zondag 17 maart 2013

China; Beijing

Foto: Beautyplace.com

Beijing


Tips voor een stedentrip Beijing

door Jaap van Splunter
Shanghai en Hongkong mogen dan de economische hoofdsteden van China zijn, Beijing is toch echt het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. De stad heeft het afgelopen decennium een enorme ontwikkeling doorgemaakt, mede door de organisatie van de Olympische Spelen van 2008. Oosterse traditie en westerse luxe komen hier zonder problemen samen. Een bezoek aan Beijing blijft dan ook altijd verrassen. Wij geven je alvast wat tips wat er te doen.

Verboden stad
Het was eeuwenlang een van de meest verboden plekken in China. De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en Qingdynastie hun rijk bestuurden. Yongle, de derde Mingkeizer, is verantwoordelijk geweest voor de bouw op deze plek, want onder zijn leiding werd in 1406 de hoofdstad van het rijk van Nanjing naar Beijing verplaatst.
Met ruim 720.000 vierkante meter is het Keizerlijk Paleis de grootste residentie die een heerser ooit liet bouwen. Ingesloten door een slotgracht en bijna tien meter hoge muren liggen maar liefst 980 gebouwen aan indrukwekkende binnenplaatsen.
Gelukkig is de Verboden Stad tegenwoordig ook toegankelijk voor de gewone sterveling. Zonder problemen kun je een middag stukslaan in het enorme complex, dat bestaat uit een Binnenhof (met de paleizen Qian Qing Gong en Kun Ning Gong) en een Buitenhof (met de paviljoenen Tai He, Zhong He en Bao).
 

Plein van de Hemelse Vrede

Het Tian'anmenplein, beter bekend als Plein van de Hemelse Vrede, is het kloppende hart van Beijing. Belangrijke historische gebeurtenissen zijn onlosmakelijk verbonden met dit plein. Hier klom Mao in 1949 bovenop de Poort van de Hemelse Vrede – de naamgever van het plein – en riep de Volksrepubliek China uit.
In die tijd was het plein nog betrekkelijk klein en ook nog eens ommuurd, maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het uitgebreid naar zijn huidige omvang van zo’n vierduizend vierkante meter. Dat was ook wel nodig, want er moest ruimte worden geschapen voor de enorme (militaire) parades die het moderne China zo kenmerken.
Minder enthousiast waren de machthebbers met de studentenopstand in 1989, die bloedig de kop werd ingedrukt. Midden op het plein staat het Monument voor de Helden van het Volk, dat wordt omringd door de Poort van de Hemelse Vrede met het beroemde portret van Mao, het mausoleum van Mao en de Grote Hal van het Volk.

 

Hutongs

Om een beeld te krijgen van hoe het er in het oude Peking aan toeging, is een bezoek aan een zogenaamde hutong een must. Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal slechts één woonlaag hoog.
Dit type woonwijk bestaat al zevenhonderd jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Kan. Ooit was dit het domein van de rijken, maar tegenwoordig zijn het toch de minder gefortuneerden die hier hun domicilie zoeken. Vanwege de slechte woonomstandigheden werden veel van deze traditionele wijken afgebroken.
De mensen woonden dicht op elkaar en door het gebrek aan sanitair lagen epidemieën altijd op de loer. Gelukkig heeft het bestuur op tijd ingezien, dat deze wijken toch bijzonder waren en worden sommige hutongs opgeknapt en voorzien van water, elektra en sanitair. En daar zijn ze op onderdelen goed in geslaagd, want tegenwoordig is een bezoek aan een hutong een vast onderdeel van een bezoek aan Beijing.

Zomerpaleis

Het Zomerpaleis kreeg zijn huidige plek onder keizer Qianlong van de Qingdynastie. Het complex van zeventigduizend vierkante meter is aangelegd in een uitgestrekt domein rond het grote, kunstmatige Kunmingmeer, en bestaat uit allerlei rijk versierde en goed bewaarde paviljoenen, gaanderijen, woningen en tempels.
Van oudsher was dit een buitenverblijf van verschillende keizers. Het was Cixi, de weduwe van een keizer, die aan het einde van de negentiende eeuw het hele complex flink liet uitbouwen tot de huidige vorm. Sinds de revolutie is het een groot openbaar park, dat druk wordt bezocht.
De meeste bezoekers zullen het Zomerpaleis binnenkomen via de Oostelijke Paleispoort. Daar staat de Hal van de Medemenselijkheid en Lang Leven, waar Cixi hof hield. Een van de meest aansprekende delen van het paleis is te vinden bij de Lange Gang, een zevenhonderd meter lange, open galerij, die eindigt bij de indrukwekkende Marmeren Boot.

 

Tempels

Een bezoek aan Beijing is natuurlijk niet compleet zonder een van de vele tempels binnen te stappen. Als je een goed inzicht in het boeddhistische kloosterleven wilt krijgen, is een bezoek aan de Lamatempel een aanrader. Keizer Qianlong was ervoor verantwoordelijk dat dit klooster in 1745 werd (om)gebouwd.
Zo hoopte de keizer alle volken van zijn reusachtige rijk te vriend te houden, zoals de Tibetanen. Misschien zouden de huidige machthebbers daaraan een voorbeeld kunnen nemen, want Tibet en de dalai lama zijn tegenwoordig echte hoofdpijndossiers. De fraaie Confuciustempel is gebouwd ter ere van de bekende Chinese filosoof.
Als je op zoek bent naar geluk, voorspoed en een lang leven mag een bezoek aan de Tempel van de Oostelijke Bergpiek niet ontbreken; het bekendste taoïstische heiligdom van China. Tot slot is ook de Tempel, ook wel het Altaar van de Hemel bijna verplichte kost; de belangrijkste van alle keizerlijke altaren. Dit is een van de topattracties van Beijing en werd niet voor niets door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

 


Olympische Spelen


Met de Olympische Spelen van Londen alweer achter de rug, denk je bij Beijing al snel aan de geweldige Olympische Spelen die hier in augustus 2008 werden georganiseerd. De toewijzing van de Spelen aan China was in sommige kringen wegens de politieke situatie en de mensenrechtenschendingen controversieel, maar onvermijdelijk gezien China’s globale positie als een van de grootste internationale mogendheden.
Om de Spelen tot een succes te maken, werden kosten noch moeite gespaard door de overheid. Tussen de vierde en vijfde ringweg werd een Olympic Green uit de grond gestampt, met een Olympisch Dorp en diverse stadions.
Blikvanger werd het Nationale Stadion, in de volksmond beter bekend als het Vogelnest, dat werd ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog & De Meuron. Het Vogelnest is nog steeds een belangrijke toeristische attractie, maar het plan om van de Olympic Green een gezellige en dynamische stadswijk te maken lijkt minder succesvol.
 


Foto: Wikimedia Commons
 

Chinese Muur


De Chinese Muur of Grote Muur is een van de bekendste bouwwerken van China, zo niet van de wereld. Deze duizenden kilometers lange, uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingswal moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Op nog geen anderhalf uur rijden van Beijing ligt bij het plaatsje Matianyu een prachtig stukje gerestaureerde muur.
Vanuit hier kun je – nadat je je door een legertje opdringerige straatventers hebt gewurmd – beginnen aan de beklimming van de muur. Heb je geen zin om zelf naar boven te klimmen?
Geen probleem, want een kabelbaantje brengt je naar boven, waar je aan je wandeling kunt beginnen. Hou er wel rekening mee, dat het óp de muur ook nog de nodige zweetdruppels kost, want de muur volgt het landschap en dat betekent bergop en bergaf. Terug naar beneden kun je ook nog de ijzeren bobsleebaan pakken.

 

Uitgaan & winkelen


De grauwe sluier van het communisme lijkt zo op het eerste gezicht in Beijing te zijn afgeworpen. De vrijemarkteconomie viert hoogtij en de bekende westerse merken zijn allemaal aanwezig in de meest moderne en luxe winkelcentra.
En niet alles blijkt hier made in China te zijn. Buiten de moderne malls mag een bezoek aan de vele marktjes natuurlijk niet ontbreken. De inwendige mens komt ook aan zijn trekken, want met circa veertigduizend geregistreerde restaurants is het aanbod vrijwel onuitputtelijk en bovendien gevarieerd, met plaatselijke en internationale gerechten.
Elke avond Pekingeend op je bord is dus niet nodig. Het avond- en nachtleven is op zijn minst bruisend te noemen. Beijing is trendy en hot, een verzamelplek voor musici, kunstenaars en andere gelukszoekers, die hopen op hun grote doorbraak. Een hoogtepunt voor velen zal ongetwijfeld een bezoek aan de Opera zijn. Ook al versta je er niets van, de ambiance is het bezoek alleen al waard.
 

Praktisch


Beijing is op vele manieren bereikbaar. East vloog met de uitstekende vliegmaatschappij Cathay Pacific (www.cathaypacific.com) naar Hongkong en vandaar met zustermaatschappij Dragonair in ruim drie uur naar de Chinese hoofdstad.
De combinatie Hongkong en Beijing is een aanrader! De aankomst op het internationale vliegveld van Beijing is een genot: comfort, ruimte en voorzieningen zijn onovertroffen. Hetzelfde geldt voor veel accommodaties. Uiteraard kun je terecht in alle prijzen en klassen, maar beknibbel niet teveel op de accommodatie.
Wij waren onder de indruk van The Opposite House (www.theoppositehouse.com) in het fraaie Chaoyang District. Het verkeer in en rond de stad is tijdens de spitsuren een absolute ramp, waarmee je rekening moet houden als je iets afspreekt.
De beste reistijd ligt in het voor- en najaar, waarbij het wel loont om even te checken wanneer de nationale feestdagen zijn, want dan wordt je geduld wel erg op de proef gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten