zaterdag 27 juli 2013

Alleen handbagage meenemen

Eén week op vakantie met enkel handbagage: zo doe je dat

  Door:
23-7-13 - 12:38  bron: Nina.be
© anp.
Tegenwoordig moet bij heel wat low cost luchtvaartmaatschappijen extra worden betaald om bagage in te checken, waardoor steeds meer mensen met een minimum aan kleding op vakantie vertrekken. Je haalt het meeste uit je kleine koffertje met deze inpaktips.
- Het beste kledingstuk om rechtstreeks van het strand naar het restaurant te gaan, is een elegante lichte kaftan. Kies een stof die makkelijk droogt en niet te veel kreukt.

- De enige die je nodig hebt, is een zijden hemdje. Dit geeft elk onderstuk een glamoureuze toets. Zijde is niet makkelijk op te vouwen, dus doe dit voorzichtig en stop het onderin in je koffer om kreukels te voorkomen. 

- Een apart tasje voor je lingerie bespaart plaats en is erg praktisch. Je kan je lingerie hier plat in bewaren, waardoor het beter op zijn plaats blijft.

- Zorg ervoor dat je een transparant, plastic zakje hebt en speciale kleine flacons. Hier giet je wat van je eigen je shampoo, zeep en gezichtscrème uit grote flessen in over. Stop dit bovenin in je koffer zodat je het bij de veiligheidscontrole makkelijk kan bovenhalen.

- Je hebt slechts een broek en een short nodig. Kies voor neutrale kleuren, zodat je een fel gekleurde top kunt dragen. Eentje van een licht materiaal is verstandig, maar vermijd linnen, aangezien dit meteen kreukt.

- Zeul geen rokjes mee, maar wel drie multifunctionele jurken. Opteer voor een nonchalant model, een comfortabele maxi en een glamoureuze avondjurk voor een chique diner. Makkelijke materialen als chiffon en jersey kreuken niet en besparen je zo heel wat zorgen. Rol de jurken op in cilindervorm, zo kun je hiermee de gaten in je koffer opvullen. Leg een jurk uit chiffon aan de onderkant, deze stof neemt weinig ruimte in.

- Aan twee paar schoenen heb je genoeg. Je zit gebeiteld met platte sandalen en sleehakken. Het eerste paar neemt weinig plaats in; kies voor een chiquere stijl, zodat je er 's avonds ook een terrasje in kan doen. Door je bikini in je schoenen te proppen, bespaar je plaats.

- Twee bikini's en een badpak moeten volstaan. Kies voor een eenvoudig model met een bandeautop, die kan ook als topje onder je transparante blouse dienen. Met het andere exemplaar mag je modestatement maken. Eentje met fijne touwtjes kun je makkelijk opvouwen tot een klein propje.

- Je hebt slechts twee accessoires nodig: een zonnebril en een opvallende ketting. Het eerste is essentieel om je ogen tegen de zon te beschermen, stop deze in het midden van je bagage om schade te voorkomen. Een opvallende ketting maakt je outfit meteen trendy.

- Als laatste is het belangrijk na te denken over je reisoutfit. Trek de zwaarste kledingstukken aan en beperk je tot neutrale stukken die je met alles kunt combineren.

zondag 21 juli 2013

Hitte duurt voort


Parkeerplaatsen strand Hoek van Holland al vol

© afp.
Vanaf vandaag loopt de temperatuur in het binnenland op tot boven de dertig graden. Het wordt drie dagen tropisch warm. Regionaal levert dit een hittegolf op. 'De hitte moeten we vanaf dinsdagavond bekopen met regen- en onweersbuien', is te lezen op de website van Weeronline.

Vandaag wordt het 25 graden op de Wadden, 28 langs de westkust en 30 graden of meer in het binnenland. De wegen naar de kust beginnen al aardig vol te lopen, meldde zondagmorgen de ANWB. Er staan al files richting de Zeeuwse stranden en ook richting Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen is het al behoorlijk druk. De parkeerplaatsen bij Hoek van Holland zijn inmiddels al helemaal vol. Geadviseerd om met het openbaar vervoer te komen.

Morgen doet het zomerweer er nog een schepje bovenop. 'Het binnenland moet zich opmaken voor tropische hitte, met lokaal maxima rond 34 graden'.

Goed nieuws voor barbecuefanaten, want volgens Weeronline staat ons een zwoele zomeravond te wachten. De temperatuur ligt om tien uur vanavond overal nog rond of boven 20 graden. De minima komen vannacht uit tussen 20 en 14 graden.

Weeronline waarschuwt wel voor de gevaren die de hitte met zich mee kunnen brengen. 'Drink voldoende en mijdt de volle zon op het warmste moment van de dag. Zeker voor onze oudere medemens zijn dit zware dagen. Migrainepatiënten moeten rekening houden met een grote kans op klachten'.

Dinsdag nog warmer
Ook dinsdag wordt een tropische dag. Het wordt in het zuidoosten bij voldoende zon, lokaal 35 of 36 graden. De zon zal zich veelvuldig laten zien, maar gedurende de dag trekt sluierbewolking binnen. In de avond en nacht die volgen neemt vanuit het zuidwesten de kans op enkele regen- en onweersbuien toe.

Onweer
Woensdag wordt de hitte verdreven door regen- en onweersbuien. De dagen daarna verlopen wisselvallig. 'De kans op regen- en onweersbuien is groot en de temperatuur zal steeds een stapje verder terugdoen, maar de eerste dagen is het nog wel zomers warm en zal het broeierig aanvoelen'.

(Bron: AD)

donderdag 11 juli 2013

Virgin del Carmen

Virgen del Carmen: beschermheilige van de zee

De visserij is van oudsher een belang­rijke bron van inkomsten in de kustplaatsen van de provincie Alicante. Het is dan ook niet raar dat in een land waar naamdagen van heiligen nog altijd volop worden gevierd, uitgebreid wordt stilgestaan bij de naamdag van de beschermheilige van de zee, de vissers en de zeevaarders: de Virgen del Carmen.
 
16 juli is de naamdag van de Vírgen del Carmen. In plaatsen met een vissershaven benut men die dag om uitgebreid feest te vieren: met folkloristische dansen, met een optocht en een bloemenofferande en vooral met een spectaculaire processie, waarin het beeld van de heilige Maagd wordt geplaatst op een met bloemen versierde boot en deze boot vervolgens een rondje door de baai vaart, omringd door tientallen andere bootjes en boten.

De Virgen del Carmen is één van de vele verschijningsvormen van de Maagd María. In dit geval gaat het om de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel in Israël. De berg Karmel is een plek die een aantal ke­ren voorkomt in de Bijbel en waar de profeet Elia een verschijning van de Maagd Maria zou hebben gezien. In de twaalfde eeuw vestigde een groep gelovige christenen die een onderzoek verrichtten naar het leven van de profeet Elia, zich op de berg en ze richtten er een kapel voor Maria op. Ze stichtten er het begin van de Karmelietenorde. In eerste instantie was de Karmelietenorde een groep van kluizenaars die er zeer strenge regels op na hielden, ze leefden in aparte cellen, in armoede en met zelfkastijding.

Toen het Heilige Land langzaam maar zeker werd overheerst door de Islam, vlucht­ten een aantal van de Karmelieten naar Europa en daar stichtten ze hun eigen ordes. De groei van de Karmelieten nam een vlucht toen op 16 juli 1251 de Maagd van de berg Karmel aan de Engelse abt Simon Stock verscheen en hem een sca­pulier over­handigde. Deze Simon werd vervolgens één van de leiders van de karme­lietenorde in Europa en hij zou later heilig verklaard worden. Hij zorgde ervoor dat de orde minder kluizenaarsachtig en streng werd. Er werden karmelietenkloosters ge­sticht en de monniken mochten zich bezighouden met werkzaamheden zoals het hoeden van schapen en het verzorgen van mensen. De monniken en - vanaf de vijftiende eeuw - nonnen droegen een eenvoudige bruine pij die leek op de scapulier die Simon Stock in ontvangst had genomen. In de vijftiende eeuw bereikte de karme­lieten­orde Zuid-Amerika, waar ze ook heel populair werd.

Al in 1386 werd 16 juli uitge­roepen tot feestdag van de Karmelietenorde. Tot op de dag van vandaag is de hele Rooms-katholieke kerk doorgegaan met het vieren van deze dag, hoewel het vooral Spanje en Chili zijn waar de dag belangrijk is.

Het woord Karmel is overigens Hebreeuws voor tuin. Mensen die wel eens in Granada zijn geweest, hebben misschien opgemerkt dat de binnentuinen in het oude centrum daar ‘Carmen’ worden genoemd.

Deze hele geschiedenis verklaart nog altijd niet waarom de Virgen del Carmen wordt be­schouwd als de beschermvrouw van de zeevaarders. Dit zou te maken hebben met het feit dat men in de Middeleeuwen dacht dat het woord María afgeleid was van ‘Stella Maris’, ‘ster van de zee’. Ook Simon Stock zou bij het zien van de Maagd hebben uitgeroepen: ‘Dat u al uw kinderen zult beschermen, Stella Maris’.

In de havens werden kapelletjes opgericht met de beeltenis van de Virgen del Carmen en het werd een gewoonte voor zeevaarders om voor hun vertrek tot de maagd te bidden voor een behouden thuiskomst. Toch was tot ver in de achttiende eeuw San Telmo de officiële beschermheilige van de zeevaarders. Dit veranderde door toedoen van de admiraal Antonio Barceló Pont de la Terra, die onder zijn bemanning de verering van de Virgen del Carmen instelde. Beetje bij beetje verving de marine San Telmo voor de Virgen del Carmen en ook de vissers werden aange­stoken. Zij hadden zelf San Pedro maar de Virgen del Carmen werd ook voor hen elk jaar belangrijker.Vanaf het einde van de achttiende eeuw begon men in diverse kustplaatsen met het organiseren van processies op zee. Deze gewoonte, die in Catalonië begon, zakte langzaam maar zeker af naar het zuiden en tegenwoordig wordt in alle plaatsen met een vissershaven in meer of mindere mate het feest van de Virgen del Carmen gevierd. In de provincie Alicante zijn vooral de feesten in El Campello, Santa Pola, Altea en het eiland Tabarca een bezoek waard, hoewel u ook in Calpe, Benidorm, Villajoyosa, Jávea en Torrevieja te­recht kunt voor de traditionele processie op zee.

De feesten gaan vaak gepaard met sport­wedstrijden en veel activiteiten voor jongeren. Van oudsher was het ook een dag waarop vissers op zoek gingen naar een partner en de folkloristische dansen die in sommige plaatsen op het feestprogramma staan, hadden die achtergrond. Als gevolg van het toerisme zijn er allerlei nieuwe elementen aan de feesten toege­voegd, zoals het optochten met karren, dans en muziek. Maar het be­langrijkste is en blijft de verering van de Virgen del Carmen.

In Santa Pola heeft de Maagd een prachtig eigen kapelletje in de haven. Op de och­tend van de 16e juli is daar een speciale mis en later op de dag wordt het beeld van de Maagd in processie naar een speciaal voor de gelegenheid uitgekozen boot gebracht. In de vroege avond begeeft iedereen die een bootje in de haven heeft zich naar de haven. De boot met het beeld van de Maagd gaat voorop en omringd door ontelbare versierde vissersboten en kleinere bootjes wordt er een rondtocht gemaakt door de baai, een prachtig gezicht.

In Altea wordt de Virgen del Carmen vergezeld door de traditionele beschermheilige van de vissers, San Pedro (Petrus). Hij mag ook mee op de boot, die door de hele baai vaart. In El Campello vertrekt de stoet met bootjes uit de haven en vaart een stuk richting san Juan, zodat de processie vanaf het strand en boulevard goed te zien is.

Als de Maagd weer veilig aan land is, en weer is teruggebracht naar haar eigen onderkomen, barst boven zee het siervuurwerk los. Een mooie afsluiting van één van de vele aantrekkelijke tradities die Spanje rijk is.

Voor zover bekend bij sluiting van de redactie, vindt u programma’s van de feesten in de culturele kalender.

Door: Bea Lutje Schipholt
 (Bron: Weekblad De Week)

De zomer wereldwijd

vorige | foto 1 van 19 | volgende

De zomer wereldwijd

Zomer in Macedonië

Een zonsondergang ten tijde van de zomerzonnewende bij het observatorium van Kokino, ongeveer dertig kilometer ten noordoosten van Kumanovo in Macedonië - volgens NASA het vierde belangrijkste megalithisch observatorium uit de oudheid. © afp

woensdag 3 juli 2013

Nog enkele foto's

Imca stuurde nog enkele foto's.
Heerlijk gegeten bij de Chinees in Albir. Voor €24,- met zijn vieren elk een loempia, babi pangang o.i.d.,
nassi, bami of rijst, ijs, flan of koffie, incl. drankjes. En een Chinees likeurtje met snoepjes als toetje. Onvoorstelbaar. En het is nog lekker ook.
Laatste dag een afscheidsdronk bij de benedenburen. Tot volgend jaar.
En dan is het gebeurd en zitten we in het vliegtuig.

 

dinsdag 2 juli 2013

De laatste vakantiedag

Een zonnige warme dag als afscheid. We hadden allemaal geen zin om naar hjuis te gaan maar aan alle leuke dingen komt een eind.
 Jan en Imca namen nog een duik in de zee.

Het vliegtuig ging pas om half 10 ' s avonds. Om 5 uur moesten we de auto inleveren. Het was dus wachten op het vliegveld.
Jan en Imca hebben ons geweldig geholpen met de koffers en de assistentie op het vliegveld was weer grandioos. We zaten weer als eerste in het vliegtuig.
De vlucht ging voorspoedig. Het was heel helder weer waardoor de plaatsen aan de Costa Blanca onder je voorbij gleden evenals Brussel, Gent, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Scheveningen en Amsterdam.De crew vertelde steeds waar we waren . We vlogen met een snelheid van 800 km. per uur. Op Schiphol kregen we gelukkig ook assistentie. Jan en Imca zorgden voor de koffers. Wij werden naar de hal gereden waar een taxi klaar stond om ons naar Amersfoort te brengen, waar we om 2uur aankwamen. Daar hebben wij de nacht ook doorgebracht.Gistermorgen naar huis gereden waar de was wacht en stapels post (en rekeningen). Het feest is voorbij. Bedankt voor de belangstelling.