Turrón, chocola en andere kerstlekkernijen
Over een dikke week is het kerstmis en dus slaat de gemiddelde Spanjaard weer een flinke hoeveelheid zoetigheden in.
De Spaanse supermarkten liggen er al sinds november vol mee. Hele tafels met daarop uitgespreid plakken turrón in tientallen soorten, dozen met koekjes, mantecados en polvorones, zakjes met peladillas en ga zo maar door. Een aanzienlijk deel van deze typische kerstlekkernijen wordt gefabriceerd in het nabije Jijona en het is dan ook een goed plan om in deze weken een bezoekje te brengen aan het turrónmuseum in Jijona.
In dat museum wordt uitgebreid uitgelegd hoe turrón gemaakt wordt, u wordt meegenomen in de geschiedenis van dit product en bovendien kunt u in de winkel turrón proeven en kopen.Het museum maakt deel uit van het fabriekscomplex van 1880, één van de oudste turrónfabrieken van Jijona. In de hal van het grote gebouw kunt u een kaartje kopen voor het museum en wachten op de eerstvolgende rondleiding, die op verzoek ook in het Engels plaatsvindt.
Het is het leukst om op een doordeweekse morgen te gaan, omdat u dan de fabriek in bedrijf kunt zien. Via grote vensters kunt u van bovenaf in de fabrieksruimten kijken en daar bijvoorbeeld zien hoe de turrón over de lopende band gaat en verpakt wordt. Ook krijgt u een interessante video te zien waarin veel verteld wordt over de geschiedenis van dit product, dat er tegenwoordig voor zorgt dat een groot deel van Jijona werk heeft. Het recept voor het maken van turrón zou door de Moren naar Spanje zijn meegenomen. In Jijona wordt de lekkernij al sinds de vijftiende eeuw geproduceerd en het recept van de échte turrón - dat wil zeggen de soorten ‘Jijona’ en ‘Alicante’ en niet de vele chocoladevarianten die in de laatste decennia zijn ontstaan - zou sindsdien geen veranderingen hebben ondergaan.
Het interessantst is echter het échte museumgedeelte. U komt te weten wat de precieze ingrediënten zijn van de verschillende soorten turrón en hoe ze gefabriceerd wordt. Er staan oude apparaten en gereedschappen waarmee dit vroeger gedaan werd. De originele turrón had eigenlijk maar drie ingrediënten: amandelen, honing en eiwit. Het geheim zat hem in de precieze verhoudingen tussen deze drie ingrediënten en de manier waarop ze vermengd werden. Als hele, geroosterde amandelen werden gebruikt, ontstond de harde turrón, ofwel ‘Alicante, als de amandelen werden fijngemalen en een dikke, smeuïge pasta ontstond, werd de zachte of ‘Jijona’-soort gemaakt.
Pas in later eeuwen werd ook suiker en soms chocola en/of eigeel toegevoegd. Als de mengsels waren gestold werden rechthoekige plakken afgesneden en het is deze vorm, die de naam turrón kreeg. Daarom kan het zijn dat u tegenwoordig in de winkel ook producten als ‘turrón de chocolate’ kunt kopen. Dit zijn eigenlijk gewoon plakken (gevulde) chocola maar de vorm is hetzelfde als die van de originele turrón.
In het museum ziet u verder oude promotiecampagnes van het product turrón, een schitterende oude auto van de fabriek 1880, kostuums, verpakkingen, een maquette van alle productiestadia die een plak turrón doorloopt en nog veel meer. Het museum is verdeeld over drie verdiepingen en u bent er zo een uurtje zoet mee.
En voor de échte liefhebber komt het hoogtepunt op het laatst, als u naar de winkel van 1880 wordt geleid. Hier mag u enkele turrón- en chocoladesoorten proeven en kunt u er zich over verwonderen hoeveel verschillende producten de fabriek 1880 en haar goedkopere zusteronderneming fabriceren. Behalve de originele turrón en haar chocoladevarianten, ziet u dat er ook marsepein en peladillas verkocht worden. Deze producten hebben dezelfde ingrediënten als turrón (amandelen, honing of suiker en ei) en kunnen dus in dezelfde fabriek worden gemaakt.
Bij marsepein is het bestanddeel amandelen groter
dan bij turrón. ook worden voor marsepein bij voorkeur bittere
amandelsoorten gebruikt. Peladillas zijn hele amandelen, gehuld in een
hard wit suikerlaagje.
Menigeen zal zich er vooral in deze kerstperiode niet van kunnen weerhouden wat lekkers in te slaan en dat is natuurlijk ook de bedoeling van het museum. Eenmaal weer buiten zou u ook nog even een kijkje moeten nemen op het industrieterrein aan de andere kant van de rotonde die u gepasseerd bent. Hier is onlangs een enorme, splinternieuwe chocoladefabriek verrezen van turrónproducent Antiu Xixona. Dit gigantische gebouw neemt sinds enkele maanden de volledige chocoladeproductie van supermarktketen Mercadona voor haar rekening. Het is de op twee na grootste chocoladefabriek van Spanje.
Maar wie een chocoladefabriek wil bezoeken, moet naar Villajoyosa gaan, waar de fabriek van Valor een vergelijkbaar museum heeft als het museum dat u zojuist heeft bezocht. Ook in dit museum wordt uitgelegd hoe het product werd en wordt gefabriceerd, wat de ingrediënten en machinerieën zijn en kunt u door de fabriek lopen, waar de geur van chocola overweldigend is. En ook hier is de museumwinkel, waar u chocola kunt proeven en kopen, voor de echte liefhebber natuurlijk het hoogtepunt.
Genoeg kansen dus om u te inspireren voor de feestdagen en voorraden in te slaan, zodat u net als alle Spaanse families aan het einde van de kerstmaaltijd een schaal met Spaans lekkers kunt presenteren.
Praktische informatie
Het turrónmuseum in Jijona is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 19.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 en 17.00 tot 19.00 uur geopend. Op eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. De toegang kost 1 euro.U bereikt het museum door op de A-70 iets ten noorden van Alicante de richting Mutxamel/Xixona te nemen en via de CV-800 (voorheen N-340, staat nog op veel kaarten en enkele borden) het binnenland in te rijden. Nét voor het bereiken van Jjona slaat u rechtsaf richting het industrieterrein en Busot. Borden met ‘Museo del turrón’ wijzen u de weg naar de fabriek van ‘1880’, waar het museum gevestigd is.
Het chocolademuseum in Villajoyosa is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend. De toegang is gratis en de rondleidingen beginnen op hele uren. U neemt op de AP-70 of N-332 de afrit 66/Villajoyosa en rijdt richting centrum. aan de rand van het centrum rijdt u tegen de Valor-fabriek op.
Door: Bea Lutje Schipholt
.
Menigeen zal zich er vooral in deze kerstperiode niet van kunnen weerhouden wat lekkers in te slaan en dat is natuurlijk ook de bedoeling van het museum. Eenmaal weer buiten zou u ook nog even een kijkje moeten nemen op het industrieterrein aan de andere kant van de rotonde die u gepasseerd bent. Hier is onlangs een enorme, splinternieuwe chocoladefabriek verrezen van turrónproducent Antiu Xixona. Dit gigantische gebouw neemt sinds enkele maanden de volledige chocoladeproductie van supermarktketen Mercadona voor haar rekening. Het is de op twee na grootste chocoladefabriek van Spanje.
Maar wie een chocoladefabriek wil bezoeken, moet naar Villajoyosa gaan, waar de fabriek van Valor een vergelijkbaar museum heeft als het museum dat u zojuist heeft bezocht. Ook in dit museum wordt uitgelegd hoe het product werd en wordt gefabriceerd, wat de ingrediënten en machinerieën zijn en kunt u door de fabriek lopen, waar de geur van chocola overweldigend is. En ook hier is de museumwinkel, waar u chocola kunt proeven en kopen, voor de echte liefhebber natuurlijk het hoogtepunt.
Genoeg kansen dus om u te inspireren voor de feestdagen en voorraden in te slaan, zodat u net als alle Spaanse families aan het einde van de kerstmaaltijd een schaal met Spaans lekkers kunt presenteren.
Praktische informatie
Het turrónmuseum in Jijona is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 19.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 en 17.00 tot 19.00 uur geopend. Op eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. De toegang kost 1 euro.U bereikt het museum door op de A-70 iets ten noorden van Alicante de richting Mutxamel/Xixona te nemen en via de CV-800 (voorheen N-340, staat nog op veel kaarten en enkele borden) het binnenland in te rijden. Nét voor het bereiken van Jjona slaat u rechtsaf richting het industrieterrein en Busot. Borden met ‘Museo del turrón’ wijzen u de weg naar de fabriek van ‘1880’, waar het museum gevestigd is.
Het chocolademuseum in Villajoyosa is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 13.00 en 16.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend. De toegang is gratis en de rondleidingen beginnen op hele uren. U neemt op de AP-70 of N-332 de afrit 66/Villajoyosa en rijdt richting centrum. aan de rand van het centrum rijdt u tegen de Valor-fabriek op.
Door: Bea Lutje Schipholt
.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten