dinsdag 31 december 2013

Dieren Beekse Bergen blij met kerstcadeaus

vorige | foto 1 van 17 | volgende

Dieren Beekse Bergen blij met kerstcadeaus

De chimpansees, bavianen en olifanten in het bij ook veel Vlamingen gekende Safaripark Beekse Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant werden gisteren verwend met een kerstdiner. Bij de chimpansees waren de traktaties verpakt als cadeaus. © anp

maandag 23 december 2013

De geschiedenis herleeft in het Castillo de la Atalaya

In het binnenland van de provincie Alicante ligt een groot aantal indrukwekkende en interessante kastelen, die in vroeger eeuwen dienden om de bevolking te beschermen en grenzen te bewaken. Het mooiste voorbeeld van een dergelijk kasteel is het Castillo de la Atalaya in Villena, met zijn machtige eretoren. Dit kasteel werd de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en het is sinds deze maand weer geopend voor publiek.
 
Een bezoek aan het Castillo de la Atalaya betekent een duik in de geschiedenis van de provincie Alicante. Want het kasteel werd gebouwd door de Moren en meermalen uitgebreid door de christenen. Bovendien speelde het een rol bij grensoorlogen en internationale conflicten zoals de successieoorlog (begin 18e eeuw) en de onafhankelijkheidsoorlog (begin 19e eeuw). Dit soort geschiedenislessen kunt u na­tuurlijk in een boek lezen maar het gaat zoveel meer voor ons leven als we ondertussen over de kantelen van het kasteel kunnen lopen, de kogelgaten in de muren kunnen aanschouwen en de verschillen in bouwstijl tussen de Moorse en de christelijke gedeelten kunnen vergelijken.

Dit alles kan in het Castillo de la Atalaya. Het van oorsprong twaalfde-eeuwse gebouw onderging in de afgelopen vijftien jaar drie verschillende restauraties en de laatste restauratiefase werd vorige maand afgerond. Sinds begin december is het weer te bezichtigen voor publiek en dat is een mooie aanleiding om het ook verder heel boeiende Villena eens met een bezoek te vereren.Een bezoek aan het kasteel begint bij het bezoekerscentrum. Daar kunt u informatiefolders krijgen, een video zien en meer te weten komen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden in Villena via moderne touchscreens. Deze informatie is beschikbaar in het Engels. Het kasteel is al­leen te bezoeken onder leiding van een gids en sommige van de gidsen spreken ook (een beetje) Engels. Maar zelfs als dat niet zo is, is er geen man overboord want de zeer duidelijke informatieborden in het kasteel zelf zijn wel in het Engels.

Binnen vijf minuten loopt u van het bezoekerscentrum naar het kasteel, dat op het hoogste punt van het centrum ligt en omringd wordt door de oudste wijk van de stad. U gaat door een houten poort naar binnen en bevindt zich dan tussen twee muren. De buitenste muur is lager en van later datum dan de binnenste en één van de dingen die men tijdens de laatste restauratiefase heeft gedaan is het herstellen van het oude afwateringssysteem.

Omhoog kijkend naar de ronde torens ziet u in sommige torens flinke gaten. Dit zijn erfenissen van de onafhankelijkheidsoorlog, toen de troepen van Napoleon hun kanonnen op het kasteel afvuurden. Via trappen komt u terecht op de buitenste muren en u kunt nu in een binnenplaats kijken waar tijdens één van de restauratiefases een kapel werd blootgelegd. Hier is ook het waterreservoir, heel belangrijk in een kas­teel waarin mensen soms belegeringen van weken moesten zien te overleven.Sommige delen van de muren en de toren zijn gerestaureerd en vertonen nu vreemde witte lijnen. De gids vertelt echter dat dit de oorspronkelijke bouwstijl is en dat nu aangebrachte elementen van kalksteen alleen nog wat moeten verkleuren om er net zo te gaan uitzien als het kasteel in vroeger eeuwen deed.

Via een poort bereikt u de binnenplaats van het kasteel. Toen ik het Castillo Atalaya vijftien jaar geleden bezocht was de binnenplaats een lege vlakte, er was nog niets blootgelegd. Tijdens de restauratie is echter veel archeologisch werk verricht en vooral op de binnenplaats zijn er resten van vertrekken uit diverse periodes ontdekt. Die resten kunnen goed worden bekeken vanaf de kantelen van de muur die de binnenplaats omringd. Vanaf dezelfde plek heeft u ook een goed uitzicht op de prachtige eretoren, de trots van het kasteel van Villena. Het is goed te zien dat de bovenste helft in een heel andere bouwstijl is uitgevoerd dat de onderste. Dat onderste deel is Moors, met de typerende kleine gaatjes in de muren. De bovenste helft is vijftiende-eeuws en gebouwd in opdracht van de markies van Villena.
 
Als u de 27 meter hoge toren betreedt, is het verschil nog beter te zien. De eerste twee ruimten hebben heel bijzondere gewelven. De steunberen voegen zich samen, zodat de geometrische figuren ontstaan die zo typisch zijn in de Moorse architectuur. Deze gewelven zijn, samen met die van het kasteel van Biar, de enige in heel Spanje in deze stijl, die bewaard zijn gebleven.De muren van de tweede verdieping vertonen bijzondere schilderingen. Deze werden aangebracht door gevangenen die hier tijdens de successieoorlog zaten opgesloten.

De derde verdieping heeft een blauw geschilderd, houten plafond. Men heeft dit gedaan zodat het heel duidelijk is dat dit niet het oorspronkelijke plafond is. De toren werd ernstig beschadigd door de kanonnenregen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en de derde verdieping leed twee jaar geleden nog eens ernstige schade toen de bliksem insloeg. Waar het plafond van de derde verdieping bij die gelegenheid sneuvelde, bleef het plafond van de vierde verdieping ongedeerd; het gaat hier om een origineel vijftiende-eeuws plafond van kleine baksteentjes.

En na het beklimmen van in totaal honderd treden komt u uit op het terras, boven op de toren. De metalen hekjes zijn hier verwijderd om herhaling van de blikseminslag te voorkomen en ze zijn vervangen door glazen pa­nelen. Vanaf de acht torens heeft u schitterende uitzichten over de stad Villena, de daken van de oude buurt, de kerken San­tiago en Santa María en de wijde omgeving. Het is een mooie afsluiting van een interessant bezoek.

Nu u toch in Villena bent, zou u eigenlijk via de trappen in de oude buurt naar beneden moeten lopen en een bezoekje brengen aan de sfeervolle Plaza Mayor, de schitterende veertiende-eeuwse Santiagokerk met haar gedraaide pilaren en het archeologisch museum José Maria Soler, waar de be­roemde ‘Tesoro de Villena’ een plaatsje heeft: de Iberische schat van gouden en zilveren sieraden, kommen en bekers die vijftig jaar geleden werd gevonden.

Praktische informatie

Villena ligt 60 km ten noordwesten van Alicante en is gemakkelijk te bereiken via de A-31. Het is echter veel mooier om ter hoogte van Alicante de A-7 naar Alcoy te nemen en dan ter hoogte van Castalla/Ibi de CV-80 naar Sax en Villena. In dat geval rijdt u alleen de laatste 10 km over de drukke A-31. U neemt afrit 185, Villena/ Biar en volgt de weg tot deze eindigt in een T-splitsing met stoplicht. Hier slaat u linksaf richting ‘centro histórico’. U rijdt onder de snelweg door en komt meteen bij een rotonde, waar u rechtsaf omhoog rijdt, richting ‘Castillo’. Op de volgende rotonde gaan er twee wegen rechtdoor. U kiest de linker, gaat met een bocht naar links en komt na een paar seconden uit bij de parkeerplaats en het bezoekerscentrum van het kasteel, het ‘Centro de recepción de visitantes’. Dit is van dinsdag tot zaterdag van 10.00-14.00 en van 15.30-17.30 uur geopend, op zondag alleen van 10.00-14.00 uur. NB: op 25 december en 1 januari zijn centrum en kasteel gesloten.

In het centrum koopt u kaartjes voor het kasteel, die € 3,-. kosten (gepensioneerden en groepen krijgen korting). Ook wordt hier uw gids toegewezen. De rondleidingen beginnen om 11.00, 12.00, 13.00, 15.30 en 16.30 uur (zondag alleen ‘s ochtends).

Door: Bea Lutje Schipholt


(Bron: Weekblad de week)


zaterdag 21 december 2013

Kerstwensen

Image and video hosting by TinyPic

Sneeuwsculpturen

vorige | foto 1 van 7 | volgende

China sneeuw sculptuur

In Harbin, in het noordoosten van China, worden de sculpturen van een internationale sneeuwtentoonstelling afgewerkt. De expo is 600.000 vierkante meter groot en loopt tot februari 2014.  © epa