Op zomeravonden is er op deze plek bovendien vaak een markt.

U loopt de weg in die tegenover het ronde plein aan zee ligt en landinwaarts loopt. Dit is ook de enige plek waar u met de auto weer van de parkeerplaats aan zee af kunt rijden, er staan hier stoplichten. U steekt de drukke N-332 over en loopt rechtdoor. Aan uw rechterhand ziet u de plaza del Convento en op het punt waar de weg een beetje afbuigt , is er een lange rechte straat die naar rechts leidt. Dit is de Avenida Rey Jaime I, de belangrijkste winkelstraat van Altea. Hieraan zijn de banken, de winkels, de over­dekte markt en het gemeentehuis gevestigd. U kunt deze straat een eindje inlopen tot aan het plein van het gemeentehuis maar wie voor schilderachtig Altea komt, gaat nog een paar passen rechtdoor en ziet dan een beetje links voor zich de eerste trap naar het oude centrum liggen. De doorgaande weg buigt hier verder af naar rechts, de bedoelde trap, die deel uitmaakt van de Calle Mestre de la Música, ligt daar iets links van.

U komt nu in het oude Altea, het deel dat be­staat uit een wirwar van trappen en straatjes en waar de huizen vrijwel zonder uitzondering mooie bloeiende planten zoals bou­gain­ville en jasmijn aan hun gevels hebben hangen. Aan de rechterkant gaat een straatje met daarna een trap naar beneden dat naar de Plaza del Agua leidt, het plein waar in juli en augustus elke donderdagavond om 21.00 uur concerten worden gegeven (zie ‘Kalender’). Zoals de naam al aangeeft, is er op dit plein een oud waterreservoir te vinden.

U gaat verder rechtdoor en klimt behoorlijk. Eigenlijk maakt het niet uit hoe u precies loopt, het leukste is zelf een beetje te dwalen door de kleinste straatjes. Een beetje naar rechtsafbuigend en dan terug naar links komt u uit op een bocht in een asfaltweg. U loopt hier rechtdoor de asfaltweg in en bevindt zich in de Calle del Portal Viejo. Rechts heeft u een schitterend uitzicht op de Sierra de Bernia en links ziet u even later de oude poort die haar naam geeft aan deze straat. Dit is één van de twee poorten die nog bewaard is gebleven in de muur van het oudste gedeelte van de stad.

Nadat de Moorse bevolking in 1609 op de boot naar Afrika was gezet, moest Altea herbevolkt worden. Dat gebeurde vanaf 1617 toen zestig families het dorp kwamen bewonen. Vanaf dat moment begon de stad de vorm aan te nemen die u nu ziet.

Leuk is het gedicht dat naast de oude poort hangt en dat de haastige toerist een halt toeroept om even stil te staan bij het prachtige uitzicht dat hij vanaf het kerkplein heeft. Door de poort komt u eerst op een pleintje dat zich ‘s avonds vult met terrasjes en loopt dan rechtdoor de Calle Mayor in. Aan deze straat zijn enkele van de mooiste kunstwinkels gevestigd en ook een paar fijne restaurants. Het zijn sfeervolle, oude panden, met enorm dikke muren en balken aan het plafond. De Calle Mayor komt uit op het kerkplein, dat overheerst wordt door de 19e-eeuwse parochiekerk. Als de deuren van de kerk open staan, is het de moeite waard een kijkje binnen te nemen. Het interieur is licht en neobarok.

Het kerkplein wordt overdag vrijwel alleen be­zocht door toeristen maar in de namiddag en ‘s avonds komt het tot leven. Dan vullen zich de terrasjes, worden de stalletjes van de am­bachtsmarkt opgezet en wordt er menig feest gevierd. Zowel Spanjaarden als buitenlanders komen van heinde en verre om in het oude centrum van Altea te gaan dineren.

Langs de voordeur van de kerk steekt u het plein over naar het bal­kon aan de andere kant. Te­rug­kijkend ziet u nu de twee blauwwitte koepels waarover ik het eerder had. Vanaf het balkon zelf heeft u een schitterend uitzicht op de baai, de haven, de witte huizen met hun rode daken onder u en ook op het strand van Albir en de flats van Benidorm.

Met uw rug naar de reling van het balkon slaat u linksaf en ziet enkele van de oudste muren. Aan deze kant moest het dorp verdedigd worden tegen gevaar uit zee en dat is te zien aan de muren. U slaat rechtsaf de hoek om en loopt de smalle Calle San José in. U loopt rechtdoor totdat een drietal straten bij elkaar komt en u van tegels op asfalt terecht komt. Hier slaat u rechtsaf de bocht om en loopt via de Calle San Miguel weer terug naar de kerk. Aan deze straat is een aantal leuke artistieke winkeltjes gevestigd, met kleding, sieraden, schil­derijen etc. Weer op het kerkplein steekt u het nu rechts aanhoudend over en daalt dan via een steile trap de Calle Santa Bárbara af. Aan uw rech­terhand staan enkele van de mooiste oude panden van de stad en aan het einde komt u uit bij een parkje met alweer een prachtig uitzicht. Op zomeravonden is het hier goed toeven. Links afslaand ziet u vrijwel meteen de tweede poort in de oude muur. Ook ziet u, als u goed langs deze gevels kijkt, hoe schuin de muren lopen. Er is niet veel fantasie voor no­dig om zich voor te stellen hoe hier vroeger de stadsmuur liep. U loopt onderlangs de muren en gaat de eerste mogelijkheid rechtsaf naar beneden. U kiest nu steeds de straat die het meest naar beneden voert en daalt zo in vijf minuten weer af naar zeeniveau. U steekt de N-332 over en bent weer aan de boulevard. U kunt nu zuidwaarts lopen en de vissershaven met een bezoekje vereren.?Dat is vooral leuk in de namiddag, als de vissersboten aankomen en hun vangsten uitladen.?Het avond­licht over de witte huizen is vanaf deze plek ook erg mooi. Uiteindelijk loopt u terug naar de boulevard en als u rechtsaf slaat bent u binnen tien minuten weer bij het beginpunt.

Praktische informatie

Wie van ver komt, neemt op de snelweg afrit 64 en rijdt dan zuidwaarts via de N-332. Komt u van dichterbij, dan bevindt u zich waarschijnlijk al op de N-332, de druk­ke weg die dwars door het centrum loopt. Halverwege het centrum ziet u aan de zeekant een P-wegwijzer, die u een smal straatje inleidt tussen twee witte huizen. Uit het noorden komend is deze afslag naar links net na een zebrapad en een stop­licht. U houdt vervolgens links aan en parkeert op de parkeerplaats aan zee. Komt u met tram of bus, dan stapt u ook uit aan de N-332 en loopt in vijf minuten naar de bedoelde parkeerplaats aan de boulevard.

Als hier geen plaats is, kunt u de borden P volgen en in één van de betaalde parkeergarages in het lage deel van het centrum parkeren.

NB: Als u de vele trappen naar het centrum niet kunt of wilt oplopen. Kunt u ook de wegwijzers naar de universiteit Miguel Hernández volgen en op één van de parkeerplaatsen tussen deze universiteit en het concertgebouw Palau Altea parkeren. In dat geval loopt u in een rechte lijn zonder hoogteverschil naar het kerkplein.

Door: Bea Lutje Schipholt
 (Bron: Weekblad De Week)
.

maandag 16 juni 2014

Vlucht Alicante-Amsterdam/Schiphol 15 juni 2014


De vlucht van Alicante naar Schiphol van 15 juni is d.m.v. de foto's in een diavoorstelling te bekijken en
helemaal te volgen.

Zaterdag 14 juni

Op de laatste dag van ons verblijf in Spanje was het heel warm .Op de zee werd al vroeg met kano's gevaren.




woensdag 11 juni 2014

Dom, dom, een beetje dom


We hadden gisteren een mooie zonnige, rustige dag. Pinksteren wordt hier niet gevierd, de winkels zijn hier dus 2e Pinksterdag ook gewoon open. Wij gingen een paar boodschappen doen. Daarvoor deed Luurd de voordeur van het slot met de sleutel en ging naar buiten. Toen hij de deur weer op slot wilde doen besefte hij dat de sleutels nog binnen in de deur zaten. Ach, niet erg want ik heb ook sleutels. Maar ik vreesde al het ergste, de deur wil niet van het slot als er nog een sleutel in zit. De eigenares van het appartement was niet bereikbaar dus besloten we de benedenbuurman van het restaurant te vragen of hij een adres voor ons had van een slotenmaker. Ja, maar hoe heet slotenmaker in het Spaans. Geen idee. Gelukkig zat er een Spaanse mevrouw op het terras die al wel eens een slotenmaker had geraadpleegd. Zij heeft die gebeld en uitgelegd wat er aan de hand was. Een kwartier later stond de man voor de deur en 10 minuten later was het euvel verholpen en wij
€60,- armer maar zeer opgelucht.
Wat een vreselijk weer bij jullie. Jammer van zo'n mooie dag.
Ik zal niet veel meer schrijven want zowel het internet werkt niet goed als de snelheid van mijn laptop. Ik doe b.v. een hele morgen over een mailtje versturen als ik al internet heb. Dus hoogstwaarschijnlijk tot in Nederland.
Het is nu woensdag. Een hete dag geweest. Het is nu 23u12 en ik zit lekker buiten en heb na lang proberen
internet dus gauw gebruik van maken.

Vall de Gallinera en beeldentuin Klein-Schreuder

Wij zijn zondag door de Vall de Gallinera gekomen.   Dat gebied is zo mooi.

Zondag was er in een van die plaatsen )Benirraman)een kersenfeest. Het gebied is bekend vanwege de kersenteelt. In het voorjaar is het ook prachtig door de kersenbloesem. Wij zijn er naar toe gegaan om dat feest te bekijken waar ook allemaal regionale producten worden verkocht. Maar helaas, het dorp kon je niet in, alleen te voet en dan door het bos de berg op. Dat konden wij helaas niet. Maar we hebben wel genoten van de rit.
Eerder op de dag zijn we eindelijk naar de beeldentuin geweest.
We werden hartelijk verwelkomd door de Nederlandse eigenares. Heel gezellig mee gebabbeld en folders gekregen, enz.
En Luurd heeft heerlijk in de schaduw gezeten en ik ben door de tuin gelopen. Niet de hele tuin want dat is immens groot. Dat heb ik vorig jaar al gedaan. De foto's van vorig jaar staan op de blog
Aan de Costa Blanca )Alfaz del Pi).

zaterdag 7 juni 2014

Warm tot zeer warm weer.

Vanaf j.l. zondag is het warm tot zeer warm weer geworden. (25-29 graden).Ik kon echter geen berichten plaatsen omdat het internet niet meewerkte. Het strand en de boulevard zijn klaar gemaakt voor het hoofdseizoen. Het strand is geëgaliseerd en de palmbomen zijn gesnoeid.

Verder wil ik allen heel hartelijk bedanken voor de felicitaties. Fijn dat er nog zo veel mensen aan mij gedacht hebben. Omdat persoonlijk te doen wordt moeilijk omdat het internet steeds wegvalt. Het werd uiteindelijk een bijzondere dag. Heb ik in het verleden mijn verjaardag op de wereldtentoonstelling in Portugal gevierd gisteren in 2 nieuwe restaurants. Eerst heerlijk gegeten in een nieuw restaurant van Nederlanders en op de terugweg werden we aangehouden door een medebewoner van dit appartementengebouw die we altijd vriendelijk groeten. Hij nodigde ons uit in het nieuwe restaurant pal beneden ons voor een avondje muziek luisteren. Hij zingt nummers uit de 60er en 70er jaren. Komt uit Oost Berlijn en woont nu in dit appartementen complex.
Nou, we hebben genoten. Hij zingt fantastisch. Dat was dus weer een bijzondere verjaardag. Reden temeer om te zeggen wat zitten we toch op een unieke plek.



         

zondag 1 juni 2014

Zaterdag markt in Xalo en spectaculaire rondrit.

Joke en Roel wilden nog wel een markt bezoeken en die in Xalo overtrof hun verwachtingen. Zo veel kraampjes, tot antiek toe en notabene ontdekte Roel 2 Hollandse boeken: "Meubelen stofferen"en "schoolplaten".
We hebben er een spectaculaie rondrit door de bergen aan vast geknoopt: door de bergen van de Val de Laguar van Parcent tot Castell de Castells.Roel en Joke verbaasden zich ook over het mooie achterland van de Costa Blanca. We hebben onze week samenzijn besloten bij de Chinees waar een dame binnenkwam om te eten maar die ik herkende als de zangeres van vorig jaar. Ze was kennelijk zo vereerd dat ze spontaan begon te zingen. Een leuke afsluiting van een gezedllige week.

Markt Moraira

Donderdag hebben we een rustdag ingelast want het valt niet mee om alle indrukken te verwerken voor mensen op leeftijd. Van donderdag op vrijdag heeft het heel hard geregend en geonweerd. Vrijdag was het weer droog en scheen het zonnetje gelukkig. We zijn we naar de markt in Moraira geweest en daarna hebben we geluncht op het ons geliefde plekje bij de haven van Moraira. En helaas verdreef de regen ons.
's Avonds genoten van een orientaals buffet bij onze benedenburen. Dat was weer uit de kunst.

dinsdag 27 mei 2014

Sella e.o.; bezoek Roel en Joke

Ik ben erg achter met het schrijven van een verslag. Of geen internet of geen tijd!!. Ja we hebben het "druk".
Zaterdag een rondrit gemaakt in de omgeving van Sella (ten n. van Benidorm) en zondag kwamen we langs de camping, zagen een Kip staan en ja hoor, Luurds broer kwam uit de receptie en was ook stomverbaasd
ons te zien. Natuurlijk hebben wij hen de goedkope Chinees ook laten proeven.

Gisteren een rondrit gemaakt naar de Bernia en vanmiddag naar Guadalest. Morgen naar La Mata, naar Luurds andere broer.

vrijdag 23 mei 2014

Weer een zonnige dag

Wat doe je als je niet kan slapen? Nou, dan pak je je fototoestel en legt de zonsopkomst vast.
 Dit was om 4u35 vanochtend



 En dit was om 5u13
Je ziet hier de Penon d'Ifach, het herkenningspunt van Calpe. Dit oude vissersdorp is omringd door vrelijke lelijke appartementencomplexen, net zoals Benidorm.Maar als we dit even negeren en ons concentreren op
het heldere water, het zachte weer, de fraaie zee en dit mooie uitzicht dan is het hier heerlijk toeven. Dat wisten de Iberiers, Romeinen, moren en christenen ook al, net als de piraten die de kust in deze contreien van de 14e tot de 17e eeuw onveilig maakten. Een recente bezoeker was Ernest Hemmingway, die in de jaren dertig van de vorige eeuw veel oog had voor deze rotspunt aan de Costa Blanca en waar wij het zicht op hebben.                     

maandag 19 mei 2014

Markten Moraira; Xalo; autoralley Xalo; trommelfestival Altea



zondag 18 mei
Dat was nou ook niet de bedoeling: dat wij de regen kregen!!! De akkerbouwers zullen er wel heel blij mee zijn.
We hebben eigenlijk niets te klagen, maar wel de toeristen die voor een weekje hier zijn. Dan is een regendag niet wenselijk. 's Middags was het al weer droog en scheen de zon weer.
Wij hebben vrijdag en zaterdag prachtig weer gehad: 25 graden. We hebben de markten resp. in Moraira en Xalo bezocht.
In Moraira was het heel druk. Luurd heeft een groot gedeelte meegelopen.
In Xalo was het topdrukte. Dat is een kilometerslange aaneenschakeling van kraampjes. Daarvoor moet je goed kunnen lopen om overal langs te lopen. Dat hebben wij dus niet kunnen doen.
Het was er niet alleen druk vanwege de markt maar er was ook een autoralley over de Bernia en de Col des Rates. De ralleyrijders scheurden ook langs de markt. En er was een fietstocht. Ook fietsers kwamen er langs. Kortom het was druk met voetgangers, fietsers en auto's. 
En wat hebben we toch een daalders plaatsje in Altea. Er was beneden ons een uitvoering van diverse  trommelbands. Een heerlijk ritmisch kabaal. Je kunt het een beetje vergelijken met Slagerij Van Kampen bij ons maar dan veel groter. Eerst traden de deelnemende groepen apart op, daarna marcheerden ze over de boulevard en kwamen weer samen bij ons beneden waarna er een gezamenlijk optreden was met een dansende menigte en een soort kung fu fighting..

donderdag 15 mei 2014

Na regen komt zonnenschijn

We hebben de dag gisteren besloten met volle maan.
Luurd moest vanmiddag de uitslag van zijn prik van 14 mei bij de trombosedienst halen. Alles nog zoals het was. 28 mei nog een keer en daarna weer in Almelo.
En vanmorgen toen we de gordijnen open deden was daar weer dat heerlijke zonnetje.
Gelukkig komt er ook zomer bij jullie.

woensdag 14 mei 2014

de slechtste dag tot nu toe

Het weer liet het vandaag ook een beetje afweten. We hebben een staaltje van jullie gehad. Vanmorgen
heeft het een beetje geregend. Niet erg maar de straten waren een heel klein beetje nat.
Het was bewolkt, geen zon en daardoor flink kouder. Maar vanavond kwam het zonnetje weer tevoorschijn.
En mijn wasje is bijna droog geworden.

maandag 12 mei 2014

Bezoek van Wim en Hermi

Vannacht heeft het gestormd maar vanochtend kwam het zonnetje weer door en werd het heerlijk warm.
Wim en Hermi kwamen ons opzoeken en weer helemaal bijgepraat onder het genot van een koffie met gebak en een glaasje. Wim wilde graag naar de Chinees dus hebben we daar de conversatie voortgezet
onder het genot van een heelijke goedkope maaltijd.